Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brinkmann Consulting - serdecznie polecam

songoku_xxx

Recommended Posts

Cześć,

Obiecałem zdać relację z budowy mojej płyty, więc do dzieła :)

1. Teren z piaskiem gliniastym i gliną piaskowo - generalnie do budowania nie najgorszy. Jedynym powodem wykonania płyty były kwestie energooszczędności.

2. Dom parterowy budowany z silki (ściany konstrukcyjne 18 cm, działowe 12 cm), bez podpiwniczeń, bez użytkowego poddasza, konstrukcja więźby wiązarowa. Przerobiony projekt M36C z kolekcji muratora.

3. Powierzchnia płyty 240m2

4. Izolacja 15 cm XPS pod spodem, 20 cm XPS na cokole, 10 cm XPS opaska przeciw wysadzinowa + drenaż opaskowy.

5. Czas wykonania 5 dni roboczych.

Już z tytułu tematu wiadomo, że jestem bardzo zadowolony, a dlaczego? Hmm... Bo ekipa wykonująca płytę to ludzie w pełni profesjonalni, mili i znający się na robocie :)

Prace zaczęły się w poniedziałek 14.04. Ekipa przyjechała punktualnie na godzinę 9 zgodnie z umową. Dojechałem jak już styropian był wyładowywany z ciężarówki. Praca zaczęła się od pomiarów wytyczenia budynku na ławicach, które ustawił geodeta moimi rękami. Co ciekawe chłopaki po pomiarach stwierdzili, że niektóre osie są krzywo. Szybki telefon do geodety i mam obietnice, że w ciągu godziny przyjedzie i sprawdzi.

Przyjechał, sprawdził i okazało się, że chłopcy-płytowcy mieli racę a geodeta się pomylił. I już pierwszego dnia duży plus za skrupulatność - mogli przecież robić wg. tyczenia.

Pogoda już w poniedziałek zaczęła płatać figle i kapało z nieba, ale chłopaki się nie poddali mimo, że mój teren słabo przepuszcza wodę i jak popada to robi się lodowisko szybko.

Kolejne 2 dni to kopanie, zagęszczanie, nawożenie piachu ( na podsypkę poszło 330 ton :popcorn: ). Z piachem bywało różnie, ale ekipa dzielnie wprowadzała korekty do zaplanowanej kolejności działań i nigdy nie było momentu, że nie mieli co robić. Kolejny plus za elastyczność.

Na budowie codziennie był Thomas (no może 1 dzień go nie było) i wieczorem podsyłał mi zdjęcia z postępów prac robione telefonem komórkowym. Ja też wieczorami się pojawiałem i z jednej z wizyt zapamiętałem rozmowę z Thomasem w kwestii wielkości pompy do betonu. Na moje wątpliwości czy nie będzie za daleko dla pompy powiedział " Niech Pan się nie martwi, zamówimy taką, która będzie wystarczająca". To właśnie cenię w fachowcach. Nie ma podcierania dupy szkłem i oszczędności na wszystkim. Kolejnym przykładem niech będzie jakość folii - mój kierownik powiedział, że nie widział aby ktoś stosował tak grubą i wszystko co jest napisane na stronie Brinkmann Consulting pokrywa się z tym co widzi na placu budowy. Nawet tak prozaiczne rzeczy jak podkładki dystansowe pod zbrojenie nie były żadnymi klockami http://www.sklepbat.pl/edane/Asort/Katalog/CE49_1.jpg Ekipa używała czegoś takiego http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/73267.jpeg - rozwiązanie proste i genialne, na pewno się nie przewrócą przy zalewaniu :)

Strzemiona też idealnie powiązane naprzemiennie, a nie na odpierdol losowo. Jeśli chodzi o użyte materiały to uważam, że na niczym nie było oszczędzania.

Jeśli komuś moje zachwyty wydadzą się śmieszne to z góry przepraszam - nie jestem fachowcem :p

Co ciekawe pierwszego dnia Thomas zamontował na płocie kamerę, która co 5 minut robiła zdjęcia przez cały czas budowy. Czekam na DVD, które mam otrzymać na dniach :popcorn:

Beton został zamówiony na piątek na godzinę 14. Pompa, która przyjechała miała 45 metrów :jawdrop: i dała radę tak jak obiecywał Thomas.

Beton zamówiony z Cemexu w ilości 50 m3. Z obliczeń wychodziło 48 m3 i to jest kolejny przykład, że nie ma podcierania dupy szkłem. Było zamówione więcej a to co zostało poszło na utwardzenie wykorytowanej wcześniej drogi :lol2:

Koniec końców po 3 godzinach wylewanie betonu zakończyło się. Wszyscy cali, nikt nie zginął! :D

PEŁEN SUKCES!

W załączeniu zdjęcia, które robiłem ostatniego dnia. Jeżeli macie pytania to serdecznie zapraszam. Thomasa polecam z czystym sumieniem, oby reszta budowy poszłą tak gładko :D

LINK DO ALBUMU --> https://drive.google.com/folderview?id=0B0I5nRF3A90URTFILUt4aG1hT0k&usp=sharing

p.s

Jak to w życiu - ten się nie myli, kto nic nie robi. 2 przepusty od GWC wyszły o 20 cm przesunięte względem projektu. Tragedii nie ma bo tam idą rurki 25mm do ukrycia w styropianie na podłodze, Thomas podsunął też inne rozwiązania i dał rabat. To drobne potknięcie nie wpłynęło to na mój odbiór co do jakości wykonanej usługi.

Edytowane przez songoku_xxx

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie Ty pierwszy jesteś zadowolony z Thomasa, gdyby nie kasa też bym skorzystał z jego usług.

P.s. ta pompa do betonu to faktycznie konkretna :) powiem szczerze że najbardziej zaskoczyło mnie to dvd ;D niby nic a cieszy.

W takim razie porozmawiajmy jak inwestorzy, ci o pieniądzach lubią mówić :)

Napisz zapytanie ofertowe do Thomasa, na pewno Ci odpisze, będziesz wiedział.

Witam,

Gdzie mozna zakupic te podkladki dystansowe ?

edit: pelno tego na allegro :)

My stosujemy dystanse firmy Comensal (mam do nich ze 5 kilometrow), nazywają się baryłka. (www.comensal.pl) Sa nawet lepsze niż te na zdjęciach, ponieważ prety się ladnie zaklinuja i wszystko się trzyma.

A przy okazji: Serdecznie dziekuje za ta mila relacje. Żeby nie było, ja tego nie zamowilem, pan Inwestor zapowiadal na forum takich już przed rozpoczęciem prac, wiec, wyjście już nie było :D

Musze po mojej stronie powiedzieć, ze wspolpraca naprawdę była bardzo przyjemna, plac budowy był super przygotowany, jedynie pogoda miała swoje kaprysy, ale tak czasem bywa :)

pozdrawiam serdecznie

Thomas

Edytowane przez tmann*

Gość Arturo72
lukier i wazelina

No ba :)

Obiecałem zdać relację z budowy mojej płyty, więc do dzieła :)

Jaki wyszedł koszt płyty ?

Jeśli w tytule wątku piszesz konkretnie o jakiejś firmie to napisz konkretnie jaki wyszedł koszt płyty.

Czy temat założyłeś tylko żeby zareklamować firmę z tematu czy temat założyłeś dla innych inwestorów ?

Jeśli ma on służyć inwestorom to proszę o konkrety na temat kosztów,żeby każdy mógł sobie porównać bo inaczej temat jest tylko i wyłącznie zabiegiem marketingowym.

Poniższy post potwierdza moje spostrzeżenia,że jedynym celem tematu był zabieg marketingowy a nie pomoc innym inwestorom:

Napisz zapytanie ofertowe do Thomasa, na pewno Ci odpisze, będziesz wiedział.

Edytowane przez Arturo72

:D:D:D jakos wiedziałem od razu, ze ten koles tu wparuje i nie daje mu to spokoj, ze mamy zadowolonych klientów i ze w ogole istniejemy i mamy robote :D:D:D

Jedyny który robi jakich zabiegi, to wlasnie on, powoli odnosze wrazenie ze jakas konkurencja mu zapłaci, a jeśli nie, to jednak powinna :D:D:D

sebcioc55 przypadkiem miał nawet oferte od nas, ale zdecydowal się na wykonanie we własnym zakresie. Dla mnie żaden problem, udzielałem nawet trochę doractwo techniczny, a zapytanie do niczego nie zobowiazuje, w czym jest to zabieg marketingowy?

Nigdy nie proszę klienta o pisanie w forum, wlasnie aby unikac takie reakcje. Od nas nie ma takich wpisow od osob, którzy maja 2 posty w calosci, ze wszystko tralalala itd., nie jest to mój styl.

Edytowane przez tmann*

czytam od dluzszego czasu to forum, sam w lipcu planuje plyte i dostalem oferte od Thomasa (i inne tez) i nie wspominajac ze conowo byla najlepsza, to mimo tego zdecydowalem sie wykonaj ja sam - bo pare zloty w kieszeni zostaje - i Thomas wiedzac o tym, nie obraaza sie i dalej fachowo i zetelnie doradza, takze wnioski powinny wysuwac sie same.. o ile ktos nie ma do kogos uprzedzen..

Gość Arturo72
:D:D:D jakos wiedziałem od razu, ze ten koles tu wparuje i nie daje mu to spokoj, ze mamy zadowolonych klientów i ze w ogole istniejemy i mamy robote :D:D:D

Jedyny który robi jakich zabiegi, to wlasnie on, powoli odnosze wrazenie ze jakas konkurencja mu zapłaci, a jeśli nie, to jednak powinna :D:D:D

To jest forum ogólnobudowlane,szczególnie przeznaczone dla inwestorów.

Inwestorzy wymieniają się wrażeniami jak i też a może przede wszystkim kosztami budowy domu.

Kosztów narazie tutaj nie zauważyłem żadnych a jedynie reklamę pewnej firmy dlatego też poprosiłem o faktyczny koszt płyty jaki inwestor poczynił bo to ma priorytetowe znaczenie dla większości użytkowników tego forum.

Nie Ty jeden mnie posądzasz o "konkurencję",niejednokrotnie posądzali mnie o to sprzedawcy kotłów na ekogroszek bo byłem i jestem przeciwny syfowi w domu,sprzedawcy pomp ciepła w kosmicznych cenach bo nie jestem zwolennikiem systemu grzewczego nie zasadnego ekonomicznie i kilku innych rzeczy.

Arturo72(adwokat diabła) jest uniwersalny i stwarza konkurencję dla każdego reklamującego się i robiącego inwestora w bambuko bo sprzedaje,wyrabia,produkuje wszytko dla domu :)

Gość Arturo72
czytam od dluzszego czasu to forum, sam w lipcu planuje plyte i dostalem oferte od Thomasa (i inne tez) i nie wspominajac ze conowo byla najlepsza,

Jednak wspomnij o kosztach,żebyśmy mieli jakieś odniesienie bo narazie to temat tabu w stosunku do firmy brinkmana.

Edytowane przez Arturo72

Jednak wspomnij o kosztach,żebyśmy mieli jakieś odniesienie bo narazie to temat tabu w stosunku do firmy brinkmana.

Arturo... wyobraz sobie to: kazda plyta jest indywidualnie obliczona, sa rozne wspolczynniki, które zdecydują o cene za m², wiec, jeśli ktoś chce się dowiedzieć, ile nasze plyty kosztują, to wlasnie w moim PLATNYM profilu znajdzie namiary. Jedyny który tu zasyfuje forum, jesteś na razie TY, bo merytorycznie od Ciebie nic madrego jeszcze nie widziałem. A może teraz daj już spokoj, bo zasyfujesz kolejny watek. Poza tym, po co Ci cene, masz przecież plyte

Aaa... i cos mi się pomylylo, to był breziak, który się zdecydowal na samodzielne wykonanie, nie Sebcio... przepraszam za blad :)

A jakos mi się wydaje ze Sebcio tez dostal od nas oferte... a nic nie kosztowala, wyobraz sobie :D

Edytowane przez tmann*

Gość Arturo72
Arturo... wyobraz sobie to: kazda plyta jest indywidualnie obliczona, sa rozne wspolczynniki, które zdecydują o cene za m², wiec, jeśli ktoś chce się dowiedzieć, ile nasze plyty kosztują, to wlasnie w moim PLATNYM profilu znajdzie namiary. Jedyny który tu zasyfuje forum, jesteś na razie TY, bo merytorycznie od Ciebie nic madrego jeszcze nie widziałem. A może teraz daj już spokoj, bo zasyfujesz kolejny watek.

Każdy inwestor chciałby poznać koszty płyty songoku,brzeziaka czy jakiegokolwiek innego inwestora.

Ja mimo,że mam szczególne i bardzo ciężkie warunki gruntowe a tym samym koszt płyty byłby niższy na normalnych warunkach podałem swój rzeczywisty koszt płyty i nie widzę powodu dla którego ktoś inny nie podałby swojego kosztu,bez ściemy i bez naiwnego marketingu,żeby tylko łapać jeleni.

Będziesz konkurencyjny,będziesz miał klientów,będziesz ściemniał nie będziesz miał klientów.

Tobie powinno zależeć na tym,żeby relacja była pełna a nie tylko jako bajeczka opowiedziana nie mającym pojęcia inwestorom.

Widzę,że na forum schemat sprzedawców czegokolwiek jest standartowy,ściemnić za wszelką cenę inwestora,bez podania szczegółów a nie mający pojęcia inwestor cieszy się z tego co dostał niepowtarzalnego od szczególnego i wyróżnionego sprzedawcy tego czegoś...

Edytowane przez Arturo72

cos... a ja myslalem ze nasze oferty sa wyjątkowo szczegolowo i czytelne, z wyczerpującym opisem wszystkich prac, elementow i robot, różnimy obliczeniamy, rysunkami i cenami na rozne wersje. Przynajmniej z taka intencja sa robione. Po co komus cena innej plyty, jeśli warunki i inne parametry zdecydujace o cene mogą być calkiem inne? Trzeba porownywac ceny za ta sama plyte z ofertami od innych firm, cala reszta jest bez sensu. Edytowane przez tmann*

Gość Arturo72
cos... a ja myslalem ze nasze oferty sa wyjątkowo szczegolowo i czytelne, z wyczerpującym opisem wszystkich prac, elementow i robot, różnimy obliczeniamy i cenami na rozne wersje. Przynajmniej z taka intencja sa robione. Po co komus cena innej plyty, jeśli warunki i inne parametry zdecydujace o cene mogą być calkiem inne? Trzeba porownywac ceny za ta sama plyte z ofertami od innych firm, cala reszta jest bez sensu.

A ja myślę,że tym postem się pogrążyłeś...

P.S.

Z chęcią zapytam się Twoją firmę o koszt płyty u mnie,w moich warunkach gruntowych.

Porównamy i napiszemy prawdę ile zapłaciłem za płytę a ile zapłaciłbym u Ciebie.

Idziesz na to ?

Jeśli tak to podaj maila rzucę konkrety a szczegóły zamieścimy tutaj w tym temacie.

Wtedy będzie czarno na białym,dla dobra inwestora bez ściemy i lukrowania.

Drugie P.S

Wnioskuj do Redakcji forum,żeby usunęła moje posty z automatu do "0" to sprzedawcy czegokolwiek co chcą bezzasadnie wcisnąć inwestorom będą mieli o jednego "wrzoda" mniej na d..e ;)

Edytowane przez Arturo72