Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki gipsowe na farbę lateksową

Owain

Recommended Posts

Witam, mam dość pilne i trudne pytanie:)

Mam położone w mieszkaniu płytki cegłopodobne, robione na bazie gipsu z firmy elkaminodom. Fachowiec pół roku temu kładł na Śmigu f-60 i trzyma ładnie.

Żona jednak zamarzyła sobie teraz jedną ścianę z takich płytek w innym pokoju, w innym kolorze. Kupiłem płytki, fugę, klej niby lepszy niż Śmig bo Stegu Elastik i miałem się zabierać jutro do roboty. Ale poczytałem w necie i ku przerażeniu stwierdziłem, że nie można kłaść płytek na ścianę już pomalowana farbą lateksową. No a niestety początkowo koncepcja była inna i ściana jest z gładzią i dwoma warstwami farby lateksowej. Oczywiście najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zdarcie farby do tynku i grunt i dawaj płytki. Niestety opcja ta nie wchodzi w grę, gdyż kierownik małżeństwa stanowczo się sprzeciwia (ściana jest w sypialni). Po kilku telefonach do fachowców mam kilka opcji-półśrodków. Jeden proponuje spróbować na jednej płytce kleić i zobaczyć efekt, jeśli klej nie rozmiękczy farby to kleić całość. Inny radzi ponacinać nożem do tapet w iksy całą ścianę i przegruntować dobrym gruntem. Co do tej opcji boję się, że takie nacinanie osłabi powierzchnię i przyniesie to gorszy efekt niż wynikający z faktu wnikania gruntu poprzez nacięcia. jeszcze jedna opcja, do której się skłaniam z racji wygody to zagruntowanie ściany (bez nacinania) farbą gruntującą z piaskiem.

Bardzo proszę o poradę w zakresie opcji bez zdzierania farby, bo na to zgody nie dostanę ;)

Ja kupiłem płytki gipsowe do siebie (teraz tego żałuję, bo cena porównywalna z oryginalnym piaskowcem) i też kładłem na ścianę z farbą lateksową. Ściana u mnie wygląda tak: działówka z cegły, stary tynk, gips, podkład, lateks.

Młotkiem i jakimś śrubokrętem porobiłem sznyty na całej powierzchni, tak aby klej miał za co złapać. Dość gęsto to było robione. Później klej do płytek gipsowych i trzyma się jakieś 4 może niecałe 5 lat.