Owain 30.04.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Witam, mam dość pilne i trudne pytanie:) Mam położone w mieszkaniu płytki cegłopodobne, robione na bazie gipsu z firmy elkaminodom. Fachowiec pół roku temu kładł na Śmigu f-60 i trzyma ładnie. Żona jednak zamarzyła sobie teraz jedną ścianę z takich płytek w innym pokoju, w innym kolorze. Kupiłem płytki, fugę, klej niby lepszy niż Śmig bo Stegu Elastik i miałem się zabierać jutro do roboty. Ale poczytałem w necie i ku przerażeniu stwierdziłem, że nie można kłaść płytek na ścianę już pomalowana farbą lateksową. No a niestety początkowo koncepcja była inna i ściana jest z gładzią i dwoma warstwami farby lateksowej. Oczywiście najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zdarcie farby do tynku i grunt i dawaj płytki. Niestety opcja ta nie wchodzi w grę, gdyż kierownik małżeństwa stanowczo się sprzeciwia (ściana jest w sypialni). Po kilku telefonach do fachowców mam kilka opcji-półśrodków. Jeden proponuje spróbować na jednej płytce kleić i zobaczyć efekt, jeśli klej nie rozmiękczy farby to kleić całość. Inny radzi ponacinać nożem do tapet w iksy całą ścianę i przegruntować dobrym gruntem. Co do tej opcji boję się, że takie nacinanie osłabi powierzchnię i przyniesie to gorszy efekt niż wynikający z faktu wnikania gruntu poprzez nacięcia. jeszcze jedna opcja, do której się skłaniam z racji wygody to zagruntowanie ściany (bez nacinania) farbą gruntującą z piaskiem. Bardzo proszę o poradę w zakresie opcji bez zdzierania farby, bo na to zgody nie dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.04.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja bym zaczął od opcji 1 - przkleić jedną na próbę. Jak dwa dni później nie da się jej ręką oderwać - ja bym kleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 30.04.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Taka próba zawsze ma jeden feler - pokazuje dokładnie tyle, że w miejscu jej przeprowadzenia płytka się trzyma albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 30.04.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Zafunduj ślubnej 5 dni w spa na drugim końcu Polski, a ty będziesz miał warunki na najrozsądniejszą opcję. Jak wróci, to już raczej nie będzie zdzierać płytek, by sprawdzić, do czego są przyklejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja kupiłem płytki gipsowe do siebie (teraz tego żałuję, bo cena porównywalna z oryginalnym piaskowcem) i też kładłem na ścianę z farbą lateksową. Ściana u mnie wygląda tak: działówka z cegły, stary tynk, gips, podkład, lateks.Młotkiem i jakimś śrubokrętem porobiłem sznyty na całej powierzchni, tak aby klej miał za co złapać. Dość gęsto to było robione. Później klej do płytek gipsowych i trzyma się jakieś 4 może niecałe 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts