Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie sztućce polecacie?

Pati333

Recommended Posts

Będę musiała zaopatrzyć się w dobre sztućce do domu. Chciałabym zapytać was jakie moglibyście mi polecić? Dużo dobrego słyszałam o sztućcach Gerlach -ma ktoś z was może takie? Jakaś opinia? Zastanawiam się też czy kupić komplet 6 osobowy, czy może od razu na 12 osób? Jak sądzicie? Wybór jest strasznie duży ( https://www.bellodecor.com.pl/pl/jadalnia/sztucce/sztucce-gerlach ) Czy wasze sztućce myjecie w zmywarkach? Bo te podobno można, no i z tego co przeczytałam to mają dożywotnią gwarancję. Co zatem możecie doradzić w tym temacie?

Jeśli to mają byc jedyn sztućce w domu ii masz lub planujesz dzieci to od razu kupuj przynajmniej 18 osobowy komplet.

Nie wiem jak u innych ale mam wrażenie, że łyżeczki i łyżki to moje dzieci zjadają :) Po pewnym czasie może się okazać, że będziesz chciała taki sam dokupić a już nie będzie prdukowany.

Co do marki to mam i Gerlach mam i te droższe z Ikei ze stali szczotkowanej i nie widzę różnicy w używaniu.

Od wielu lat myte w zmywarce i są wciąz jak nowe.

Stwierdziłam, że nie będę wydawać majątku na sztućce, bo było mnóstwo innych potrzeb. Kupiłam Berghoffa (Cosmo) - komplet na 12 osób. Szukałam prostej formy, bez żadnych ozdobników. Myję je w zmywarce (4 lata) i jest ok.

Po niedługim czasie dokupiłam jeszcze komplet na 6 osób i uważam, że tyle musi być. Napędem były noże, ze względu, że najwięcej ich "wychodzi" w codziennym użytkowaniu. Zmywarka jeszcze do końca niezapełniona, a noży już było brak :rolleyes:

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
Kup więcej bo i tak się przydadzą. A jak jakieś nie mają dożywotniej gwarancji to nie są sztućce. No chyba, że są plastikowe. Rozejrzyj się za takimi co są wykonane jednolicie np. stal nierdzewna. Te z warstwami galwanotechnicznymi mogą się szybko zetrzeć i ich wygląd się zmieni, np. po umyciu w zmywarce gdzie sól zniszczy ich błyszczący wygląd.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Ja jakiś czas temu kupowałam sobie sztućce. Zamawiałam sobie komplet w sklepie Black Red White. konkretnie 2 modele Orlando ( każdy model jest na 24 sztuće).

Może nie sa takie tanie ale bardzo ładne. Klasyczne z połyskiem. Proste bez żadnych dodatków, których nie chciałam...Są z dobrej jakości materiału i się nie wyginają. Cena o wiele niższa niż wiele firmowych kompletów ale jakością raczej się nie różnią.