mar1973 12.05.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Temat wart poruszenia i uzasadnienia a jego zrozumienie trzeba pozostawić każdemu z osobna. Czy fachman będzie robił za "Antoniego"? Zobaczymy, aczkolwiek szanuję ludzi dociekliwych. Pozdrawiam. witam parę lat temu prowadzona była podobna dyskusja na innym forum https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.misc.budowanie/cL_59qJLo2E pozdrawiam Edytowane 12 Maja 2014 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.05.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 witam parę lat temu prowadzona była podobna dyskusja na innym forum https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.misc.budowanie/cL_59qJLo2E pozdrawiam Ok, dyskusja bez konkretnego zakończenia ale z pewnym ciekawym stwierdzeniem dotyczącym otulania chorych folią, które pozwolę sobie zacytować "osoby poszkodowane w wypadkach często owijane są w cieniutka folię metalizowaną, by organizm nie wypromieniowywał˝ ciepła do otoczenia ale otacza delikwenta powietrze. Jakby biedaka zalać betonem, to bez znaczenia czy ta folia jest z PE, aluminium, czy tytanu". Ogólnie temat jest trudny do zrozumienia przez co jest dobrym argumentem marketingowym, co wiele osób wykorzystuje a jeszcze więcej im wierzy. Samo życie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.05.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ok, dyskusja bez konkretnego zakończenia ale z pewnym ciekawym stwierdzeniem dotyczącym otulania chorych folią, które pozwolę sobie zacytować "osoby poszkodowane w wypadkach często owijane są w cieniutka folię metalizowaną, by organizm nie wypromieniowywał˝ ciepła do otoczenia ale otacza delikwenta powietrze. Jakby biedaka zalać betonem, to bez znaczenia czy ta folia jest z PE, aluminium, czy tytanu". Ogólnie temat jest trudny do zrozumienia przez co jest dobrym argumentem marketingowym, co wiele osób wykorzystuje a jeszcze więcej im wierzy. Samo życie, pozdrawiam. witam wg mnie tak na chłopski rozum - do każdego winien przemówić taki przykład: gdyby folia aluminiowa odbijała promieniowanie, gdy jest umieszczona między ciałami stałymi - to trzeba by wycofać wszystkie rury z wkładką aluminiową, bo promieniowanie nie wydostawałoby się poza rurę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.05.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 No i całe opowiadanie poszło w próżnię... Sam zauważyłeś, ze styro nie przepuszcza promieniowania IR w zakresie 10um. Jak bardzo optymistycznie złożymy, że różnica jest na poziomie 0,05K i przykładowo T=35, To=35,05. Promieniowanie ma wartość 0,33W i to tylko tam gdzie wylewka nie styka się z folią, powiedzmy na 50% powierzchni. Nawet jak odbijemy to w 100%, to będzie tego 0,15W na każdy m2 dolnej części wylewki. Wartości apteczne, którymi nie ma co sobie głowy zawracać, lepiej uszczelnić chałupkę. Pozdrawiam GREGOR Nie bardzo rozumiem skąd bierzesz to co ja nie pisałem. O długości fali napisałem ,że w tej (35 C) temperaturze przypada maksimum energii na te długość .Nic więcej. czy posiadasz konkretne dane o oporze jaki stawia styropian promieniowaniu podczerwonemu. Czy promieniowanie podczerwone przenika przez szybę ? np kominka.Czy to jest jakieś złudzenie ?Czy przyklejenie foli aluminiowej do szyby kominka nie zmieni ciepła jakie emituje kominek przez szybę? Podczerwień przenika przez elementy plastikowe diody i pilota do sterowania . Pytam Dlaczego nie może przenikać przez styropian tak jak światło Koledzy zajmujący się polityką weszli na Smoleńsk i Antoniego. Ale to brak kompetencji i argumentów powoduje waszą bezsilność. I tak was traktuję .Taki poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.05.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 xmsgMam propozycję masz kamer,a kominek masz? Postaw przed palącym sie kominkiem jakąś płytę powiedzmy w odległości 0,5 mpo 15 minutach zmierz temperaturę płyty.Następnie zasłoń folią szybę kominka i po 15 minutach zmierz temperaturę płyty. Ja uważam ,że będzie różnica Można to urozmaicić wstawiając płytę styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.05.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 proponuję zrobić doświadczenie .Kto wchodzi .zaproponujcie jak ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 12.05.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Nie bardzo rozumiem skąd bierzesz to co ja nie pisałem. O długości fali napisałem ,że w tej (35 C) temperaturze przypada maksimum energii na te długość .Nic więcej. czy posiadasz konkretne dane o oporze jaki stawia styropian promieniowaniu podczerwonemu. Czy promieniowanie podczerwone przenika przez szybę ? np kominka.Czy to jest jakieś złudzenie ?Czy przyklejenie foli aluminiowej do szyby kominka nie zmieni ciepła jakie emituje kominek przez szybę? Podczerwień przenika przez elementy plastikowe diody i pilota do sterowania . Pytam Dlaczego nie może przenikać przez styropian tak jak światło Chyba nie zerknąłeś na rozkład Plancka. Podłogówka - 300K - wąskie pasmo w okolicy 10um, Kominek - 1000K - bardzo szerokie pasmo promieniowania, od widzialnego do głębokiej podczerwieni. Im szersze pasmo długości fali tym właściwości materiały mogą się bardziej zmieniać. Szyba dla 300K nie przepuszcza podczerwieni; absorbuje ją po wewnętrznej stronie, przewodzi i emituje na zewnętrznej stronie. Część oczywiście odbija po wewnętrznej stronie. Dla 1000K dochodzi transmisja. Co ciekawe światło i bliska podczerwień jest przepuszczana, dalej 5-15um jest absorbowana i potem głęboka podczerwień jest też transmitowana. Podział na transmisję i absorpcję jest uzależniony od rodzaju szkła (składu chemicznego) i ew. powłok zmieniających emisyjność. Więc kominek nie jest dobrym obiektem do badań, bo ma za szerokie promieniowanie. Proponuję inne: weź błyszczący ganek z woda o temp. 40-45C, na części naklej mały kawałek papieru, zbliż jeden palec do błyszczącej części, a drugi palec do papieru (5mm), teoretycznie powinieneś czuć więcej ciepła przy kartce, potem zetknij palce z garnkiem - i to jest to o czym dyskutujemy. Masz odległość i różnicę temperatur - możesz poczuć promieniowanie które przenika powietrze (ale jest tego niewiele), po zetknięciu promieniowania brak bo nie ma różnicy temperatur i mamy przewodzenie. Nie proponuję tego robić na kominku, bo będzie piekło ... Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.05.2014 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Z tym garnkiem to jest tak promieniowanie występuje czy dotykam czy nie( powiedzmy 10 % ciepła) .Ale po dotknięciu dochodzi dodatkowy przepływ ciepła (przez kontakt.To nie wyklucza promieniowania.Ale wracając do doświadczenie Czy taka wersja :dwie płyty gipso-kartonu i pomiędzy nimi styropian np.2 cm i folia z alu w połowie i fola bez alu.Można podgrzać jedną płytę suszarką lub promiennikiem .nawet żarówką Po ustaleniu się warunków można zmierzyć temperaturę g-k po przeciwnej stronie.Można zrobić to też dwóch płytek ceramicznych (nawet lepiej bo podobna emisja do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.05.2014 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Opisałeś własności szkła ,a styropian?co się stanie jak na styropianie położę beton o emisji 0,9 a co jak położę folie o emisji 0,3 zakładając ,że styropian przepuszcza podczerwień.A przepuszcza bo mozna to sprawdzić pilotem i kominkiem.Jeżeli nie przepuszcza podaj takie dane techniczne w jakim zakresie i źródło.Skoro tak twierdzisz to masz jakieś podstawy doświadczalne.Oczywiści zawsze można powiedzieć ,że to nie podłogówka i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 ...Ale po dotknięciu dochodzi dodatkowy przepływ ciepła (przez kontakt.... Z punktu widzenia fizyki nie ma żadnego "kontaktu". chmury elektronów w atomach się odpychają. ale co ja ci będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 ... Koledzy zajmujący się polityką weszli na Smoleńsk i Antoniego. Ale to brak kompetencji i argumentów powoduje waszą bezsilność. I tak was traktuję .Taki poziom Próbowaliśmy, ale nas olałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.05.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Z tym garnkiem to jest tak promieniowanie występuje czy dotykam czy nie( powiedzmy 10 % ciepła) .Ale po dotknięciu dochodzi dodatkowy przepływ ciepła (przez kontakt.To nie wyklucza promieniowania. Ale wracając do doświadczenie Czy taka wersja : dwie płyty gipso-kartonu i pomiędzy nimi styropian np.2 cm i folia z alu w połowie i fola bez alu. Można podgrzać jedną płytę suszarką lub promiennikiem .nawet żarówką Po ustaleniu się warunków można zmierzyć temperaturę g-k po przeciwnej stronie. Można zrobić to też dwóch płytek ceramicznych (nawet lepiej bo podobna emisja do betonu. Szanowny Kolego pisałem o przeprowadzeniu doświadczenia na drugiej stronie tego wątku, poniżej cytuję. "Mam możliwość wykonania testów na płycie grzewczej o jednorodnej temperaturze i tu 2 przykłady; 1. Podkład grzewczy w połowie okryty folią aluminiową polerowaną, w połowie nie okryty. Połowy rozdzielono elementem drewnianym ramki obejmującej oba pola grzewcze. Grubości ramki 22 mm. Na ramce ułożono styropian grubości 22 mm. Odległość podkładu grzewczego, (z folią i bez) od styropianu był równy grubości ramki, czyli 22 mm. Obraz z kamery termowizyjnej różny dla każdego pola o około 2'C. Pole z folią ma niższą temperaturę, czyli jej zastosowanie ma swoją skuteczność termoizolacyjną. 2. Podkład w połowie okryty folią polerowaną, w połowie nie okryty. Na to nałożona i dociśnięta płyta ze styropianu grubości 2 cm. Obraz z kamery termowizyjny jednorodny, czyli bez różnic w temperaturze. Skuteczność folii żadna. Wnioski: 1. Folia aluminiowa polerowana ogranicza przenikanie ciepła jeżeli znajduje się w pewnej odległości od odbiornika ciepła. Natomiast jej skuteczność spada wraz z utlenieniem powierzchni. Tu odsyłam do tabel współczynnika emisyjności materiałów. 2. Folia aluminiowa polerowana w bezpośrednim kontakcie płyty grzewczej z izolacją termiczną nie wpływa na ograniczenie przenikania ciepła. Przynajmniej w wymiarze mierzalnym (Kamera Flir E4 0,15'C)." Zaufaj mi, zaufaj specom od ogrzewania i termowizji, nikt z nas nie interesu aby obalać prawa fizyki i głosić herezje. Fachman 19 Ty masz coś z Antoniego. Ja dzisiaj od rana powtarzam testy, o których piszę powyżej, ażeby się przekonać, że teoria zgadza się z praktyką. Mogę zdecydowanie stwierdzić, iż w temacie działania folii metalizowanej nie masz racji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 xmsg Postaw przed palącym sie kominkiem jakąś płytę powiedzmy w odległości 0,5 m po 15 minutach zmierz temperaturę płyty. Następnie zasłoń folią szybę kominka i po 15 minutach zmierz temperaturę płyty. Ja uważam ,że będzie różnica Można to urozmaicić wstawiając płytę styropianu. Jeśli na efekt zmiany temperatury/promieniowania musisz czekać 15min, to masz do czynienia z przewodzeniem, izolator opóźnia pojawienie się strumienia cieplnego. Promieniowanie porusza się z prędkością światła i na efekty nie trzeba czekać, zmiana ilości promieniowania z płyty styro powinna być natychmiastowa. Tylko nadal w eksperymencie masz powietrze, czyli ośrodek, który przepuszcza promieniowanie i utrzymuje znaczną różnicę temperatur (izoluje). Co do właściwości dielektryków, proponuję poczytać o dyspersji i selektywnej absorpcji; może tu od strony 32: http://www.fizyka.umk.pl/~bezet/pdf/Sw_dielek.pdf Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.05.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 W przykładzie 1 wystąpiła różnica temperatur 2 C .A jaka temperatura była po drugiej stromie ?Jak duża była dt która spowodowała różnice 2 C A w przykładzie 2 mierzyłeś chyba temperaturą styropianu.który przepuszcza podczerwień więc się nie rozgrzewa.Przyklej np czarny papier( grunt) do styropianu od strony kamery. PozdrawiamAntoni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.05.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 W przykładzie 1 wystąpiła różnica temperatur 2 C .A jaka temperatura była po drugiej stromie ? Jak duża była dt która spowodowała różnice 2 C A w przykładzie 2 mierzyłeś chyba temperaturą styropianu.który przepuszcza podczerwień więc się nie rozgrzewa. Przyklej np czarny papier( grunt) do styropianu od strony kamery. Pozdrawiam Antoni . Mi też już wystarczy - wymiękam. Potwierdzam był wybuch i sztuczna mgła - tak dla świętego spokoju. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 15.07.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Witam Przeczytałem cały wątek. Reasumując ... położenie folii AL na styropianie pod ogrzewanie podłogowym służy tylko i wyłącznie chwilowemu efektowi wizualnemu dla inwestora, który widzi ładnie ułożone rurki wzdłuż linii podziału (po wylaniu wylewki efekt zanika). Czarna folia budowlana ma lepsze parametry cieplne (gorzej przewodzi ciepło) i identyczne przeciw wilgotnościowe. Czyli instalator robi sobie dobrze bo ma proste linie, Ty jesteś przekonany, że postąpiłeś słusznie dając folie AL w technologii kosmicznej. Szkoda tylko, że folia AL jest znacznie droższa od czarnej budowlanej Czy mylę się???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.07.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Witam Przeczytałem cały wątek. Reasumując ... położenie folii AL na styropianie pod ogrzewanie podłogowym służy tylko i wyłącznie chwilowemu efektowi wizualnemu dla inwestora, który widzi ładnie ułożone rurki wzdłuż linii podziału (po wylaniu wylewki efekt zanika). Czarna folia budowlana ma lepsze parametry cieplne (gorzej przewodzi ciepło) i identyczne przeciw wilgotnościowe. Czyli instalator robi sobie dobrze bo ma proste linie, Ty jesteś przekonany, że postąpiłeś słusznie dając folie AL w technologii kosmicznej. Szkoda tylko, że folia AL jest znacznie droższa od czarnej budowlanej Czy mylę się???? witam w folii z rastrem - folia AL w technologii kosmicznej - najważniejszy dla mnie jest krata nie wyobrażam sobie układania podłogówki bez tych linii oczywiście - można się bawić - jak ktoś chce pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 15.07.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Temat wątku zbliżony do mojego pytania więc je tutaj zadaje Czy ogrzewanie podłogowe współpracujące z piecem na paliwo stałe może być tak zaprojektowane i wykonane aby później móc go podłączyć z np PC ? Myśle tu o rozstawie rurek co około 10cm i długości pętli nieprzekraczającej 100m bo takie miałem plany, czy to da sie zgrac? Nie pytam czy piec ma sens w nowym dobrze ocieplonym domu (to dla niektórych forumowiczów którzy narzucają swoje poglądy) Edytowane 15 Lipca 2014 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.07.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Temat wątku zbliżony do mojego pytania więc je tutaj zadaje Czy ogrzewanie podłogowe współpracujące z piecem na paliwo stałe może być tak zaprojektowane i wykonane aby później móc go podłączyć z np PC ? Myśle tu o rozstawie rurek co około 10cm i długości pętli nieprzekraczającej 100m bo takie miałem plany, czy to da sie zgrac? Nie pytam czy piec ma sens w nowym dobrze ocieplonym domu (to dla niektórych forumowiczów którzy narzucają swoje poglądy) witam oczywiście można to wszystko połączyć - bezproblemowo no może poza tym, że teraz przy kotle węglowym poniesiesz koszty (oczywiście poza kotłem) np. na pompę z mieszaczem (może i bufor?), które później nie będą potrzebne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 15.07.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 witam oczywiście można to wszystko połączyć - bezproblemowo no może poza tym, że teraz przy kotle węglowym poniesiesz koszty (oczywiście poza kotłem) np. na pompę z mieszaczem (może i bufor?), które później nie będą potrzebne pozdrawiam Zastanawiam się czy tak małe odtępy i krótkie petle (wskazane przy PC) beda współpracować z dobrze dobranym kotłem (OZC-obowiązkowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts