bender 29.04.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam. Planuję zrobić bramę wjazdową i furtkę, wymiary ramy tutaj:http://zapodaj.net/2d685c74bd718.jpg.html Do ramy planuję przymocować drewniane sztachety. W związku z tym mam pytanie, z jakich profili wykonać ramę. Z początku pomyślałem o profilu 20x20x2 (przyczyna znana - koszt), ale z tego co poczytałem i prześledziłem forum to zastanawiam się czy taki profil nie będzie za cienki, i nie będzie się to wyginać (z drugiej strony brama i furtka nie są wielkich rozmiarów, więc...). Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale tutaj podałem konkretne wymiary, więc liczę na pomoc kogoś kto robił coś takiego o zbliżonych rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 29.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 20x20x2 to tylko na pionowe wypełnienie do bramy.Na ramę albo 40x27x2 albo 40x40x2.Koszt ok 200zł za stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 29.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Tak jak wyżej, profil 40x40x2mm będzie odpowiedni do takiej ramy. Zastanowiłbym się także nad profilem 50x30x2mm...ze względów estetycznych może wypadać lepiej. Kwestia tez tego jakiej grubości sztachety i z jakiego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owczarek 14.05.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Witam. Planuję zrobić bramę wjazdową i furtkę, wymiary ramy tutaj: http://zapodaj.net/2d685c74bd718.jpg.html Do ramy planuję przymocować drewniane sztachety. W związku z tym mam pytanie, z jakich profili wykonać ramę. Z początku pomyślałem o profilu 20x20x2 (przyczyna znana - koszt), ale z tego co poczytałem i prześledziłem forum to zastanawiam się czy taki profil nie będzie za cienki, i nie będzie się to wyginać (z drugiej strony brama i furtka nie są wielkich rozmiarów, więc...). Wiem że temat wielokrotnie poruszany, ale tutaj podałem konkretne wymiary, więc liczę na pomoc kogoś kto robił coś takiego o zbliżonych rozmiarach. Witam, profil pionowy powinien być o przekroju 40x40 mm, natomiast poziomy 60x40 mm. Wtedy będziesz miał pewność, że Twój profil się nie powygina. Pozdrawiam Krzysztof Krysiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 18.05.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Witam, Proszę o informacje znających sie na rzeczy: Czy do słupka ogrodzeniowego 50x50x3 spawać czy mocować na jakieś uchwyty profile poziome 40x27x2 ? Max. długość profila poziomego 2,9, reszta ca 2,5 metra. Profili poziomych będzie trzy na jedną odległość miedzy słupkami. Do profili bedą kręcone sztachety modrzewiowe. Drugie pytanie- czy kręcić je wkrętami samowiercącymi czy zastosować śruby zamkowe z nakrętkami z teflonem ? Dziękuje z góry za podpowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 19.05.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Mocuj uchwytami. Spawów nie zabezpieczysz dobrze przed korozją i wyjdzie to kiepsko z czasem. Ocynk nie jest drogi, warto ocynkować słupki, uchwyty i profile poprzeczne. Sztachety mocowałbym na śruby zamkowe ze względów na estetykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 19.05.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Mocuj uchwytami. Spawów nie zabezpieczysz dobrze przed korozją i wyjdzie to kiepsko z czasem. Ocynk nie jest drogi, warto ocynkować słupki, uchwyty i profile poprzeczne. Sztachety mocowałbym na śruby zamkowe ze względów na estetykę. Szukałem dzis w sklepach takich typowych mocowań pod taki montaż..... i nic nie znalazłem . Ma ktoś doswiadczenie gdzie to kupic ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 19.05.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Zleć warsztatowi metaloplastycznemu do wykonania. Powinno kosztowac grosze + ocynk i malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 20.05.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Zleć warsztatowi metaloplastycznemu do wykonania. Powinno kosztowac grosze + ocynk i malowanie. dzieki , tak trzeba bedzie zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts