Liwko 11.02.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Mam, w przeciwnym razie bym nie kombinował. KAN-therm -> Z tego co poczytałem wydaje się, że temperatura wody zasilającej OP będzie za niska dla suszarek, a już na pewno do ogrzewania pokoju grzejnikiem. To może wytłumaczysz dlaczego kombinujesz? No chyba że to tajemnica. Jeżeli będziesz znał zapotrzebowanie na ciepło tego pomieszczenia i dobierzesz odpowiednią moc grzejnika przy zasilaniu temperaturą jak przy podłogówce, to z ogrzaniem pokoju nie będzie problemu. A może ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczyk1 11.02.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) W projekcie mam dla tego pokoju ΦHL=498W.Ogrzewanie ścienne? Muszę poczytać, bo nie spotkałem. Dodane: ogrzewanie ścienne mogłoby być dobrym rozwiązaniem, tym bardziej że pokój sąsiaduje z nieogrzewanym garażem (w bryle domu) i ta ściana nadawałaby się do instalacji ogrzewania. Edytowane 11 Lutego 2016 przez kulczyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 12.02.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Też mam podobny dylemat ale skłaniam się do zasilania grzejników drabinkowych bezpośrednio z obwodu cwu. Plusem jest możliwość grzania ręcznikowców przy wyłączonym ogrzewaniu reszty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys20 12.02.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, nie wiem czy dobrze obrałem temat ale spróbujemy Kocioł jednofunkcyjny 100% podłogówka parter i poddasze (osobne zestawy pompowe) + dwie drabinki góra i dół. Drabinki zasilone z pionu górnej podłogówki. I tu sie pojawia problem otóż , gdy pozakręcam drabinki wartość temperatur na zasilaniu podłogówek (góra i dół) przyjmijmy np. 34 stopnie. Po odkręceniu jednego bądz obu grzejników drabinkowych (zasilanych z pionu górnej podłogówki) temperatuja na górnej podłogówce spada o 4 stopnie i jest 30 zamiast 34 a drabinki i tak nie grzeją albo grzeją z temp 22 st. Jeżeli zamkne podłogówke górną grzejniki grzeją prawidłowo czyli z temperaturą zadaną na kotle. Cały układ został jest napewno poprawnie odpowietrzony nie słychać powietrza , odpowietrzany pompą każda petla z osobna przez kilkanaście minut . Podsumowując dlaczego tak jest ze jak grzeje podłogówka to nie grzeją grzejniki a jak grzeją drabinki to nie grzeje górna podłogówka ? ? a jak odkrece wszystko to drabinki i tak nie grzeją a podłogówka na górze ma 4 stopnie mniej ? Ktoś coś podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczyk1 04.10.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 [...]A może ścienne?No i mam ścienne... ...i nadzieję, że dogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 04.10.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Przy zapotrzebowaniu pomieszczenia rzędu niecałych 500W sama instalacja ściennego powinna wydać Ci około 450-500W, przy zasilaniu temp. około 35st. C. Więc... dogrzeje Jeśli to możliwe podziel się spostrzeżeniami z użytkowania w trakcie sezonu, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 12.06.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Witam, nie wiem czy dobrze obrałem temat ale spróbujemy Kocioł jednofunkcyjny 100% podłogówka parter i poddasze (osobne zestawy pompowe) + dwie drabinki góra i dół. Drabinki zasilone z pionu górnej podłogówki. I tu sie pojawia problem otóż , gdy pozakręcam drabinki wartość temperatur na zasilaniu podłogówek (góra i dół) przyjmijmy np. 34 stopnie. Po odkręceniu jednego bądz obu grzejników drabinkowych (zasilanych z pionu górnej podłogówki) temperatuja na górnej podłogówce spada o 4 stopnie i jest 30 zamiast 34 a drabinki i tak nie grzeją albo grzeją z temp 22 st. Jeżeli zamkne podłogówke górną grzejniki grzeją prawidłowo czyli z temperaturą zadaną na kotle. Cały układ został jest napewno poprawnie odpowietrzony nie słychać powietrza , odpowietrzany pompą każda petla z osobna przez kilkanaście minut . Podsumowując dlaczego tak jest ze jak grzeje podłogówka to nie grzeją grzejniki a jak grzeją drabinki to nie grzeje górna podłogówka ? ? a jak odkrece wszystko to drabinki i tak nie grzeją a podłogówka na górze ma 4 stopnie mniej ? Ktoś coś podpowie ? Hej, Zaplanowałem sobie podobne rozwiązanie jak kolega z tą różnicą, że u mnie wszystko idzie z jednego rozdzielacza i zasilane ma być tylko pompą z kotła. A więc ogrzewanie 100% podłogówka i 2 grzejniki w łazienkach do suszenia ręczników zasilane z rozdzielacza podłogówki. Skąd bierze się problem jaki opisuje kolega powyżej, bo zaczynam się trochę obawiać teraz czy to ma prawo dobrze działać. Czy moje rozwiązanie się sprawdzi w praktyce, może ktoś ma tak zrobione i może się podzielić uwagami i spostrzeżeniami. Czy lepiej odpuścić temat i grzejniki w łazience zrobić elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.06.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 A wiesz co to jest kryzowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 31.08.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Czy ktoś kto zasila grzejniki łazienkowe z rozdzielacza ogrzewania podłogowego niską temp. , pompą z kotła może podzielić się doświadczeniem. Jak to działa, jakie spostrzeżenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 31.08.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Wywal ten grzejnik i wstaw elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Wywal ten grzejnik i wstaw elektryczny A dlaczego ma wywalac?, zawsze projektuję grzejniki drabinkowe o mocy przeliczonej na Tz podłgówki, takie grzejniki mają za zadanie uzupełnic brakująca moc strat łazienki ktorej nie da grzejnik podłogowy. Mozna dla okresów przejsciowych dołozyc grzałkę do takie grzejnika aby go uzywac gdy nie działa podłogówka a pasowałoby nieco podniesc temperaturę w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.09.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Panowie mam krótkie pytanko odnośnie wielkości grzejnika. Fakty: - sypialnia na piętrze bez podłogówki - grzejnik o wymiarach 55x90 zasilany temperaturą o 2-3 stopnie większą niż temp.zasilania podłogówki (mogę ten parametr ustawić na piecu). zimą z tego co pamiętam leci na OP temp około 30-33 oC - sypialnia od północy dodatkowo płyta balkonowa na płycie 4 cm styropianu mimo tego przy mrozach czuję ze podłoga jest zimna (tego juz nie zmienię) - dodatkowo 2 okna dachowe z roletami zewnętrznymi dobrze zamontowane. one nie są problemem raczej przyjemnością. Obok sypialni jest korytarz .......potem łazienka i garderoba gdzie jest podłogówka co 10 cm zawsze drzwi otwarte do sypialni , zimą w największe mrozy temperatura spada do minimum 18 oC w pomieszczeniu. Jest to dla mnie temperatura dalece niekomfortowa (wiem zdrowa itd itp) lecz najlepiej czuję się latem jak mam w sypialni 25 oC wówczas otwieram okna dachowe , balkon i jest OK. Pytanie brzmi czy jak zmienię grzejnik na, na przykład rozmiar 55x200 bo taki posiadam w innym większym pokoju na górze to odczuję różnicę?, zakładając że temp. zasilania pozostanie na dotychczasowym poziomie. Mam 3 opcje zmienić upodobania i przyzwyczajać się do zdrowych temperatur w sypialni (mogę spróbować lecz po 3 zimach ciągle czuję dyskomfort od 22 oC w dół) podnieść temp dla OG2 grzejnikowego posiadam parametr w kotle w którym mam zakres od 0K do chyba 9 K lecz zauważyłem ze piec zaczyna mi wówczas taktować szczególnie jak temp na zewnątrz w okolicach juz 0 oC 3 opcja zmienić grzejnik na bardziej wydajny przy niskiej temp.zasil. niż płytowy lub płytowy o maksymalnym rozmiarze na przykład 55 cm na 3 metry. Jak to Panowie widzicie doradzicie coś ? Pozdrowionka. fotka z rana sorki za bajzel na łózku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 12.09.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 (edytowane) Nie powinno się podłączać grzejników do rozdzielacza podłogowego.Mamy tutaj do czynienia z dwoma systemami pracującymi na zupełnie innych parametrach tzn.inna temp.zasilania inna różnica temp.miedzy zasilaniem i powrotem inna prędkość itd.Podłączając te dwa systemy do jednego rozdzielacza możemy być pewni że jeden z nich nie będzie pracował prawidłowo. Edytowane 12 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.09.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Pytanie brzmi czy jak zmienię grzejnik na, na przykład rozmiar 55x200 bo taki posiadam w innym większym pokoju na górze to odczuję różnicę?, zakładając że temp. zasilania pozostanie na dotychczasowym poziomie. Tak. Z większym grzejnikiem kocioł zacznie też później taktować więc będziesz mógł też w razie czego podnieść temperaturę obiegu grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.09.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Nie powinno się podłączać grzejników do rozdzielacza podłogowego.Mamy tutaj do czynienia z dwoma systemami pracującymi na zupełnie innych parametrach tzn.inna temp.zasilania inna różnica temp.miedzy zasilaniem i powrotem inna prędkość itd.Podłączając te dwa systemy do jednego rozdzielacza możemy być pewni że jeden z nich nie będzie pracował prawidłowo. Czołem posiadam 2 obiegi i mieszacz. mogę ustawić parametr na OG1 i oddzielnie na OG2 podłogówkę Lecz moj problem chyba polega na tym ze czuje dobry komfort w pomieszczeniach z podłogówką to jasne i wszyscy o tym wiemy a słaby komfort w sypialni i na początek moja myśl idzie w kierunku tym aby nie podnosić temp. zasilania na piecu dla OG1 tylko przełożyć bądz dokupić grzejnik do sypialni. w innym większym pokoju gdzie mam 2 grzejniki 55x90 i 180 x90 zupełnie inaczej się czuję i jest znacznie cieplej mimo tej samej temp.zasilania. Oczywiście w tym pomieszczeniu nie ma płyty balkonowej ale jest za to słabo izolowana lukarna. Tak. Z większym grzejnikiem kocioł zacznie też później taktować więc będziesz mógł też w razie czego podnieść temperaturę obiegu grzejników. Generalnie jest tak ze do temp. zewnętrznej 0 oC mam wszystkie grzejniki pozakręcane czyli 4 w pokojach i 1 w łazience górnej bo podłogówka daje radę i uzyskuję prawie takie same temperatury we wszystkich pomieszczeniach problem zaczyna sie jak temp. na dworze spada poniżej 0 oC Tak mi sie przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rurencjusz 04.01.2019 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Witam, nie wiem czy dobrze obrałem temat ale spróbujemy Kocioł jednofunkcyjny 100% podłogówka parter i poddasze (osobne zestawy pompowe) + dwie drabinki góra i dół. Drabinki zasilone z pionu górnej podłogówki. I tu sie pojawia problem otóż , gdy pozakręcam drabinki wartość temperatur na zasilaniu podłogówek (góra i dół) przyjmijmy np. 34 stopnie. Po odkręceniu jednego bądz obu grzejników drabinkowych (zasilanych z pionu górnej podłogówki) temperatuja na górnej podłogówce spada o 4 stopnie i jest 30 zamiast 34 a drabinki i tak nie grzeją albo grzeją z temp 22 st. Jeżeli zamkne podłogówke górną grzejniki grzeją prawidłowo czyli z temperaturą zadaną na kotle. Cały układ został jest napewno poprawnie odpowietrzony nie słychać powietrza , odpowietrzany pompą każda petla z osobna przez kilkanaście minut . Podsumowując dlaczego tak jest ze jak grzeje podłogówka to nie grzeją grzejniki a jak grzeją drabinki to nie grzeje górna podłogówka ? ? a jak odkrece wszystko to drabinki i tak nie grzeją a podłogówka na górze ma 4 stopnie mniej ? Ktoś coś podpowie ? Mam podobną sytuację. Do parterowego rozdzielacza podłączony jest łazienkowy grzejnik. Wyłączam przepływy na wszyskich pętlach na tym rozdzielaczu (inne rozdzielacze również wyłączone), pozostawiam włączony przepływ na tym grzejniku. Woda jednak nie chce przepływać. Nie powinno się podłączać grzejników do rozdzielacza podłogowego.Mamy tutaj do czynienia z dwoma systemami pracującymi na zupełnie innych parametrach tzn.inna temp.zasilania inna różnica temp.miedzy zasilaniem i powrotem inna prędkość itd.Podłączając te dwa systemy do jednego rozdzielacza możemy być pewni że jeden z nich nie będzie pracował prawidłowo. Możesz, coś więcej na ten temat napisać? Z punktu widzenia pompy, nie powinno mieć*znaczenia czy woda bedzie pompowana przez grzejnik czy przez pętle. Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts