Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki z klinkieru i siłowniki?

Recommended Posts

Witam

Ruszam z budową ogrodzenia ze słupków klinkierowych,wyszło szybciej niż myślałem i nie zdążyłem sprawdzić,popytać w jakim miejscu muszę wypuścić peszel. Będą dwie bramy uchylne,chyba tak się nazywają jak są z dwóch części ;) Przewody elektryczne powinienem wypuścić na której warstwie cegieł?

Pozdrawiam

Przewody musisz wypuścić w zasadzie 4 (5 jeśli chcesz lampę sygnałową). Dwa przewody wypuszczasz od strony wewnętrznej ogrodzenia na między 4-5 warstwą cegieł. Będą one zasilały siłowniki. Wysokośc wypuszczenia warto ustalić z wykonawcą części metaloplastycznej aby przygotował w bramie odpowiednie mocowania do siłowników. Dwa pozostałe przewody wypuszczasz w osi bramy, na wysokości 50-60cm od podłoża. Będą one służyły do podłączenia fotokomórek. Przekroje kabli ustal z monterem napędu.

W słupek gdzie będzie sterownik wpuściłem 3 peszle. Jeden na fotokomórkę od wewnętrznej strony na 4 warstwie. Drugi na siłownik na 3 warstwie od wewnętrznej strony i niżej po pierwszej na sterownik. W słupku po drugiej stronie tylko fotokomórka i siłownik. Dobrze będzie tak jak zrobiłem?

Pozdrawiam

Zgadza się,peszel do siłowników od podwórka,fotokomórki będą siebie widziały a dodatkowo w co drugi słupek niżej siłowników wstawiłem peszel do sterownika. Mam dwie bramy dwu skrzydłowe które dzieli małe bo około 1 m przęsło. Bramy lepiej by było gdyby otwierały się w stronę ulicy bo podjazd jest za krótki i nie ma możliwości pozostawienia samochodu i zamknięcia bramy ;) Jeśli są dwie bramy muszę mieć oddzielny sterownik do każdej? Lampka sygnałowa nie jest mi potrzebna ale przydało by się światło przed wjazdami ,to chyba mogę zrobić później?

Pozdrawiam

Wstawiałeś już zawiasy? Mogłeś zastosować zawiasy kręcona do słupka z regulacją. Bardzo pomocne jeśli fundament ogrodzenia jest słaby. Sa oczywiście siłowniki otwierające bramę na zewnątrz. Musisz skontaktować się z firmą oferującą takie usługi. Gdybyś mieszkał bliżej Piły podałbym kontakt do firmy z która współpracujemy w temacie napędów.

Całkiem fajnie to zrobiłeś. Ja nie dawałem w ogóle fotokomórek. Wole mieć kontrolę nad zamykaniem :) Ustawione jest tak, ze jedne przycisnięcie pilota otwiera, drugie przyciśniecie zamyka. Jesli podczas otwierania wcisnę przycisk to brama sie blokuje, to chyba funkcja furtki. Jak mam pilota to ze zwykłej furtki nie chce mi się korzystać.

Chyba potwierdziłem twój post że tak jest.Ale jeżeli mieszkamy na ulicy jak mojej gdzie jest 5domków to niech sobie sąsiad otworzy tą bramę na 5min czas wyjazdu na zewnątrz.Mam dwóch sąsiadów takich.Tym bardziej jak ma problem jak użytkownik ze nie mieści mu się samochód.

Współczuje mieć ciebie za sąsiada.

Lampka sygnalizacyjna jest wymagana do bramy z siłownikami?

Nie ale jak koniecznie chcesz na zewnątrz to niech ewentualna osoba w pobliżu bramy wie ze będzie się ona otwierała,chociaż w dzień jej nie widać.

Edytowane przez rafal194

Przed domem zaraz za ogrodzeniem jest trawnik a dopiero później chodnik,jeśli brama będzie otwarta nie będzie sięgać chodnika. Nie zamierzam mieć otwartej bramy bo mieszka ze mną piesek który tylko czeka aby wymknąć się z podwórka;) Edytowane przez MariuszB34