sunok 27.04.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam,Mam pytanie dotyczące stopy fundamentowej. Jestem studentem i dostałem wytyczne dot. sił oraz głębokości posadowienia fundamentu i jego kształtu (schodkowy). Głębokość posadowienia wynosi tylko 0,6 m ( założenia to założenia). Z odpowiednich warunków wyszło mi, aby przyjąć wysokość fundamentu równą 90 cm, (2 schodki po 45 cm). Wymiar stopy to 2,6 x 2,4 m. I tu rodzi się pytanie. Czy stopa, która ma 90 cm, może wystawać 30 cm z gruntu? Bo tak mi niestety wychodzi,a musze zrobić przekrój geotechniczny i dość komicznie to wygląda, no ale.. Zrobię niższą stopę, to przy tych dużych siłach otrzymam stopę 5 x 5 m - to chyba bardziej komiczne. Jak wybrąć z tej sytuacji? Piszę tutaj, bo nie ma jakiegoś forum dot. fundamentowania, a może się komuś przyda ta wiedza tutaj. Jutro muszę oddać projekt, więc proszę o szybkie odpowiedzi.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts