Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi do łazienki

Krzysiek88

Recommended Posts

Witam,

W lazience mam wiekowe drzwi z metalową futryną, zostawił bym je, ale niepokoi mnie ich rdzewienie na górze futryny, bo łazienka była mala i wentylacja taka sobie.

Obawiam się jednak, że te stare drzwi przetrwają dłużej aniżeli nowe drzwi, obecnie produkowane czyli takie powiedział bym papierowe.

Może ktoś jest bardziej obeznany w temacie i doradził by coś.

Dochodzi do tego to, że mam otwór od góry do dołu około 200cm, zwykle widzę takie drzwi są 203, trzeba by je podcinać o ile by to wyszło, bo trzeba by futrynę i same drzwi, ale jednak najbardziej mnie martwi to, ze jest to lazienka, teraz te drzwi robia papierowe wrecz, futryny tez z plyt osb ... no trwalosc pewnie slaba.

Czy da sie tez zamowic takie drzwi, zeby z jednej strony mialy maskownice wkladane w futryne? Bo od strony lazienki dokleje plytki, a bardziej na gorze regips, i futryna bedzie obrobiona, ale od korytarza nie bardzo mi sie chce bawic ze szpachlowanie itp, najlepiej by bylo ewentualny maly otwor zakryc maskownica.

Dzień dobry,

Panie Krzysztofie istnieje możliwość zamówienia skrzydła w czeskiej normie (ma ono wtedy ok. 198 cm). Norma ta występuje w prawie wszystkich modelach drzwi PORTA i DRE, nie wiąże się ona z żadną dopłatą. Od polskiej normy różni się jednak tym, że ma 3 zawiasy co wiązałoby się z koniecznością dorobienia trzeciego zawiasu w starej futrynie.

Jeżeli chodzi o jakość to owszem, tzw. „papierowe drzwi” pochodzą z tańszych kolekcji i wypełnione są plastrem miodu – czyli kartonem, ponadto mają cieniutką papierową okleinę.

Proponujemy więc aby przy zakupie zwrócić uwagę na wypełnienie skrzydła. Najlepsza byłaby płyta wiórowa oraz mocniejsza okleina np. CPL (odpowiednik laminatu na podłogach).

Pozdrawiamy