Sylvanus 26.05.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ja bym rozebrała ścianę i sprawdziła czy strop jest ugięty. Najpierw najlepiej byloby zaczerpnąc opinii jakiegos fachowca. Chociaz watpie czy jakis chetny sie znajdzie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Zdecydowanie. Jeśli murarze źle postawili ścianę to pikuś. Ale jeśli to aż tak ugięty strop to rozebranie ściany i zbudowanie jej od nowa niczego nie zmieni. Wolałabym mieszkać w domu, który ma prawidłowo wykonany strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.02.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Nie chce zakładać nowego tematu, więc podłączę się pod ten, bo mam wrażenie, że spotkała mnie podobna sytuacja. Wiercąc otwornicą pod puszki w jednej ze ścian działowych z silki na moich oczach część ścianki się odspoiła i opuściła o jakieś 8mm. Prawdopodobnie strop się ugiął (jakiś czas temu), a pod wpływem drgań powstała ta rysa. Dodam, że strop to monolit zbrojony solidnie wg projektu. Podpowiedzcie jak najlepiej załatać takie pękniecie? Użyć jakiejś kotwy chemicznej czy może wstrzyknąć tam jakąś zaprawę? Tynk na pewno należy wzmocnić siatką betonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cięgno_styropianowe 12.02.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Charakter zarysowania świadczy zdecydowanie o nadmiernym ugięciu stropu. Czy na stropie opierają się również słupy więźby dachowej? Nawet jeżeli strop ma te 16cm to zdecydowanie za mało - ze względu właśnie na ugięcia. Pytanie, czy w projekcie ugięcia były w ogóle analizowane? Przy takich rozpiętościach strop powinien mieć 20 a nawet 22cm. Przy praktycznie żadnych obciążeniach takie zarysowania ściany są niedopuszczalne. Pytanie czy swoich 3 groszy nie dorzucili zbrojarze "optymalizując" konstrukcję. Rys może nie być widać, a ugięcie może być przekroczone...to apropos wypowiedzi "fachowca". Polecam wzięcie geodety i pomiar precyzyjny ugięcia. Nie zajmie to dużo czasu i kasy a da wstępną odpowiedź w sprawie zarysowania ścian. Pozdrawiam, PS. Jak możesz, to wrzuć jakiś skan z projektu zbrojenia tego stropu. Edytowane 12 Lutego 2016 przez Cięgno_styropianowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 14.02.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Charakter zarysowania świadczy zdecydowanie o nadmiernym ugięciu stropu. Czy na stropie opierają się również słupy więźby dachowej? Nawet jeżeli strop ma te 16cm to zdecydowanie za mało - ze względu właśnie na ugięcia. Pytanie, czy w projekcie ugięcia były w ogóle analizowane? Przy takich rozpiętościach strop powinien mieć 20 a nawet 22cm. Przy praktycznie żadnych obciążeniach takie zarysowania ściany są niedopuszczalne. Pytanie czy swoich 3 groszy nie dorzucili zbrojarze "optymalizując" konstrukcję. Rys może nie być widać, a ugięcie może być przekroczone...to apropos wypowiedzi "fachowca". Polecam wzięcie geodety i pomiar precyzyjny ugięcia. Nie zajmie to dużo czasu i kasy a da wstępną odpowiedź w sprawie zarysowania ścian. Pozdrawiam, PS. Jak możesz, to wrzuć jakiś skan z projektu zbrojenia tego stropu. Nie wiem czy skomentowałeś mój przypadek czy autora wątku? U mnie płyta ma prawdopodobniej więcej nic 16cm, musiałbym to zmierzyć. No i rozpiętości w sumie nie są jakieś strasznie duże. Nad salonem około 5x5m i tam gdzie stoi ta ścianka 3x3m. Mam wiązary, wiec żadnych słupów więźby nie ma a to jest strop nad parterem. Jedynie obciążają go ściany działowe z silki 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 28.02.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Nie chce zakładać nowego tematu, więc podłączę się pod ten, bo mam wrażenie, że spotkała mnie podobna sytuacja. Wiercąc otwornicą pod puszki w jednej ze ścian działowych z silki na moich oczach część ścianki się odspoiła i opuściła o jakieś 8mm. Prawdopodobnie strop się ugiął (jakiś czas temu), a pod wpływem drgań powstała ta rysa. Dodam, że strop to monolit zbrojony solidnie wg projektu. Podpowiedzcie jak najlepiej załatać takie pękniecie? Użyć jakiejś kotwy chemicznej czy może wstrzyknąć tam jakąś zaprawę? Tynk na pewno należy wzmocnić siatką betonową. [ATTACH=CONFIG]346127[/ATTACH] Szanowny Panie, do wypełnienia pęknięć można wykorzystać Zaprawę wyrównawczą ACRYL-PUTZ® ZW 50: http://www.acrylputz.pl/produkty/produkty-do-plyt-gk-i-zaprawy-wyrownawcze/opis/acryl-putz-zw50-zaprawa-wyrownawcza Przed nałożeniem zaprawy rysy należy oczyścić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gp41-grunt-gleboko-penetrujacy Po wypełnieniu szczelin, przed tynkowaniem należy dodatkowo założyć siatkę podtynkową z włókna szklanego, aby wzmocnić ścianę. Tynkowanie powinno być wykonane z użyciem elastycznego kleju do elewacji. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 29.02.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Szanowny Panie, do wypełnienia pęknięć można wykorzystać Zaprawę wyrównawczą ACRYL-PUTZ® ZW 50: http://www.acrylputz.pl/produkty/produkty-do-plyt-gk-i-zaprawy-wyrownawcze/opis/acryl-putz-zw50-zaprawa-wyrownawcza Przed nałożeniem zaprawy rysy należy oczyścić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gp41-grunt-gleboko-penetrujacy Po wypełnieniu szczelin, przed tynkowaniem należy dodatkowo założyć siatkę podtynkową z włókna szklanego, aby wzmocnić ścianę. Tynkowanie powinno być wykonane z użyciem elastycznego kleju do elewacji. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka To jeszcze dopytam czym by Pan proponował aplikować tą zaprawę w tak wąskie szczeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.02.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Użycie tej zaprawy w takim wypadku to jak zapudrowanie gangreny. Nic nie da. Trzeba znaleźć przyczynę, naprawić błędy a później kosmetyka.PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 29.02.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Właśnie mam podobne przemyślenia. Rozważam rozebranie tej ścianki i postawienie jej z GK, zwłaszcza, że jest to garderoba i na izolacji akustycznej mi nie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 01.03.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Obawiam się ze to może być za mało. Zastanów się ile ton różnego rodzaju materiałów tam zabudujesz, dodatkowo meble ubrania. MOIM zdaniem to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 02.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Z tymi tonami to bez przesady, no chyba, że mowa o całym stropie. Tu bardziej chodzi o to newralgiczne miejsce, gdzie stoi ta ścinaka działowa i nie ma pod nią żadnej ściany czy też podciągu. Najcięższa będzie wylewka około 150kg/m2, reszta to już można powiedzieć pierdoły, no po za wanną pełną wody.Ogólnie sprawdzałem strop od spodu poziomicą laserową i co najdziwniejsze nie ma na nim odchyłek większych jak 5-7mm. Jeszcze co do obciążenia to swego czasu stało na nim klika palet silki i nic się nie zawaliło, więc myślę, że tragedii nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 02.03.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 A czy to nie jest czasem opadnięcie podłogi? Mam lekką fiksację w tym temacie, bo byłem ostatnio w dwóch domach, gdzie taki problem wystąpił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 02.03.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 A czy to nie jest czasem opadnięcie podłogi? Mam lekką fiksację w tym temacie, bo byłem ostatnio w dwóch domach, gdzie taki problem wystąpił Co masz na myśli pisząc podłogi? Ścianka działowa stoi na stropie, nie ma tam jeszcze wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 03.03.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Sorry, nie zauważyłem, że to piętro Miałem na myśli płaszczyznę, na której stoi ścianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts