markoos 02.05.2014 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 WitamSprawa wygląda następująco, Mam kocioł kondensacyjny 1 funkcyjny. Instalacja to 100% podłogówki i 1 grzejnik drabinkowy (suszarka ręczników) w łazience, wszystko podpięte pod rozdzielacz bez żadnych mieszaczy. C.W.U ---to wymiennik 120 litrowy z wężownicą Z kotła ida 2 wyjscia - jedno biegnie na rozdzielacza C.O, a drugie do CWU.Latem C.O. odcięte i dlatego pomyślałem jak zapewnić grzejnikowi w łazience ciepło. Czy można podłączyć go do układu z CWU (czyli wstawić trójnik w zasilanie C.W.U.) aby grzejąć ciepłą wodę grzał też grzejnik?. Temat grzałki elektrycznej jest mi znany, ale pytanie czy pomysł z C.W.U wypali? Co wy o tym myślicie. Oczywiście zdaję sobie sprawę ze grzejnik będzie grzany tylko te 30-50 minut kiedy grzana będzie C.W.U. , ale na podsuszenie ręczników byłoby w sam raz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 05.05.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mogę dodać że woda byłaby grzana 2-3 razy w ciągu dnia, więc przy okazji podgrzała by trochę grzejnik (jeśli oczywiście byłaby taka potrzeba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 raz tak zrobiłem;) Woda ciepła była ruda,a po 2 latach grzejnik zamieniła się w prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 raz tak zrobiłem;) Woda ciepła była ruda,a po 2 latach grzejnik zamieniła się w prysznic. Grzejnik z nierdzewki i po problemie. HenoK tak ma, grzeje PC i sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 też tak zrobiłem Ze stali 304 ale na warszawskie wodzie po roku zaczęły puszczać spawy.Poddałem się nie chciałem brnąć w 316 ta wytrzymuje w basenie ale drogaponadto grzejnik miał być beżowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 05.05.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) też tak zrobiłem Ze stali 304 ale na warszawskie wodzie po roku zaczęły puszczać spawy. Poddałem się nie chciałem brnąć w 316 ta wytrzymuje w basenie ale droga ponadto grzejnik miał być beżowy witam wydaje mi się, że MARKOOS chce się "wpinać" tylko w obieg c.o. a nie c.w.u. w wężownicy wymiennika i grzejniku ta sama kotłowa woda ja nie widzę większego problemu - tylko woda c.w.u. w zasobniku będzie się dłużej nagrzewała pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2014 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 05.05.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 witam wydaje mi się, że MARKOOS chce się "wpinać" tylko w obieg c.o. a nie c.w.u. w wężownicy wymiennika i grzejniku ta sama kotłowa woda ja nie widzę większego problemu - tylko woda c.w.u. w zasobniku będzie się dłużej nagrzewała pozdrawiam Ja mam tak zrobione na piecu ekogroszkowym (osobne pompy na CO-podłogówki i CWU) i pod pompę do CWU podłączony mam ręcznikowiec, wydaje mi się że to lepsze rozwiązanie, bo podłogówka w łazience pilnuje temperatury jaka ma być ustawiona w łazience, a ręcznikowiec grzeje wtedy kiedy ma dogrzewać wodę czyli przeważnie w trakcie i po kąpieli kiedy potrzeba wysuszyć ręczniki. Po drugie na CO idzie temperatura niska - zasilanie podłogówek, a na CWU idzie woda dużo cieplejsza i ręcznikowiec jest gorący, w lecie gdy CO nie grzeje ręcznikowiec zawsze dogrzeje łazienkę aby było zawsze trochę cieplej niż w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 05.05.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) witam wydaje mi się, że MARKOOS chce się "wpinać" tylko w obieg c.o. a nie c.w.u. w wężownicy wymiennika i grzejniku ta sama kotłowa woda ja nie widzę większego problemu - tylko woda c.w.u. w zasobniku będzie się dłużej nagrzewała pozdrawiam Dokładnie o to chodzi. Do grzejnika byly by 2 dojscia rozdzielone zaworami. W sezonie grzewczym grzejnik zasilała by woda z obiegu 1. (C.O) ten sam co podłogówka. Natomiast latem z drugiego obiegu, który zasila C.W.U. (i nie chodzi tu wodę użytkową już podgrzaną) I z tego co czytam to chodzi też o to co ma Maher. Ale czy techniczne nie ma przeciwwskazań zeby np Zasobnik i Grzejnik był podpięty do tego samego obiegu? Bo coś kiedys czytałem że przy podłączeniu Zasobnika C.W.U nie może być na drodze żadnych zaworów odcinających, zwrotnych itp. Edytowane 5 Maja 2014 przez markoos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 06.05.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Dokładnie o to chodzi. Do grzejnika byly by 2 dojscia rozdzielone zaworami. W sezonie grzewczym grzejnik zasilała by woda z obiegu 1. (C.O) ten sam co podłogówka. Natomiast latem z drugiego obiegu, który zasila C.W.U. (i nie chodzi tu wodę użytkową już podgrzaną) I z tego co czytam to chodzi też o to co ma Maher. Ale czy techniczne nie ma przeciwwskazań zeby np Zasobnik i Grzejnik był podpięty do tego samego obiegu? Bo coś kiedys czytałem że przy podłączeniu Zasobnika C.W.U nie może być na drodze żadnych zaworów odcinających, zwrotnych itp. Masz kocioł jednofunkcyjny czyli coś podobnego jak u mnie w ekogroszkowym tylko w gazowym zamiast kilku pomp masz pewnie elektrozawór 3D i on przełącza czy grzać podłogi czy CWU. Jakiś przeciwwskazań aby to przełączać nie ma jak sobie to dobrze rozplanujesz i podłączysz. Nie wiem jak masz rozwiązane sterowanie CO w zimie, może wystarczy że nie przełączysz piec na tryb lato tylko będzie chodził w trybie zima i zamkniesz na rozdzielaczu wszystkie obwody oprócz ręcznikowca i ustawisz na sterowniku kiedy ma grzać. Może dołącz jakiś schemat jak masz teraz podłączone i co planujesz zrobić to się coś wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 03.02.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam. Chciałem trochę odświeżyć temat i zapytać Was czy macie jakiś dobry sposób na podcięcie grzejników łazienkach do podłogòwki. wszystkie pomysły mile widziane. Podstawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 03.02.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Jeśli ogrzewanie podłogowe stanowi 100% instalacji grzewczej w budynku to można pomyśleć o zasilaniu grzejników łazienkowych tą samą temperaturą co OP. Unikasz komplikacji instalacji pod kątem konieczności wykonywania dwóch obiegów o dwóch różnych temp. zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Jeśli ogrzewanie podłogowe stanowi 100% instalacji grzewczej w budynku to można pomyśleć o zasilaniu grzejników łazienkowych tą samą temperaturą co OP. Unikasz komplikacji instalacji pod kątem konieczności wykonywania dwóch obiegów o dwóch różnych temp. zasilania. Dodam tylko, że grzejnik powinien być dobrany do zasilania wodą +35 stopni. Musi być odpowiednio większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.02.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Dodam tylko, że grzejnik powinien być dobrany do zasilania wodą +35 stopni. Musi być odpowiednio większy. najlepiej zapytać boguslawa, on sprzedaje takie niskotemperaturowe do łazienkowej hybrydy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 03.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 To jeszcze jedno pytanie. Czy przy takiej instalacji (150 m2) muszę instalować sprzęgło? Tak proponuje hydraulik. Pytałem w serwisie junkersa i powiedzieli mi że do 1000l nie ma potrzeby. Nie jestem pewny czy dobrze policzylem ale wyszło mi jakieś 400l. Jakie jest wasze zdanie? Jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Dodam tylko, że grzejnik powinien być dobrany do zasilania wodą +35 stopni. Musi być odpowiednio większy. A dlaczego 35 oC skoro z obliczeń projektowych raz wyjdzie 34 oC, innym razem jest to 36 oC, albo 38 oC, To pokazują dokładne obliczenia, ale skoro ktos ich nie uznaje to co ma napisac. Edytowane 3 Lutego 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 To jeszcze jedno pytanie. Czy przy takiej instalacji (150 m2) muszę instalować sprzęgło? Tak proponuje hydraulik. Pytałem w serwisie junkersa i powiedzieli mi że do 1000l nie ma potrzeby. Nie jestem pewny czy dobrze policzylem ale wyszło mi jakieś 400l. Jakie jest wasze zdanie? Jakie macie doświadczenia? Nie wiemy czy dobrze policzyłes i jak liczyłes, kazda pompa ma swoją charakterystyke ale aby z niej skorzystac konieczne są wiarygodne obliczenia przepływu i oporu hydraulicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A dlaczego 35 oC skoro z obliczeń projektowych raz wyjdzie 34 oC, innym razem jest to 36 oC, albo 38 oC, To pokazują dokładne obliczenia, ale skoro ktos nimi brzydzi to co ma napisac. Aaaa, to jest faktycznie niesamowicie ważne przy grzejniku łazienkowym, gdzie podstawowym systemem grzewczym jest podłogówka, czy jest zasilany 34,36 czy 38 stopni. Proszę asolt, to twoja ścianka, puknij się w nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 To jeszcze jedno pytanie. Czy przy takiej instalacji (150 m2) muszę instalować sprzęgło? Tak proponuje hydraulik. Pytałem w serwisie junkersa i powiedzieli mi że do 1000l nie ma potrzeby. Nie jestem pewny czy dobrze policzylem ale wyszło mi jakieś 400l. Jakie jest wasze zdanie? Jakie macie doświadczenia? Nie musisz. Poszukaj na tym forum użytkownika RadziejS., możesz z nim na ten temat porozmawiać, zanim ktoś coś ci wciśnie. Ps. I nie słuchaj asolta bo zaraz ci siłowniki wciśnie i sterowanie w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Aaaa, to jest faktycznie niesamowicie ważne przy grzejniku łazienkowym, gdzie podstawowym systemem grzewczym jest podłogówka, czy jest zasilany 34,36 czy 38 stopni. Proszę asolt, to twoja ścianka, puknij się w nią Jest podstawowym albo i nie jest, czasem z obliczen wynika ze grzejnik łazienkowy to 30-40% całkowitych strat łazienki i wtedy jego dobór jest istotny, ale skąd Ty mozesz o tym wiedziec, pprzeciez masz doswiadczenie tylko z jedną jedyna łazienką z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Nie musisz. Poszukaj na tym forum użytkownika RadziejS., możesz z nim na ten temat porozmawiać, zanim ktoś coś ci wciśnie. Ps. I nie słuchaj asolta bo zaraz ci siłowniki wciśnie i sterowanie w każdym pomieszczeniu. To ze miałes pod góre do szkoły i brzydziłes sie wszelakimi obliczeniami to nie oznacza ze obliczenia hydrauliczne są niepotrzebne, doradz DrAko a nie pisz o mnie, on nie potrzebuje takiej dorady. Jest wiadome ze bez tych obliczen nikt nie poradzi z pełną odpowiedzialnoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts