coppi 29.04.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Dzień dobry, W końcu doczekaliśmy się wodociągu. I takie małe pytanie. Trawnik mamy dość mały, a studzienka wodomierzowa (pusta od dołu) ma być umiejscowiona właśnie na tym trawniku. No i chciałbym to jakoś schować. Wstępnie myślałem, żeby studzienkę wkopać kilka-kilkanaście cm poniżej poziomu gruntu i przysypać ziemią i trawę zasiać. Z wodociągu odczyty raz czy dwa razy do roku to mogę odkryć - a może będą zczytywać elektronicznie to już w ogóle nie ma potrzeby otwierania tego. Mogę też korą przykryć. Ale może jakieś lepsze pomysły?? Albo jak u Was to wygląda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Dzień dobry, W końcu doczekaliśmy się wodociągu. I takie małe pytanie. Trawnik mamy dość mały, a studzienka wodomierzowa (pusta od dołu) ma być umiejscowiona właśnie na tym trawniku. No i chciałbym to jakoś schować. Wstępnie myślałem, żeby studzienkę wkopać kilka-kilkanaście cm poniżej poziomu gruntu i przysypać ziemią i trawę zasiać. Z wodociągu odczyty raz czy dwa razy do roku to mogę odkryć - a może będą zczytywać elektronicznie to już w ogóle nie ma potrzeby otwierania tego. Mogę też korą przykryć. Ale może jakieś lepsze pomysły?? Albo jak u Was to wygląda?? Glupie pytanie. A musi byc studzienka? W mojej wsi pozwalaja zawiesic wodomierz w domu. Studzienki wymagaja tylko gdy przylacze jest budowane a nie ma domu. To wtedy kaza zakonczyc studzienka, co ma rece i nogi. Skoro odczyt 2 razy w roku, to co za roznica gdzie. Jak nikogo w domu nie ma to i ze studzienki tez nie odczytaja, przez plot skakac nie beda. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 29.04.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 ...wkopać kilka-kilkanaście cm poniżej poziomu gruntu i przysypać ziemią i trawę zasiać. To nie jest rozsądne rozwiązanie. Podobnie jak zatynkowanie puszek elektrycznych, zamurowanie gazomierza albo zabudowanie płytą gk włazu na dach. To tak jakby zakopać pod ziemią hydranty przeciwpożarowe - przecież nawet przez kilkanaście lat stoją bezużytecznie. Włazy od szamba też zasypiesz? W razie awarii instalacji w budynku zanim się dokopiesz do zaworu przy wodomierzu dom będzie pływał aż miło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 30.04.2014 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 To nie jest rozsądne rozwiązanie. Podobnie jak zatynkowanie puszek elektrycznych, zamurowanie gazomierza albo zabudowanie płytą gk włazu na dach. To tak jakby zakopać pod ziemią hydranty przeciwpożarowe - przecież nawet przez kilkanaście lat stoją bezużytecznie. Włazy od szamba też zasypiesz? W razie awarii instalacji w budynku zanim się dokopiesz do zaworu przy wodomierzu dom będzie pływał aż miło... No jasne. 5cm ziemi i zostawione otwory, żeby podnieść studzienkę raczej dostępu w żaden sposób nie utrudnią. Takie pojęcie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 30.04.2014 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Glupie pytanie. A musi byc studzienka? W mojej wsi pozwalaja zawiesic wodomierz w domu. Studzienki wymagaja tylko gdy przylacze jest budowane a nie ma domu. To wtedy kaza zakonczyc studzienka, co ma rece i nogi. Skoro odczyt 2 razy w roku, to co za roznica gdzie. Jak nikogo w domu nie ma to i ze studzienki tez nie odczytaja, przez plot skakac nie beda. marcin U mnie głupia wieś jest. U teściów przyłącze kanalizacyjne robi się we własnym zakresie i bez projektu. Gmina doprowadza studzienkę na działkę i dalej robisz jak Ci się podoba. U mnie jest tak, że na przyłącze trzeba projekt i jeszcze wybrać firmę z uprawnieniami (czytaj z układami w wodociągach). I albo robią studzienkę albo podejście kwasowe do budynku. Ja projekt dostałem gotowy razem z budynkiem i już nie ingerowałem. Dlatego chcę to trochę poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 30.04.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 A biorąc pod uwagę słuszne zastrzeżenia Niedowiarka, to nie myślałeś, aby na włazie dać jednak coś bardziej mobilnego, niż trawnik. Pięć centymetrów z trawą trochę waży, jak będziesz to regularnie odwalał, aby się tam dostać, to estetyka i tak ucierpi. Są różne ozdóbki, od krasnali poczynając, przez atrapy studni i bocianów; może dopasujesz sobie coś w ten deseń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts