Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mistrz kominiarski radzi - pamiętaj, dbaj o bezpieczeństwo...

Redakcja

Recommended Posts

Mistrzowie wyłudzania pieniędzy .Przychodzą do domu (mieszkania ) i mierzą ciąg . Jak niema to karzą otworzyć okno .Ale po zamknięciu okna wentylacja znowu nie działa.To ,że wiatraczek sie kreci nie świadczy o drożności i wydajności wentylacji.Nawet zdjęcie jest fotomontażem bo oni tam nie wchodzą:no:

Mam komin, komin posiada kanały wentylacji grawitacyjnej piwnicy oraz jeden przeznaczony do ewentualnego kotła lub kominka.

Dom będzie ogrzewany prądem lub kiedyś w przyszłości pompą ciepla.

W wyżej przedstawionym materiale, podane jest, iż w przypadku np pożaru dachu, ubezpieczyciel żąda papierów od kominiarza za usługę czyszczenia komina.

Nie korzystam z komina jako kanału służącego do wydalania spalin z paliw stałych, gazowych. Jak to wygląda w przypadku ewentualnego roszczenia do firmy ubezpieczeniowej w przypadku pożaru np dachu?

Drugie pytanie związane jest z "daszkiem" nad kominem.

U mnie w projekcie jest takie cudo. Czy można to wykonać, będąc w zgodzie z przepisami?

Edytowane przez klaudiusz_x

• 1 month później...

Szanowni Państwo

Ci co chodzą z kalendarzami za pieniądze nie mają nic wspólnego z nami...wyganiać ich proszę czym prędzej.

Zdjęcie to nie fotomontaż,bo osobiście chodzę po kominach...proszę nie szufladkować wszystkich razem,bo w każdej branży-powtarzam-w każdej są lepsi i gorsi

Oczywiście,że sam pomiar anemometrem nie jest jedynym potwierdzeniem dobrego stanu technicznego komina...a kto tak powiedział?

Jeśli pojawia się prośba o uchylenie okna to tylko po to,aby porównać czy do lokalu nie jest czasem doprowadzona zbyt mała ilość powietrza zewnętrznego, gdyż jest to jednym z czynników mających wpływ ma poprawność funkcjonowania wentylacji grawitacyjnej...proponuję zapoznać się zasadami działania takiej wentylacji potem krytykować takie czynności...

Co do ubezpieczenia...logika podpowiada,że ubezpieczalnia nie powinna czepiać się braku przeglądu kominiarskiego w takim wypadku,ale praktyka pokazuje, że firmy ubezpieczeniowe szukają każdego haka ,aby nie wypłacić...

Szanowny kolego .Opisz może jak rozpoznać prawdziwego kominiarza i jak powinna wyglądać wizyta .

Np Czy kominiarz ma prawo kontrolować kominy ciśnieniowe.(od kotłów z zamkniętą komorą spalania np .olejowe).

U mnie kominiarz pod moja nieobecność wystawił zaświadczenie o dobrej wentylacji ,pomimo tego ,że kominy nie były wykonane (budynek był w budowie.

Zastraszył żonę , że on ma prawo sprawdzić kominy

• 1 month później...

To spory problem. Ludziom wydaje się, że Kominiarz nie jest nam do niczego potrzebny, a skoro prawo wymaga jego podpisu, to ten podpis wystarczy - bez kontroli, bez oględzin, bez czyszczenia. Samo czyszczenie zresztą też nie jest konieczne. Wyczyścić może ktokolwiek. Jest to nisza dla tych wszystkich "skoczków", którzy sprowadzają swoje rzemiosło do podpisu, lub sprzedaży kalendarzyków bez adresu siedziby firmy. . Często są to tylko przebierańcy, nie mający z fachem kominiarskim nic wspólnego oprócz uniformu. Gorzej jak "skoczkiem" jest ktoś z uprawnieniami. Takiemu nic nie zrobisz, to rak na rzemiośle kominiarskim...

Powiem w skrócie. Wielu pożarów domów od kominka, dałoby się uniknąć, gdyby dom ten był pod opieka fachowca. Fachowca z branży kominiarskiej oczywiście. Taki Pan Kominiarz, znany nam od lat, może przyjść nawet w dresie, ale wie gdzie są wyczystki, jak podłączony jest czopuch, którędy idzie się do wyłazu dachowego, lub gdzie leży drabina potrzebna, by wejść na komin w przypadku braku wyłazu. Taki kominiarz, który przychodzi do nas co roku - ten sam, dostrzeże zmiany, będące pierwszym sygnałem grożącego nam niebezpieczeństwa. Takie sygnały nie zawsze objawiają się od razu katastrofą. Czasem wystarczy drobna, mało kosztowna naprawa, albo korekta w ramach ceny przeglądu. Natomiast ignorowanie tych sygnałów, bywa bardzo kosztowne gdy dojdzie do poważnej awarii, o pożarach lepiej nie mówić. Jeśli przeglądy robi co roku inny kominiarz (nie będący np pracownikiem jakiegoś mistrza), wówczas zagrożenie zatrucia gazem, dymem z węgla, czy pożarem z kominka wzrasta. mało kto zdaje sobie sprawę jak bardzo to ryzyko rośnie. Ludzie szanujcie Kominiarza i nauczcie się, ze to n ie może być za każdym razem inna gęba umorusana sadzami. Macie się z tym człowiekiem zaprzyjaźnić! Wiedzieć gdzie mieszka i najlepiej niech to będzie to niezbyt odległe miasteczko czy wioska.

• 4 weeks później...

Np Czy kominiarz ma prawo kontrolować kominy ciśnieniowe.(od kotłów z zamkniętą komorą spalania np .olejowe).

Kominy możesz podzielić na te w których ruch spalin odbywa się grawitacyjnie lub jest wymuszony mechanicznie (wentylacje możesz podzielić identycznie).

Kominiarz ma uprawnienia tylko i wyłącznie do tych w których ruch spalin odbywa się grawitacyjnie. Kominy z wymuszonym ciągiem może kontrolować człowiek z uprawnieniami budowlanymi w odpowiednim zakresie. (oczywiście może się zdarzyć, że kominiarz ma również uprawnienia budowlane które zezwalają mu na kontrolę takich przewodów kominowych - nie znam takiego).

Kontrolowanie przez kominiarzy chociażby kotłów kondensacyjnych to jedna wielka prawna lipa którą o dziwo wspierają urzędnicy żądając bzdurnych zaświadczeń które nie mają żadnego pokrycia w prawie polskim. Czysty idiotyzm.

a tu masz potwierdzenie:

http://www.gunb.gov.pl/info/kontrole_stanu/kontrol14.html

Z drugiej strony, lepiej wziąć kominiarza który za frajer do ci lipny papier który urzędnikom wystarcza. Wątpię, żeby człowiek z uprawnieniami budowlanymi fatygował się za półtorej stówki

No to teraz wiem dlaczego polski kominiarz jest tak poniewierany..

polski kominiarz jest poniewierany bo sam do tego doprowadził. Jedna z bardziej sprzedajnych grup w budowlance (z góry przepraszam uczciwych Kominiarzy). W dodatku często - ja na takich trafiłem - na bakier z podstawowymi wiadomościami z fizyki (wg "mojego" kominiarza LPG jest lżejszy od powietrza).

• 2 months później...
  • 4 weeks później...