zbychu1992 02.05.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Witam,jestem studentem i ostatnio otrzymałem do wykonania projekt: "Zaprojektować płytką wymianę gruntu celem wykonania parkingu". Otrzymałem tylko temat i mam sobie sam z nim poradzić bez żadnych wskazówek ze strony prowadzącego. Tematyka projektu nie jest ściśle powiązana z tematyką moich studiów dlatego przyznaje że średnio ogarniam temat i dlatego prosiłbym wszystkich którzy mieli styczność z czymś takim o udzielenie wskazówek co powinno się w takim projekcie znaleźć oraz o możliwe podrzucenie literatury/linków. Proszę o nie wklejanie linków do tego forum lub pierwszych stron z google bo to już przepatrzyłem i średnio pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 02.05.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Pod plytka wymiana gruntu bym rozumiał usuniecie wierzchniej warstwy humusu/gleby i ewentualnie cienke warstwy czegokolwiek organicznego/nienosznego. Ogolnie, pod parkingiem i tak trzeba zrobić podbudowę: warstwę niekapilarna (zwir itd.) i warstwę wyrównawcze (pod parkingiem zazwyczaj piasek, bo ladnie można wyrownac. Treba tez pamietac o odprowadzenie wody (drenaż badz kanalizacja z studzienkami itd.) na ten piasek układa się kostki, i samochody mogą se parkować. Wiec, jeśli chodzi tylko o wymiane gruntu, to należy zrobić wykop do zadanej/potrebnej glebokosci, robi sie drenaz/kanalize lub cokolwiek, w zaleznosci od gruntu pod spod może nawet geowloknina do separacji warstw i filtracji wody, a potem podsypke, ladnie (warstwowo) zagęszczone, niwelowane, i jeździmy Wykop w okresie suchym, żeby grunt rodzimy się nie uplastycznie, wiec, ewentualnie wykop częściowo i od razu podsypke itd. zrobić, żeby tam nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbychu1992 02.05.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 A jakie ewentualnie badania wykonuje się żeby stwierdzić że potrzebna jest taka wymiana? Wiercenia jakieś dla rozpoznania profilu? jakieś badania plastyczności gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 02.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 To już sprawa geologa - wierceniem, badania sonda itd., czasami wystarczy opinia na podstawie badan archiwalnych. Generalnie, wierzchna warstwę glebe bądź humusu praktycznie zawsze trzeba usunąć. Ile to jest, trzeba sprawdzać, przeważnie jest to 20-50cm, ale może być i 1m. Parking to nie dom, wiec, wymaganie co do nosnosci gruntu sa dużo nizsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts