Edenka 01.05.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Witam Na jakiej wysokosci w stosunku do punktu zero powinny byc osadzone drzwi balkonowe/tarasowe? Czy tzw. podciecie pod parapet powinno byc zaglebione w warstwach podlogi, czy dolna krawedz okna moze byc rowno z punktem zero? Pytam ze wzgledu na ostatnio przeprowadzone prace montazowew moim budowanym domku, dolna krawedz okna jest dokładnie w punkcie zero, czy jest to blad montazu? Martwi mnie rowniez druga kwestia dot. montazu okien - duza witryna stoi na wylewce zrobionej specjalnie pod nia, 5mm nad punktem zero, bezposrednio na wylewce, nie ma luzu montazowego, od gory witryna jest mocowana do stalowego podciagu, rowniez na styk- montazysta dobijał rame witryny mlotkiem, by weszła w otwor miedzy wylewką, a podciagiem. Martwi mnie brak luzów - czy rama nie bedzie wypaczac sie, co moze spowodowac pekniecie szyb? Bardzo prosze o komentarze, z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.05.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 ad 1)Wszystko jest do uzgodnienia przy pomiarach i powinna być zapisana w umowie. Standardem jest takie wymiarowanie by dolna, zewnętrzna krawędź ościeżnicy była na równa z docelowym poziomem posadzki - tzn. w wykończoną podłogąad 2)Niedopuszczalny jet brak luzu montażowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edenka 01.05.2014 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Moze opisze sytuacje bardziej szczegołowo.. Okna zostały pomierzone na budowie przez montazystów. Ich gorna krawedz miała byc jednakowo osadzona, na tej samej wysokosci dla wszystkich okien i balkonów w budynku. Zamontowano okna o wys 147cm w osciazach o wys 150cm, nastepnie balkony - i tutaj pojawil sie problem, by zamontowac je na tej samej wysokosci nalezało je podniesc o 2cm nad poziom docelowej podlogi. W tej sytuacji montazysci obnizyli balkony montujac je tak ze dolna krawedz okna ja rowno z pkt zero i dostosowali do tego wysokosc okien - zostały obnizone - na gorze jest luz do nadproza 3cm a na dole brak luzu - i tutaj podcieto gazobeton by uzyskac luz i wykonac usczelenienie pianka. Czy moge zadac od sprzedawcy dostarczenia prawidlowej wysokosci balkonów? Mam rowniez duze przeszklenie w domu, Montazysta polecil wykonanie wylewki betonowej pod przeszklenie. Przeszklenie zostało ustawione kilka mm nad poziomem zero, na wylewce bezposrednio, bez luzów dylatacyjnych. Przeszklenie na gorze ma kształt trapezu. Srodek witryny, czyli stozek jest w odległosci ok 5-6cm od stalowego heba, do którego jest mocowany, natomiast boki witryny - trapezu sa zamontowane na styk- montazysta heblował rame i dobijał mlotkiem, by weszła w otwor miedzy wylewką, a stalowym hebem. Martwi mnie brak luzów - czy rama nie bedzie wypaczac sie, co moze spowodowac pekniecie szyb? dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.05.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 a gdzie byli murarze i Kierownik Budowy? A gdzie laser i poziom zero na kondygnacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 02.05.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 nie było mnie przy pomiarach ale ktoś gdzieś coś pomylił dobijanie ramy by weszła chyba jest nie na miejscu co do podcinania pod okna warto sprawdzić czy któreś z okien nie jest w kuchni i po wylaniu posadzki nie okaże się że meble się nie zmieszczą ! "montażysta heblował ramę " ? nie kumam co sobie ją dopasowywał i ty to widziałaś i nie zareagowałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts