Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na pellet z ogrzewaniem c.w.u.?

magglus

Recommended Posts

Witam

szukam dobrego pieca na pellet z ogrzewaniem wody. Czy ktoś może coś polecić?

Kotrzewa i Klimosz nie mają za dobrych opinii, szukam szukam i tylko głupsza się robię - każdy swego konia chwali, a jak jest od strony prawdziwych użytkowników?

Miałam do Pana napisać, a tu zdążył Pan odpowiedzieć na mojego posta:)

Tak też myślałam, ale z drugiej strony, są też kotły wychwalane:)

A co ma Pan na myśli przez "z punktu widzenia instalatora"? czy serwisuje Pan te piece? jestem z Poznania, poszukuję pieca na pellety z zasobnikiem i dobrym serwisem.

Jak najlepiej rozwiązać sprawę ogrzewania wody przy piecu na pellet - kupować zintegrowany (marny wybór, mało informacji nt pracy tych piecy), czy osobno zasobnik cwu aby piec grzał w lecie też? Jestem zielona. Jak "mocny" piec potrzebowałabym na dom 156 m2 przy dobrym ociepleniu (w tym szczelne okna)?

Pozdrawiam

Kocioł małej mocy ale np Red Compact 18 kW będzie pracował z mocą minimalną 3 kW wiec duża płynna modulacja i tu taka 18 byłaby ok. Co do grzania wody to tylko zewnętrzny zasobnik i to jeśli się tylko da to taki o trochę wiekszej pojemności - chodzi o ilosc cykli rozpalania w ciągu dnia. Co do rozwiązań wbudowanych w kocioł peletowy to takie to trochę dziwne rozwiązanie z kotłow gazowych - wymiennik płytowy do przepływowego grzania cwu zimą to jeszcze przy ciągłej pracy kotła to działa ale latem to taka trochę smieszna systuacja nawet jest to fajnie opisane w jednej z instrukcji obsługi - rano wstajesz puszczasz odrobinę cwu z kranu i po 15 - 20 min już możesz się cieszyć ciepłą wodą. Co do grzania wody latem to z tym jest różnie - jeśli jest duże zużycie można grzać kotłem ale jeśli bedzie małe żużycie to raczej pewnie grzałka elektryczna. Serwisuję te i też kilka innych kotłów różnych producentów.