Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MPZP - Starostwo rozumie inaczej niż ja

KRAB

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie pozwolenia na budowę i Starostwo uwaliło mi projekt, powołując się na pkt 6 poniżego fragmentu MPZP - że dach powinien być czerwony.

U mnie jest grafitowy a czerwony całkowicie kładzie mój projekt.

Tak więc proszę Forumowiczów o pomoc, bo albo Panie ze Starostwa nie umieją czytać, albo ja.

1. Wyznacza się strefę „G” ochrony konserwatorskiej. Strefa „G” ochrony konserwatorskiej obejmuje obszary, w których elementy dawnego układu przestrzennego miejscowości, tzn. rozplanowanie, kształt zewnętrzny zabudowy zachowały się w stosunkowo dobrym stanie i całość stanowi wartość kulturową w skali lokalnej. Działalność konserwatorska w strefie „G” zmierza do zachowania zasadni-czych elementów historycznego rozplanowania, w tym przede wszystkim zabudowy, układu dróg, podziału i sposobu zagospodarowania działek. Zmierza też do restauracji i modernizacji technicznej obiektów o wartościach kulturowych z dostosowaniem współczesnej funkcji do wartości obiektów.

2. W strefie „G” obowiązują następujące wymogi konserwatorskie:

[…]

3. Wyznacza się strefą ochrony konserwatorskiej „OK” dla całego obszaru objętego opracowaniem planu, dla której obowiązują następujące ustalenia:

1) Wszelkie zamierzenia inwestycyjne na tym obszarze związane z pracami ziemnymi należy uzgod-nić z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków co do konieczności ich prowadzenia pod nadzorem archeologicznym i za pozwoleniem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków,

2) Nadzór archeologiczny i ratownicze badania archeologiczne prowadzone są przez uprawnionego archeologa. Pozwolenie konserwatorskie należy uzyskać przed wydaniem pozwolenia na budowę i dla robót niewymagających pozwolenia na budowę – przed realizacją inwestycji, tj. przed uzyskaniem zaświadczenia potwierdzającego akceptację przyjęcia zgłoszenia wykonywanych robót budowlanych.

4. Ustala się ochronę następujących obiektów wpisanych do gminnej ewidencji zabytków:

[…]

5. Wyznacza się stanowiska archeologiczne, dla których obowiązują następujące wymogi konserwatorskie:

[…]

6. Dla pozostałych terenów położonych w obszarze opracowani miejscowego planu, ze względu na zapewnienie właściwej ochrony konserwatorskiej krajobrazu kulturowego, należy uwzględnić następu-jące uwarunkowania:

1) wobec terenów położonych w sąsiedztwie stref ochrony konserwatorskiej oraz obiektów objętych wojewódzką ewidencją zabytków, należy przewidzieć funkcje oraz parametry i wskaźniki kształto-wania zabudowy uwzględniające wartości zabytkowe otoczenia,

2) nowa zabudowa, przebudowa istniejących budynków powinna zostać starannie wpisana w krajo-braz kulturowy wsi oraz być realizowana w nawiązaniu do zasad ukształtowania obiektów o trady-cyjnych, lokalnych formach,

3) należy stosować zabudowę niewysoką (jedno-, dwukondygnacyjną) ze stromymi dachami, krytymi dachówką w kolorze ceglastym lub materiałem dachówkopodobnym w kolorze czerwonym matowym.

Panie w postanoweniu napisały, że działka nie leży w strefie G ani w strefie OK, i dlatego obowiązuje mnie pkt 6 - dla pozostałych terenów.

Ja uważam, że moja działka należy do strefy OK - wszak strefa OK to "cały obszar objęty opracowaniem planu" - i dlatego nie obowiązuje mnie pkt 6. A założenia odnośnie dachu mam opisane w szczegółowej części MPZP i tam nie ma słowa o kolorach.

No i kto ma racje? :/

Pomijamy to, że Rada Gminy się nie popisała tworząc takie zapisy - że Strefa OK to cały obszar planu, a pozostałe tereny obszaru planu maja mieć czerwony dach (a pozostałych terenów planu nie ma bo strefa OK to cały obszar planu...)

Pozdrawiam

KRAB

AOGA

KBAB

I.....U

Moim skromnym zdaniem, niestety Panie mają rację, gdyż strefa OK to strefa ochrony konserwatorskiej, a w pkt, 6 jest napisane:

Dla pozostałych terenów położonych w obszarze opracowani miejscowego planu, ze względu na zapewnienie właściwej ochrony konserwatorskiej krajobrazu kulturowego, należy uwzględnić następujące uwarunkowania:

A zapis "Dla pozostałych terenów położonych" może dotyczyć, odróżnienia od pkt 4 i 5, które mają określone inne warunki.

No niestey(lub stety) tak jest. U mnie mozna było dach czerwony, czarny lub brązowy, elewacja w kolorach ecree, piaskowy i szary. Ale za to jak ładnie zaczyna dzielnica wyglądać po 10 latach obowiązywania

Ależ ja nie mam nic przeciwko takim zapisom w MPZP!

Przeciwnie, dzięki takim ograniczeniom niektóre dzielnice czy małe miejscowości naprawdę są ładne.

Jest jeden warunek - jeśli jest to napisane jednoznacznie i wszyscy się do tego stosują.

Tymczasem w mojej okolicy (i to tej najbliższej), w każdym kierunku co drugi - trzeci dach wybudowany w ostatnich latach jest koloru innego niż ceglasty - są brązowe, grafitowe, czarne a nawet jeden jasno-szary. Jakoś w poprzednich latach panie w Starostwie bardziej przyjaźnie interpretowały te wątpliwe zapisy w MPZP.

Edytowane przez KRAB

Moim skromnym zdaniem, niestety Panie mają rację, gdyż strefa OK to strefa ochrony konserwatorskiej, a w pkt, 6 jest napisane:

Dla pozostałych terenów położonych w obszarze opracowani miejscowego planu, ze względu na zapewnienie właściwej ochrony konserwatorskiej krajobrazu kulturowego, należy uwzględnić następujące uwarunkowania:

A zapis "Dla pozostałych terenów położonych" może dotyczyć, odróżnienia od pkt 4 i 5, które mają określone inne warunki.

No tak, rzeczywiście można to w ten sposób interpretować. Szkoda tylko, że te zapisy trzeba w ogóle interpretować i że można to robic na różne sposoby - czy nie powinno to być napisane jednoznacznie?

Na moją korzyść działa to, że w postanowieniu, które otrzymałem na piśmie, jest wyraźnie napisane:

"Działka nie leży w strefie ochrony konserwatorskiej G ani OK, dlatego obowiązuje pkt 6"

Jeżeli więc nie leży w strefie ochrony konserwatorskiej, to dlaczego ma mieć zapewnioną ochronę konserwatorską?

I wreszczie - przecież działka leży w strefie OK, bo w tej strefie leży cały obszar planu...

W poniedziałek pojadę do Starostwa, może uda się jakoś po ludzku porozmawiać z panią która prowadzi moją sprawę.

Pozdrawiam

KRAB

Edytowane przez KRAB