januszkos 29.04.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam, jestem nowy na forum. Przeglądając - nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, więc zapytam:Jak odnowić bardzo tanio elewację dużego budynku przemysłowego (pewnie ponad 1000 m2)?Był położony styropian, siatka, klej, otynkowany w niektórych miejscach (i tam jest w porządku)., pomalowany czymś białym - może emulsyjna, może wapno, może pospółka. Wkrótce to odpadło, potem zgruntowane CZYMŚ, pomalowane emulsyjną (pewnie najtańszą) - odpadło, powtórnie zrobione tak samo - odpadło bardzo szybko.Czy konieczne jest otynkowanie, a przedtem oczyszczenie, jak to najprościej zrobić i jak dokładnie (% powierzchni)?Czy najtaniej wyjdzie tynk cementowo - wapienny urobiony samemu?A może koś ma inny pomysł?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszkos 06.05.2014 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Okazuje się, że brak tynku to jeszcze "pikuś". Zdaje mi się, że dach jest za krótki i woda leje się po ścianie. Od góry widoczne są spuchnięcia styropianu i odparzenia siatki. Załączam rysunek, na którym na czarno zaznaczyłem papę, cienką linią - blachę, a strzałką - miejsce, w którym woda może wpływać pod blachę i sączyć się w styropian. Wymiar jest w mm. W związku z tym mam pytania: - czy rzeczywiście dach jest zrobiony źle, czy mi się tylko wydaje? - jeśli rzeczywiście to on jest przyczyną - to jak go najprościej poprawić? - co zrobić ze spuchniętym styropianem? - czy po ewentualnej naprawie ww. usterek - położenie tynku jest konieczne?Wykończenie dachu.jpg.zip Edytowane 6 Maja 2014 przez januszkos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts