Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa i furtka

Recommended Posts

Witam.

Planuję zrobić bramę wjazdową i furtkę, wymiary ramy tutaj:

http://zapodaj.net/2d685c74bd718.jpg.html

Do ramy planuję przymocować drewniane sztachety. W związku z tym mam pytanie, z jakich profili wykonać ramę. Z początku pomyślałem o profilu 20x20x2 (przyczyna znana - koszt), ale z tego co poczytałem i prześledziłem forum to zastanawiam się czy taki profil nie będzie za cienki, i nie będzie się to wyginać (z drugiej strony brama i furtka nie są wielkich rozmiarów, więc...).

Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale tutaj podałem konkretne wymiary, więc liczę na pomoc kogoś kto robił coś takiego o zbliżonych rozmiarach.

• 2 weeks później...
Witam.

Planuję zrobić bramę wjazdową i furtkę, wymiary ramy tutaj:

http://zapodaj.net/2d685c74bd718.jpg.html

Do ramy planuję przymocować drewniane sztachety. W związku z tym mam pytanie, z jakich profili wykonać ramę. Z początku pomyślałem o profilu 20x20x2 (przyczyna znana - koszt), ale z tego co poczytałem i prześledziłem forum to zastanawiam się czy taki profil nie będzie za cienki, i nie będzie się to wyginać (z drugiej strony brama i furtka nie są wielkich rozmiarów, więc...).

Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale tutaj podałem konkretne wymiary, więc liczę na pomoc kogoś kto robił coś takiego o zbliżonych rozmiarach.

Witam,

profil pionowy powinien być o przekroju 40x40 mm, natomiast poziomy 60x40 mm. Wtedy będziesz miał pewność, że Twój profil się nie powygina.

Pozdrawiam

Krzysztof Krysiński

Witam,

Proszę o informacje znających sie na rzeczy:

Czy do słupka ogrodzeniowego 50x50x3 spawać czy mocować na jakieś uchwyty profile poziome 40x27x2 ? Max. długość profila poziomego 2,9, reszta ca 2,5 metra.

Profili poziomych będzie trzy na jedną odległość miedzy słupkami. Do profili bedą kręcone sztachety modrzewiowe.

Drugie pytanie- czy kręcić je wkrętami samowiercącymi czy zastosować śruby zamkowe z nakrętkami z teflonem ?

Dziękuje z góry za podpowiedzi..

Mocuj uchwytami. Spawów nie zabezpieczysz dobrze przed korozją i wyjdzie to kiepsko z czasem. Ocynk nie jest drogi, warto ocynkować słupki, uchwyty i profile poprzeczne. Sztachety mocowałbym na śruby zamkowe ze względów na estetykę.

Szukałem dzis w sklepach takich typowych mocowań pod taki montaż..... i nic nie znalazłem . Ma ktoś doswiadczenie gdzie to kupic .......;)