qba1602 27.04.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Dostałem hamak przyczepiany do sufitu w jednym punkcie. Wiercąc dziury w suficie odkryłem ze po 3-4cm betonu jest pusta przestrzeń (~20cm). Moje pytanie dotyczy wytrzymałości takiego sufitu przy przyczepieniu takiego haka jak na obrazku. Głowna obawa - przy siedzeniu/huśtaniu wyrwie kawał sufitu. Czy ktoś się orientuje na ile wytrzymały jest taki sufit? jak nie jest wystarczająco wytrzymały czy można go jakoś wzmocnić (np wstrzykując coś do tej przestrzeni)? Czy metalowe kołki dołączone do zestawu się nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 27.04.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Ile chaupa ma lat? Bardzo stara?3-4 cm to raczej słabo, obstawiam ze są legary drewniane co 50cm, musiał byś wybadać gdzie lecą i tam próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba1602 28.04.2014 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Jest to blok z lat 60 czyli ma ~50lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 28.04.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Trudno mi powiedziec. Mialem okazje majterskowac w bloku z płyty, to byla wylewka, czy tez plyta co miala z 5-10cm grubości, a potem była dziura ze reke mozna bylo wsadzic, a pod spodem to kto wie moze juz sufit sasiada. Trudno powiedziec. Skoro blok to drewnianych legarow raczej nie ma zeby ich sie zlapac. Choc taka plyta to tez nie calkiem pusta ale co jakis czas ma wzmocnienia, tylko ze jak nie przeprowadzasz teraz jakiegos remontu to sobie nie mozesz pozwolic na "sondowanie" gdzie Twój sufit jest mocniejszy. Wiecej nie wiem kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.04.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Montowałem drzwi w płycie z kanałami. Płyta miała grubość koło 15cm i kanał koło 6cm średnicy. Wyglądało to jak płyta wiórowa otworowa : Źródło: http://www.drzwi.pl Wytrzymałość pod hamak moim zdaniem zbyt mała. Wstrzyknąć nic się nie da poza pianką, która w takim układzie guzik da. Co było za strop nie wiem, bo do tego się nie dobieraliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 02.05.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Witam. Kuba a nie łatwiej odnaleźć legar (załóżmy ze drewniany) ? "przeca dyndać sie morzna gdzie bądź" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.05.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Legar? W bloku z lat 60tych? Podejrzewam, że autor wątku dowiercił się do kanału płyty stropowej typu żerańskiego: http://www.rugby.com.pl/images/p008_1_01.jpg O jej nośność możesz być spokojny, jedyne "ale" dotyczyć tu może kołka użytego do mocowania hamaka - w otworach, które trafiły w kanały powinieneś użyć kołków "do pustaków" odpowiedniej średnicy http://www.sukces-zamocowania.pl/image/ko%C5%82ki%20uniwersalne%20monta%C5%BC%20i%20zasada%20dzia%C5%82ania.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts