Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ugięcie stropu. Pęknięta ściana - czy tę ścianę dałoby się uratować?

Recommended Posts

Zdecydowanie. Jeśli murarze źle postawili ścianę to pikuś. Ale jeśli to aż tak ugięty strop to rozebranie ściany i zbudowanie jej od nowa niczego nie zmieni. Wolałabym mieszkać w domu, który ma prawidłowo wykonany strop :)

• 1 year później...

Nie chce zakładać nowego tematu, więc podłączę się pod ten, bo mam wrażenie, że spotkała mnie podobna sytuacja.

Wiercąc otwornicą pod puszki w jednej ze ścian działowych z silki na moich oczach część ścianki się odspoiła i opuściła o jakieś 8mm.

Prawdopodobnie strop się ugiął (jakiś czas temu), a pod wpływem drgań powstała ta rysa. Dodam, że strop to monolit zbrojony solidnie wg projektu.

Podpowiedzcie jak najlepiej załatać takie pękniecie? Użyć jakiejś kotwy chemicznej czy może wstrzyknąć tam jakąś zaprawę?

Tynk na pewno należy wzmocnić siatką betonową.

20160206_151430.jpg

Charakter zarysowania świadczy zdecydowanie o nadmiernym ugięciu stropu. Czy na stropie opierają się również słupy więźby dachowej?

Nawet jeżeli strop ma te 16cm to zdecydowanie za mało - ze względu właśnie na ugięcia.

Pytanie, czy w projekcie ugięcia były w ogóle analizowane?

Przy takich rozpiętościach strop powinien mieć 20 a nawet 22cm. Przy praktycznie żadnych obciążeniach takie zarysowania ściany są niedopuszczalne.

Pytanie czy swoich 3 groszy nie dorzucili zbrojarze "optymalizując" konstrukcję.

Rys może nie być widać, a ugięcie może być przekroczone...to apropos wypowiedzi "fachowca".

Polecam wzięcie geodety i pomiar precyzyjny ugięcia. Nie zajmie to dużo czasu i kasy a da wstępną odpowiedź w sprawie zarysowania ścian.

Pozdrawiam,

PS. Jak możesz, to wrzuć jakiś skan z projektu zbrojenia tego stropu.

Edytowane przez Cięgno_styropianowe

Charakter zarysowania świadczy zdecydowanie o nadmiernym ugięciu stropu. Czy na stropie opierają się również słupy więźby dachowej?

Nawet jeżeli strop ma te 16cm to zdecydowanie za mało - ze względu właśnie na ugięcia.

Pytanie, czy w projekcie ugięcia były w ogóle analizowane?

Przy takich rozpiętościach strop powinien mieć 20 a nawet 22cm. Przy praktycznie żadnych obciążeniach takie zarysowania ściany są niedopuszczalne.

Pytanie czy swoich 3 groszy nie dorzucili zbrojarze "optymalizując" konstrukcję.

Rys może nie być widać, a ugięcie może być przekroczone...to apropos wypowiedzi "fachowca".

Polecam wzięcie geodety i pomiar precyzyjny ugięcia. Nie zajmie to dużo czasu i kasy a da wstępną odpowiedź w sprawie zarysowania ścian.

Pozdrawiam,

PS. Jak możesz, to wrzuć jakiś skan z projektu zbrojenia tego stropu.

Nie wiem czy skomentowałeś mój przypadek czy autora wątku? U mnie płyta ma prawdopodobniej więcej nic 16cm, musiałbym to zmierzyć.

No i rozpiętości w sumie nie są jakieś strasznie duże. Nad salonem około 5x5m i tam gdzie stoi ta ścianka 3x3m. Mam wiązary, wiec żadnych słupów więźby nie ma a to jest strop nad parterem. Jedynie obciążają go ściany działowe z silki 12.

• 2 weeks później...
Nie chce zakładać nowego tematu, więc podłączę się pod ten, bo mam wrażenie, że spotkała mnie podobna sytuacja.

Wiercąc otwornicą pod puszki w jednej ze ścian działowych z silki na moich oczach część ścianki się odspoiła i opuściła o jakieś 8mm.

Prawdopodobnie strop się ugiął (jakiś czas temu), a pod wpływem drgań powstała ta rysa. Dodam, że strop to monolit zbrojony solidnie wg projektu.

Podpowiedzcie jak najlepiej załatać takie pękniecie? Użyć jakiejś kotwy chemicznej czy może wstrzyknąć tam jakąś zaprawę?

Tynk na pewno należy wzmocnić siatką betonową.

[ATTACH=CONFIG]346127[/ATTACH]

Szanowny Panie,

do wypełnienia pęknięć można wykorzystać Zaprawę wyrównawczą ACRYL-PUTZ® ZW 50: http://www.acrylputz.pl/produkty/produkty-do-plyt-gk-i-zaprawy-wyrownawcze/opis/acryl-putz-zw50-zaprawa-wyrownawcza Przed nałożeniem zaprawy rysy należy oczyścić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gp41-grunt-gleboko-penetrujacy

Po wypełnieniu szczelin, przed tynkowaniem należy dodatkowo założyć siatkę podtynkową z włókna szklanego, aby wzmocnić ścianę. Tynkowanie powinno być wykonane z użyciem elastycznego kleju do elewacji.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Szanowny Panie,

do wypełnienia pęknięć można wykorzystać Zaprawę wyrównawczą ACRYL-PUTZ® ZW 50: http://www.acrylputz.pl/produkty/produkty-do-plyt-gk-i-zaprawy-wyrownawcze/opis/acryl-putz-zw50-zaprawa-wyrownawcza Przed nałożeniem zaprawy rysy należy oczyścić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gp41-grunt-gleboko-penetrujacy

Po wypełnieniu szczelin, przed tynkowaniem należy dodatkowo założyć siatkę podtynkową z włókna szklanego, aby wzmocnić ścianę. Tynkowanie powinno być wykonane z użyciem elastycznego kleju do elewacji.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

To jeszcze dopytam czym by Pan proponował aplikować tą zaprawę w tak wąskie szczeliny?

Z tymi tonami to bez przesady, no chyba, że mowa o całym stropie. Tu bardziej chodzi o to newralgiczne miejsce, gdzie stoi ta ścinaka działowa i nie ma pod nią żadnej ściany czy też podciągu. Najcięższa będzie wylewka około 150kg/m2, reszta to już można powiedzieć pierdoły, no po za wanną pełną wody.

Ogólnie sprawdzałem strop od spodu poziomicą laserową i co najdziwniejsze nie ma na nim odchyłek większych jak 5-7mm.

Jeszcze co do obciążenia to swego czasu stało na nim klika palet silki i nic się nie zawaliło, więc myślę, że tragedii nie będzie.