Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w bloku 40m2 gazowe.

Katoo

Recommended Posts

Witam wszystkim mam mały problem. Posiadam mieszkanko 40m2 i będzie założona podłogówka na całej powierzchni. Mam w tym kierunku kilka pytań które mnie męczą. Otóż zasilanie będzie z pieca 2-funkcyjnego kondensacyjnego i pytanie czy muszę dokupić 2 pompę obiegową ta z pieca nie wystarczy? Chciałbym żeby na duży pokój szły 2 pętle +1 pętla na kuchnia + 1 do sypialni + 1 do łazienki ,a przedpokój z zasilenia reszty pomieszczeń + mały kaloryfer na ręczniki w łazience . Chcę przez to zastosować rozdzielacz 6 bez rotametrów ale za to z wkładkami termostatycznymi na powrocie by mógł sterować elektrozaworami na 4 pokoje bez kaloryfera. I tu kolejne pytanie widzę że na all są mosiężne droższe i stalowe tańsze które wybrać? Żeby potem się nie rozczarować. Kolejna rzecz to regulator pokojowy + elektrozawór wystarczy je ze sobą połączyć czy trza mieć dodatkową centralkę? Myślałem żeby cały układ zalać olejem transformatorowym co wy na to? Czy 200mb rury wielowarstwowej 16x2 wystarczy na taką powierzchnię? Po położeniu styropianu i foli rurek wylewa się jastrych powiedzcie mi jeszcze czym ładnie wypoziomować tą podłogę? Są do tego jakieś prowadnice? Bo w mieszkaniu zaznaczyłem poziom laserem ale na środku to jak sobie z tym radzicie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Katoo

Myślę że pompa w kotle wystarczy ale musisz zrezygnować z grzejnika albo wsadzić do niego grzałkę elektryczną lub grzać temperaturą podłogówki. Elektrozawory sobie odpuść i załóż rotametry. Masz małe mieszkanko więc nie zapomnij o odpowiednim dobraniu kotła i odpowiedniego sterownika.

Dziękuje za odpowiedz. Piec który chcę zamontować to 2F kondensat VICTRIX X 24 2 L Immergas Co o nim sądzicie? Oczywiście kaloryferek taki na reczniki nic wiecej za silany z podlogówki tylko do osuszenia ich nic wiecej. Jaki sterownik byście polecili do tego kotła? Widzę że ten piec ma 1 pompę i gdyby mial przetłaczać wode do c.o i c.w.u naraz to da rede?

Pozdarwiam.

Masz rotametry i małe chromowane zawory więc jakie jeszcze chcesz zakładać zaworki. Jeśli to mają być zaworki termostatyczne pod siłowniki na belce rozdzielacza to trzeba było kupić cały komplet gotowy i zamontować. Np. taki;

http://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/655x/images/regiodompl/45/100_6487.jpg?lvdpgl

Własnie chodzi o te chromowane zaworki , czy one są w takim razie mi potrzebne jak przepływ będę ustalać na rotametrze.

Nie wiem w jakim celu je założyłeś? Na pewno nie są potrzebne do ustalania przepływów na przepływomierzach.

Pomogą Ci jedynie odciąć konkretną pętlę

• 2 weeks później...
Witam posiadam wylewkę cementową Baumit ct-c16-f4 do ogrzewania podłogowego , i mam pytanie czy pokój duży 10m2 muszę od razu cały wylać czy mogę go na 2 -3 razy wylewać. Chodzi oto że będę sam mieszać baumita w wiadrze i wylewać na podłodze ze siatką zbrojeniowa oraz z platyfikatorem do grzewania podłogowego. Za bardzo niema mi kto pomódz , chciałem pokój podzielić na 3 części i tak wylewać. Czy coś się stanie jak tak zrobię? Będę używać profili do podwieszania sufitu by podłoga była równa. Oczywiście będą one wypoziomowane.