grzes124 04.05.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A jaka betoniarnie mozesz polecic w rejonie Bydgoszczy? To ja poproszę o namiary na dobrą betoniarnie w okolicach Żywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 04.05.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Niestety, na temat tych betoniarnii nie będę w stanie w każdym miescu w Polsce dac namiary. Generalnie mamy stala wspolprace z jedna duza firma, trwaja rozmowy i badanie mieszanek i probek do fibrobetonu z druga duza firma, wiec, jeśli jedna z nich jest na miejscu, to za dużo już nie szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.05.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 czyly C costam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 04.05.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 cemex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.05.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 yendrek tak bardzo nie cieszyłbym się na twoim miejscu.... Artur ma EPS pod płytą, ale ma izolację ciągłą, u Ciebie jest pełno mostków cieplnych. Musiałeś mieć chyba dobry powód aby nie dać choć 10cm styro pod płytę. Grzes, powod byl dobry £££. Teraz rocznie doplacam okolo 70zeta wiecej do ogrzewania ale zwrot kosztu styro nastapi po 60 latch. Nie jest tez tak ze nie ma tam zadnej izolacji bo jest jednak opaska zakopana na 1.2m wokolo budynku i do tego 12cm EPS na plycie. Na watku plyta fundamentowa przedstawilem dokladne obliczenia w moim przypadku. Wyliczone obie przegrody na U-wert.net z uwzglednieniem rozicy temp ΔT. Udowodnilem ze zycia mi nie starczy aby koszt XPS'a sie splacil i to bez uwzglednienia zadnych odsetek kapitalu natomiast zaoszczedzona kase wlozylem w dach i lepsze okna gdzie ucieka wiecej kasy. A wiec dalej sie smieje. Czuje sie natomiast troche sorry za tych ktorzy inwestujac w EPS wydali na niego gro kasy a moze okazac sie ze ten straci swoje wlasciwosci z czasem. No tego nie nie wiemy na 100% ale przykre by to bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.05.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wyliczone obie przegrody na U-wert.net z uwzglednieniem rozicy temp ΔT i oczywiście uwzględniłeś liniowe mostki cieplne, które masz w miejscu przecięcia styro przez ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.05.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 i oczywiście uwzględniłeś liniowe mostki cieplne, które masz w miejscu przecięcia styro przez ściany? Oczywiscie ze tak, sciany byly rozbite na osobne moduly i uwzglednione w calosci. Sciany mam z Ytonga wiec to tez poprawia systuacje. Przy silce oczywiscie wyszloby to duzo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.05.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Oczywiscie ze tak, sciany byly rozbite na osobne moduly i uwzglednione w calosci. Sciany mam z Ytonga wiec to tez poprawia systuacje. Przy silce oczywiscie wyszloby to duzo gorzej. Mówimy zarówno o ścianach wewnętrznych i wewnętrznych, i o ich bezpośrednim styku z płytą fundamentową nieocieploną od spodu, tak? Jak duży wyszedł ci mostek liniowy na styku ściana wewnętrzna/płyta fundamentowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.05.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Thomas pytanie mam do Ciebie, pewnie się będziesz orientował.Jeśli chodzi o wytrzymałość XPS powołujesz się na długotrwałe badania prowadzone przez różne firmy/instytucje.Rozumiem, że przy okazji badają też jak zmieniają się właściwości izolacyjne tego materiału z upływem czasu. Możesz napisać kilka słów o tym? Jak się zmienia lambda XPS z upływem czasu, maleje, rośnie, nie zmienia się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.05.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Dokladnie tak, U wychodzily odpowiednio tak: Na scianach 0.287 na podlodze 0.199 przy wariancie ze byloby tam dodatkowe 10cm XPS pod plyta wyszloby dla podlogi 0.129 a dla scian z xps pod plyta wyszloby 0.167 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 05.05.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 grres, nie chce mi się szukac teraz, ale również takie informacje sa w tej nowej karty technicznej która wczoraj mielismy w glownym watku o plytach. Generalnie jest tak, ze plyty zostaną tak projektowane, ze pełzanie materialu nie wystepuje i z tego względu parametry izolacyjne zostaną bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.05.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Thomas pytanie mam do Ciebie, pewnie się będziesz orientował. Jeśli chodzi o wytrzymałość XPS powołujesz się na długotrwałe badania prowadzone przez różne firmy/instytucje. Rozumiem, że przy okazji badają też jak zmieniają się właściwości izolacyjne tego materiału z upływem czasu. Możesz napisać kilka słów o tym? Jak się zmienia lambda XPS z upływem czasu, maleje, rośnie, nie zmienia się? wiem ze pytanie nie do mnie wiec i tak niech sie Thomas wypowie ale z tego co wiem to dla XPS jest to wartosc stala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.05.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Dokladnie tak, na podlodze 0.199 Może tak być, ale to jest bez mostków cieplnych. Z drugiej strony jeśli ktoś ma dostęp do taniego paliwa, np własny las, to nawet roczna różnica 1000kWh czy 2000kWh, nie robi wielkiej różnicy w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 29.05.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 W moim dzienniku można zobaczyc proces powstawania płyty by Brinkmann. Pamiętam że podczas prac niezadowolony byłem jedynie z pogody - albo deszcz albo piekielne upały, które to warunki powodowały pewne przestoje w wykonywaniu prac. Nie mam nic na NIE poniewaz jak dorosli ludzie, ustalilismy cene i inne warunki, potem co było przedmiotem umowy przyjechali i zrobili wg ustalonych stawek i technologii. Tyle... Macie poniżej ceny: 193m2 płyty na 20cm XPS - 300zł/m2 45m2 płyty pod garażem bez ocieplenia - 200zł/m2 Czy mniejsze plyty robią po tych samych stawkach... nie wiem, nie do mnie pytanie, mnie to nie interesowało. Prosze pytać pana Thomasa. W cenie zawarte były dodatkowe prace jak: 1) przepusty z projektu pod prąd i wodę plus dodatkowo poza projektem dopływ powietrza do kominka i 2 przepusty w kotłowni w razie "W" 2) ułożenie kanalizy z pomarańczowych rur (sami dodatkowo zaproponowali i zrobili 2 punkty których w projekcie nie było) 3) odwodnienie koło płyty Teraz sobie to liczcie wzdłuż i w poprzek pod swoje przyszłe płyty a jeśli ktoś już ma płyte albo tradycyjne fundamenty to niech sobie porówna do swoich kosztów. Ja liczyłem jakby mi taka płyta wyszła w wersji "hand made"... - drożej, może ze względu na koszt XPS-a, którego mam dużo i kupiłbym drożej (mam go dużo w sensie m3 bo jeśli chodzi o grubość, czyli 20cm - to jest nic, bo wszyscy wiedzą, że izolacja zaczyna się od 30cm ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 29.05.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dodam jeszcze że wg projektu zbrojenie w postaci belki pod zewn scianami nosnymi powinno być w miejscach gdzie planowany otwór (np drzwi, HST) miałby szerokość co najmniej 5-krotnej grubości płyty, czyli >100cm. Zbrojenie zrobili jednak po całym obwodzie. Dzięki temu mam teraz możliwość dowolnego rozmieszczenia otworów drzwiowych/tarasowych.W cenie była jeszcze folia budowlana. Dodatkowych kosztów, czyli piach i koparka miałem 3tys ale to u każdego będzie " według potrzeb". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 29.05.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 W kosztorysie mojego domu stan ZERO był wyceniony na 68300 brutto 1.1. STAN ZERO 63 241,72 1.1.1. Roboty ziemne 5 391,77 1.1.2. Fundamenty i ściany fundamentowe 25 550,82 1.1.3. Izolacja fundamentów 18 994,28 1.1.4. Podkłady 13 304,85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinS81 13.10.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 witam. mozesz podeslac kontakt do tomasa ? dzieki z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 13.10.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 witam. mozesz podeslac kontakt do tomasa ? dzieki z gory Zanim ze bedzies czekal na odpowiedz, to ja sam podam Namiary obok sa aktualne, a adres mailowy znajdziesz na stronie www. Pozdrawiam Thomas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts