swojak 29.04.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam Szukam w bliższej lub dalszej okolicy Myszkowa (śląskie) różdżkarzy oraz firm badających metodą elektrooporową działki pod kontem obecności cieków wodnych / warstw wodonośnych. Szukam również ekip zajmujących się wykonaniem studni głębinowych. Prosiłbym o konkretne namiary i doświadczenia z polecanymi (lub nie) ludźmi a nie wywody na temat wyższości jednej metody nad drugą. Bardzo dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Szukajcie a znajdziecie mówią... to i może różdżkarz znajdzie podziemny ciek wodny:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna.KA 10.08.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 u mnie sami szukali, pochodzili z różdżką i pokazali szerokość cieków wodnych, są dwa cieki, wyznaczyli środek przecięcia dwoch ciekow i powiedzieli ze w tym miejscu trzeba wiercic, sprawdzili tez na mapach hydrogeologicznych jak wody występują, byly na 40 -60 m jak to wszystko sprawdzili to powiedzieli że dają mi gwarancje na wodę do 50 metrów że wystąpi, woda jest na 45 metrze zroblili mi 60 metrow, polecam 604-219-774 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.08.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 u mnie sami szukali, pochodzili z różdżką i pokazali szerokość cieków wodnych, są dwa cieki, wyznaczyli środek przecięcia dwoch ciekow i powiedzieli ze w tym miejscu trzeba wiercic, ... Niech zgadnę. To przecięcie było jeszcze w dogodnym miejscu na 10-cio arowej działce, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojak 11.08.2014 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 u mnie sami szukali, pochodzili z różdżką i pokazali szerokość cieków wodnych, są dwa cieki, wyznaczyli środek przecięcia dwoch ciekow i powiedzieli ze w tym miejscu trzeba wiercic,... u mnie było podobnie, też mam odwiert na przecięciu cieków wodnych, znaleźli mi 3 takie przecięcia, wybrałem najbardziej pasujące ci co nie wierzą w różdżkarzy niech wiercą po swojemu, pierwszy odwiert też miałem bez różdżkarza i okazał się suchy, sprawdziłem i wiem że bez ich udziału to zbyt kosztowna impreza różdżkarzy miałem dwóch, jeden z gałązkami, drugi z drutami wodę mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 11.08.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam, czy w przypadku srudni 20 - 30 m również potrzebny jest różdzkaż czy takie wierci się w ciemno ?Zależy mi na wodzie do podlewania ogrodu ale nie chciałbym iść w grube tysiące i głębinowe studnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojak 11.08.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam, czy w przypadku srudni 20 - 30 m również potrzebny jest różdzkaż czy takie wierci się w ciemno ? Do podlewania to możesz mieć i z 8m a co jeśli na tych 8m jej nie będzie? koszt różdżkarza jest groszowy w porównaniu do całej inwestycji ja płaciłem jednemu 70zł a drugi w robił to w ramach wiercenia (100zł jako zaliczka) z map odczytasz na jakiej głębokości są warstwy wodonośne ale dopóki nie nawiercisz to nie będziesz wiedział czy w nich jest woda sama obecność wody o niczym nie świadczy - musi być odpowiedni napływ, który da ci tylko ciek wodny czym innym są studnie kopane, tam mały napływ da ci wodę, ponieważ w kręgach dużo jej się zbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 11.08.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Do podlewania to możesz mieć i z 8m a co jeśli na tych 8m jej nie będzie? koszt różdżkarza jest groszowy w porównaniu do całej inwestycji ja płaciłem jednemu 70zł a drugi w robił to w ramach wiercenia (100zł jako zaliczka) z map odczytasz na jakiej głębokości są warstwy wodonośne ale dopóki nie nawiercisz to nie będziesz wiedział czy w nich jest woda sama obecność wody o niczym nie świadczy - musi być odpowiedni napływ, który da ci tylko ciek wodny czym innym są studnie kopane, tam mały napływ da ci wodę, ponieważ w kręgach dużo jej się zbierze Dzięki. Jakby to nie był kłopot to bym poprosił namiar - ja mam działke z drugiej strony Poznania w Borówcu - ale chyba są mobilni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojak 11.08.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dzięki. Jakby to nie był kłopot to bym poprosił namiar - ja mam działke z drugiej strony Poznania w Borówcu - ale chyba są mobilni Problem w tym, że ja jestem z Koziegłów k/Częstochowy a ekipę miałem z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 11.08.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Problem w tym, że ja jestem z Koziegłów k/Częstochowy a ekipę miałem z Bielska Jasne. przepraszam - moja wina że nie zwróciłem uwagi na kod. Dziękuje jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 13.10.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ok. jakby ktoś był zainteresowany to ja już mam studnie i wodę. Miałem różdżkarza... znalazłem fają firmę kórej właściciel stwierdził że... co do zasady nie przeszkadza mu różdżkarz i wskazałem miejsce korzystniejsze dla mnie. Faktycznie... 46m wiercenia ale woda jest pozdr.. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 14.10.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Niesamowici są Ci różdżkarze - że też oni tak potrafią te cieki wodne pod ziemią poukrywane odnaleźć i jeszcze ich przecięcia wskazać. Mało tego - jeszcze nawet szerokość tych cieków! Co za dar wyczuwania tego promieniowania czy co oni tam czują... Niesamowite po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 15.10.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Że też w dzisiejszych czasach żyje jeszcze ciemnogród co w te bujdy wierzy i jeszcze daje się naciągać na "profesjonalną usługę" Od lat wiadomo, że nie ma czegoś takiego jak "cieki wodne" poniżej poziomu wód gruntowych "Różczkarze" znają mapy hydrogeologiczne i wiedzą, gdzie jest na danym obszarze warstwa wodonośna. W wielu lokalizacjach to wystarcza. Ale że Garb Tęczyński to najbardziej urozmaicony geologicznie rejon w Polsce i "rozdzielczość" geologiczna jest tu dużo wyższa, to i mapy są niewiarygodne. Dlatego właśnie w tym rejonie różdżkarze ciągle mają problem z wściekłymi klientami, którzy wywiercili studnię tam, gdzie nie ma wody Lokalizację pod studnie wybiera się przy pomocy georadaru. W moim przypadku usługa była porównywalna z ceną "różdżkarzy" i innych wróżbitów. Facet który potem wiercił studnię stwierdził, że on to lubi różdżkarzy bo płaci się od metra, a woda zwykle płycej lub głębiej jest zawsze. Czasem dobra woda jest na 40m i on o tym wie bo wiercił w okolicy masę studni, ale klient upiera się że mu różdżkarz kazał na 60m to 20m dodatkowego zarobku to nie w kij dmuchał Edytowane 15 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 19.10.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Facet który potem wiercił studnię stwierdził, że on to lubi różdżkarzy bo płaci się od metra, a woda zwykle płycej lub głębiej jest zawsze. Czasem dobra woda jest na 40m i on o tym wie bo wiercił w okolicy masę studni, ale klient upiera się że mu różdżkarz kazał na 60m to 20m dodatkowego zarobku to nie w kij dmuchał Czyli jest jednak jakiś pożytek z różdżkarzy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts