Onken 01.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Witam Mam prośbę o doradzenie sprzętu lub takze wykonanie takie instalcji jak opisze ponizej smile ( Kraków ) Mam w domku jednorodzinnym instalacje wentylacyjną i pseudo chłodniczą Domek dwie kondygnacje, łacznie ok. 100 m kw. Instalacja chłodnicza polega na tym ze jest wymiennik chł. z rurek około 3,5 kW i przepływała przez niego woda ze studni i wylewna do kanalizacji ( marnotractwo i mozliwy brak wody ) Woda ma około 9-12 stopni, wiec jak miała te 9 to chłodzenie spokojnie wystarczało, pozniej coraz gorzej jak woda sie nagrzewała woda 9 stopni - nadmuch około 12-14 stopni Wpadłem na pomysł by zrobić na istniejącej instalacji jakis agregat zewnetrzny i zeby on chłodził ciecz która ma krążyć w instalacji, gorzej niz ze studni napewno nie bedzie a mysle ze efekt lepszy ponieważ czynnik który ma chłodzic wymiennik ciecz-powietrze miałby nizsza temp. niz woda w studni ( chocby stałe kilka stopni no i w miare stała temp, nawiewu ) Niestety kanały nawiewające mają dosc małe srednice ( 120-160 mm ) i rekuperator ktory tłoczy powietrze max 350m szesc. na godz ) ale skoro studnia dosc dobrze dawała rade to wystarczyłoby mi to co mógłbym osiagnac agregatem ) Cy mozna uzyc wiec jakiegos agregatu ( jednostki zewnetrznej ) ewentualnie jak muszę to zakupie jeszcze chłodnicę kanałową tyle ze problem z nimi taki ze mają przekroje prostokątne... hmm A moze uzyc pompę ciepła tyle ze do chłodzenia powietrza ? Prosze o doradztwo Edytowane 1 Maja 2014 przez Onken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.05.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Musi być jeszcze wentylacja z odzyskiem ciepła. Najlepsza bedzie dla Pana mitsubishi - jest najbardziej płaska i grzeje efektywnie do -25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 01.05.2014 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Hmmm, ale jak rozumiem to jest propozycja do pierwszej cześci pytania ? Pózniej znalazłem info o pompie ciepła - powietrznej, jak rozumiem mogłbym jak skutek uboczny grzania wody zrobić z niej na wylocie zródło zimnego powietrza ? Tylko czy mogę ją uzywać nie grzejać juz wody a nadal miec zimny nadmuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.05.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 To pompa ciepła do bezpośredniego ogrzewania i chłodzenia powietrza - nie wody. Do grzania wody są pompy o innych parametrach i są zamontowane w zasobnikach z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 01.05.2014 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Panie Tomaszu, prosiłbym jaśniej jesli mozna Miałem na mysli tą pompę ciepła: Hewalex PCWU 3,8. H-A3 - powietrzna pompa ciepła W opisie podają ze słuzy do wspomagania ogrzewania ciepłej wody uzytkowej, a jak rozumiem w lecie "skutkiem ubocznym" jest wydmuch zimnego powietrza co mozna by uzyc bezposrednio do kanałow wentylacji ? Ale obawiam się ze to powietrze które pompa "wydmuchuje" nie jest jakos specjalnie chłodne, chociaż idealnie byłoby jakby miało powiedzmy w okolicy 10-12 stopni Edytowane 1 Maja 2014 przez Onken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts