Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger - pustaki porotherm. Która cegielni najlepsza?

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Mój domek jest z tego pustaka, mam z fabryki w DOBRE. Bardzo ładne, równe, przychodziły nieobite, niepokruszone, ofoliowane.

Podczas budowy były cięte piłą elektryczną, a odcięta część podpisywana w centymetrach.Jak był potrzebny kawałek, to pomocnik murarza podawał odpowiedni wcześniej odcięty pustaczek. Pustaków po budowie zostało kilka i kilka wiaderek okruchów. Jeśli jednak masz dobry teren, suchy-to zrezygnuj z takiego pustaka. Prawdziwa jazda bez trzymanki zaczęła się przy kładzeniu wszelkich instalacji, a osadzanie drzwi zewn to horror...

Pozdrawiam

Prawdziwa jazda bez trzymanki zaczęła się przy kładzeniu wszelkich instalacji, a osadzanie drzwi zewn to horror...

Pozdrawiam

Ale masz na myśli że ciężko było kuć i wiercić w porothermie? Hmm u nas nie było z instalacjami żadnego kłopotu - cała elektryka jest zrobiona na peszlu, a rozprowadzenie kabli trwało może z 1,5 dnia... Poza tym można normalnie kłaść wszystkie instalacje w bruzdach - trzeba tylko mieć konkretny sprzęt do cięcia w Porothermie (w betonie bruzdy pewnie można zrobić nożem do chleba :p). Do Porothermu przydatna jest bruzdownica, ewentualnie piła tarczowa. Z konkretnym sprzętem robota idzie naprawdę szybko. Ja mam rozprowadzone pod tynkiem nawet kable audio do kina domowego - wszystko w peszlu, więc ewentualna wymiana będzie miła i bezbolesna. Co do drzwi zewnętrznych to też nie kumam problemu - ja też tak mam i nie mieliśmy żadnych problemów.

Edytowane przez pollo_loco