Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - prośba o opinię

vanilla

Recommended Posts

Pisaliśmy o foli pod podłogą .Jak co do tego ma rozszerzalność cieplna .Skoro jest metaliczna to mało emituje do styropianu .Dowodem różnica wsp emisji.

I to wszystko na temat

witam

ty piszesz tylko o "Twojej" wizji folii - a inni piszą też o innych sprawach

ja się odnosiłem do funkcji, którą pełni "wkładka" aluminiowa w rurach

o czym pisał MPOPLAW:

aluminium w rurkach od podłogówki to wyłącznie bariera anty-dyfuzyjna dla tlenu żeby instalacja CO korodowała wolniej, zwykłe rurki PP muszą mieć ścianki znacznie grubsze żeby ograniczyć przepuszczalność tlenu, i automatem dostajemy gorsze przewodzenie ciepła, co więcej rurka PP ma tak grube ścianki że zachowuje pamięć kształtu, nie ważne ile razy ją wygniemy zawsze stara się wrócić do pierwotnej wersji

nie wchodzę w Waszą dyskusję o folii - nie znam się, pierdołami się nie zajmuję:lol2:

ale mam swoje zdanie - nie zgadzam się z Twoim i tyle :no:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

myślę że po paru latach to 0,00NIC

albo tyle co piszą w artykule

http://instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4964%3Awodne-ogrzewanie-podlogowe-2-folia-i-jastrych&Itemid=158&lang=pl

ale kto ich tam wie

@fachman19

emituje to makieta czołg :lol2:

witam b. fajny artykuł

wg mnie uwagi dot. folii b. trafne

swego czasu pracowałem w Niemczech, tam nie robią byle jak i z byle czego, a folii metalizowanej nie używali choć była dostepna, dziwiło mnie to, bo u nas bez tej folii ani rusz

ale może u nich ta warstwa aluminium w folii działa trochę inaczej :p

no i to co piszą o siatce pod rurami

Częściej stosuje się siatkę pod rurami, wtedy można ją wykorzystać do mocowania rur. Należy pamiętać o uniesieniu siatki przynajmniej 1 cm nad izolację, żeby zbrojenie było całkowicie oblane jastrychem (umożliwiają to uchwyty lub trzeba stosować podkładki pod siatkę). Siatka nie może też być zbyt wysoko – nadal nad rurami powinno być minimum 3 cm jastrychu.

klasyka - tak się robi są różne technologie - nie ma tej jedynej

nic na siłę

i bez pierdół:no:

pozdrawiam

http://instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4964%3Awodne-ogrzewanie-podlogowe-2-folia-i-jastrych&Itemid=158&lang=pl

ale kto ich tam wie

@fachman19

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie, natomiast "głowa boli" jak się czyta bzdury.

Odnoszę się tylko do treści artykułu i wypowiedzi fachmana19.

W Kanadzie znależli prosty sposób na taki "ból głowy" Zrobili badania, opracowali normy a tych co sieją głupoty traktują bardzo szczególnie . Poniżej link trochę oryginalnego tekstu tłumaczonego przez tłumacza Google, żeby nie było posądzeń o przekręty.

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.healthyheating.com/Radiant_Mythology/Radiant_Floor_Heating_Myths_.htm&prev=/search%3Fq%3Dunderfloor%2Bheating%2BFacts%2Band%2BMyths%26es_sm%3D93

Tu szukać szczegółów:

Pod izolacją stropu nie zmusza ciepła do powierzchni podłogi, ani blokować go od zejścia ani nie odzwierciedlają ani zimno, ani to ciepła w płycie betonowej transferowane przez promieniowanie ... Rezystancja izolacji ... spowalnia lub utrudnia przepływ energii w postaci ciepła podróży z ciepła do zimna przez przewodzenie ... promieniowania jest tylko do gry na najwyższym powierzchni podłogi. Dowiedz się więcej o odblaskowych oszustw izolacyjnych .

Canadian Standards Association CAN/CSA-F280 Ustalenie wymaganej zdolności mieszkalnych ogrzewanie pomieszczeń i urządzeń chłodniczych, tabela 7B procedury obliczania wartości RSI

"Odblaskowe Filmy:. Częstym błędem w obliczeniach wartości RSI jest założenie, że folie odblaskowe przyczyniają się opór cieplny we wszystkich zespołów budowlanych, które je zawierają Faktycznie, folie odblaskowe przyczyniają opór tylko, gdy są skierowane przestrzeń powietrzną, jak to jest tylko to, że wymiana ciepła przez promieniowanie w ogóle staje się znaczący. Zatem, folia odblaskowa umieszczona pomiędzy dwoma innymi materiałami nie będzie istotny wkład do oporu cieplnego zespołu. "

FTC działania prowadzi do nakazu sądowego: Marketer główna izolacji zapłacić 350.000 dolarów, January 31, 2013

Sąd federalny nakazał marketingu izolacji domu zapłacić 350.000 dolarów kary cywilnego do podejmowania zwodniczych i bezpodstawnych roszczeń o możliwości izolacji jego produktów. W imieniu Federalnej Komisji Handlu, Departament Sprawiedliwości USA zdobyła zamówienie na meritum sprawy bez procesu. 350,000 dolarów jest największą postacią kary cywilne przyznawane w przypadku izolacji domu.

Edward Sumpolec, prowadzenia działalności gospodarczej, jak Thermalkool, Thermalcool i specjalistów Poszanowania Energii, naruszył ustawę FTC i agencji RValue regułę w sprzedaży ciekłej powłoki i folii barierowych promieniujące produktów.Reklama Sumpolec zawierał nieprawdziwych stwierdzeń, takich jak R-100 "," farba "This. . . powłoka refleksyjna zmniejszy temperatury ścian i dachów o 50-95 stopni. .. "I" Oszczędność 40 do 60% na rachunkach za energię.

Sprzedający nie ujawniła wartości R i spowodował istotną szkodę dla konsumentów, ograniczając zdolność konsumentów do podejmowania świadomych decyzji o zakupie;

Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

ale kto ich tam wie

@fachman19

cytat z powyższego artykułu:Są zwolennicy i przeciwnicy tego rozwiązania. Mnie również nie uda się autorytatywnie rozwiązać tego sporu, chcę natomiast zwrócić uwagę na kilka jego aspektów:

Metalizowana folia na płaskich płytach styropianowych stanowi ekran odbijający promieniowanie podczerwone – w badaniach stwierdzono, że daje efekt skierowania dodatkowo 3-4% ciepła do góry, a chodzi nam o to, żeby ciepło trafiało do pomieszczenia, a nie uciekało do gruntu lub rozpraszało się w konstrukcji budynku.

I o tym pisałem.Nigdzie nie pisałem ,że zatrzymuje ciepło w 100 %

ale kto ich tam wie

@fachman19

cytat z powyższego artykułu:

zwolennicy i przeciwnicy tego rozwiązania. Mnie również nie uda się autorytatywnie rozwiązać tego sporu, chcę natomiast zwrócić uwagę na kilka jego aspektów:

Metalizowana folia na płaskich płytach styropianowych stanowi ekran odbijający promieniowanie podczerwone – w badaniach stwierdzono, że daje efekt skierowania dodatkowo 3-4% ciepła do góry, a chodzi nam o to, żeby ciepło trafiało do pomieszczenia, a nie uciekało do gruntu lub rozpraszało się w konstrukcji budynku.

I o tym pisałem.Nigdzie nie pisałem ,że zatrzymuje ciepło w 100 %

Ja może błędnie uważam ,że poziom ochrony jest nieco większy niż 3-4 % .Ale je jestem zwolennikiem.

Edytowane przez fachman19

Parkiet

To co podałeś to manipulacja .

Ja przeczytałem te informację.

Rzeczywiście pojawiają się tam informacje o foliach i farbach.Ale kary dotyczą podania złych wartości lub ich zatajania.

Oczywiście informacja o 100% ochronie jest kłamstwem.Ale informacja ,że zmniejszy emisje ciepła o 3-4 % jest prawdą.

Brak podania wdanych technicznych wymaganego oporu R cieplnego jest przestępstwem .Ale dotyczy to braku ej informacji na produkcie,a nie jego działania.

W europie też brak znaku CE to przestępstwo.Nawet produkt spełniający wymogi CE bez naklejki nie może być dopuszczony do obrotu pod kara 100 000 zł

Parkiet

cytat

"Odblaskowe Filmy:. Częstym błędem w obliczeniach wartości RSI jest założenie, że folie odblaskowe przyczyniają się opór cieplny we wszystkich zespołów budowlanych, które je zawierają Faktycznie, folie odblaskowe przyczyniają opór tylko, gdy są skierowane przestrzeń powietrzną, jak to jest tylko to, że wymiana ciepła przez promieniowanie w ogóle staje się znaczący. Zatem, folia odblaskowa umieszczona pomiędzy dwoma innymi materiałami nie będzie istotny wkład do oporu cieplnego zespołu. "

A czym jest styropian, jak nie częścią powietrzną w 90 % :rolleyes:

Parkiet

cytat

A czym jest styropian, jak nie częścią powietrzną w 90 % :rolleyes:

witam

nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na tak mały szczegół, że folia zwykle (?) dawana jest nad styropian, a nie pod

nawet jakby wziąć pod uwagę tę Twoją 90% "cześć powietrzną" w styropianie to i tak będzie ona ze złej strony:)

posłużę się Twoim cytatem - to co piszesz to:

pierdoły bez pojęcia
:jawdrop:

czasami warto przyznać się do błędu

nikt nie jest nieomylny - nawet najwięksi fachmani

pozdrawiam

Kolego fachman 19 masz prawo do własnego zdania, przy czym warto by je udokumentować a przynajmniej potwierdzić.

Nie posądzaj mnie o manipulację, ponieważ ja potwierdzam ogólnie znane informacje, mające swoją zasadność logiczną i zrozumiałe dla osób z przeciętną wiedzą techniczną.

Znak CE jest tylko symbolem. Obecnie producent materiałów budowlanych powinien wystawić deklaracje właściwości użytkowych, gdzie powinny być zawarte wszelkie właściwości produktu.

Kolego fachman 19 wrzuć link do takiej deklaracji i będzie bardziej wiarygodnie.

Ja wrzucam link i fragment tekstu dotyczący przedmiotowej folii.

http://www.e-izolacje.pl/a/11030,folie-paroszczelne

Cytat:

· " Folie paroizolacyjne z ekranem aluminiowym to folie o warstwowej budowie z polietylenu

i polipropylenu, których wierzchnia powłoka jest metalizowana. Folie te układa się tak, aby warstwa aluminium znalazła się od strony pomieszczenia. Jej rolą jest odbicie promieniowania cieplnego, napływającego z poddasza. Są to folie ciężkie, bardzo wytrzymałe i najszczelniejsze ze wszystkich rodzajów paroizolacji. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrafią odbić 60-90% promieniowania, co w sposób bardzo znaczący przyczynia się do oszczędności energii cieplnej. Folii tych nie mocuje się na styk, a odsuwa na ruszcie tak, aby powstała szczelina umożliwiająca cyrkulację odbitych fal cieplnych. " Koniec cytatu.

Kolego fachman 19 postaraj się bardziej rzeczowo, nie tyle w oparciu o własne przemyślenia, co o wyniki opracowań w tym temacie uzasadnić swoje, odmienne od innych zdanie.

Natomiast podzielam Twoje zdanie w temacie stalowej siatki zbrojeniowej, która powinna być w betonie, nad rurkami grzewczymi. Takie umiejscowienie stabilizuje mechanicznie płytę wylewki. Płyta podłogowa pływająca, to nie jest belka podparta dwustronnie, czy płyta podparta w obrzeżach i nie musi być zbrojona na dole. Ponadto siatka stalowa nad rurkami pozwala na równomierniejsze rozproszenie ciepła w podkładzie, co poprawia jego właściwości w tym względzie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Parkiet

witam

nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na tak mały szczegół, że folia zwykle (?) dawana jest nad styropian, a nie pod

nawet jakby wziąć pod uwagę tę Twoją 90% "cześć powietrzną" w styropianie to i tak będzie ona ze złej strony:)

posłużę się Twoim cytatem - to co piszesz to: :jawdrop:

czasami warto przyznać się do błędu

nikt nie jest nieomylny - nawet najwięksi fachmani

pozdrawiam

A gdzie ja napisałem ,że folia jest pod styropianem?Cały czas dyskusja dotyczy foli na styropianie.O czym piszesz???

.

" Folie paroizolacyjne z ekranem aluminiowym to folie o warstwowej budowie z polietylenu

i polipropylenu, których wierzchnia powłoka jest metalizowana. Folie te układa się tak, aby warstwa aluminium znalazła się od strony pomieszczenia. Jej rolą jest odbicie promieniowania cieplnego, napływającego z poddasza. Są to folie ciężkie, bardzo wytrzymałe i najszczelniejsze ze wszystkich rodzajów paroizolacji. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrafią odbić 60-90% promieniowania, co w sposób bardzo znaczący przyczynia się do oszczędności energii cieplnej. Folii tych nie mocuje się na styk, a odsuwa na ruszcie tak, aby powstała szczelina umożliwiająca cyrkulację odbitych fal cieplnych. " Koniec cytatu.

Pozdrawiam

CYRKULACJA FAL -MOŻESZ WYTŁUMACZYĆ ZJAWISKO CYRKULACJI FAL???

Bo odbijaniu promieniowania właśnie napisałeś to co ja piszę od pierwszego wpisu.Ale na cyrkulację fal bym nie wpadł

Parkiet ja sobie myślę tak

Pod wylewką jest folia z aluminium.Posadzka emituje w dół promieniowanie które jest odbijane w stronę wylewki, ale części tego promieniowania (to pochłonięte) przez folę powoduje wzrost temperatury froli(efekt pochłonięcia energii.

I teraz mamy do czynienie z drugim elementem ,EMISJĄ .

Gdyby folji nie było to beton emitowałby zgodnie ze współczynnikiem emisji 0,9 promieniowanie w kierunku styropianu.Ale jeżeli jest foli o współczynniku 0,1-0,3 to emisja zgodnie z wsp emisji wynosi nie 0,9 a 0,3 czyli mniej .

Sorry ale nie spotkałem się z pojęciem cyrkulacji fal. Jest interferencja,dyfrakcja.zjawisko Dopplera.Promieniowanie występuje w sposób ciągły od źródła

Gdyby była jakaś odległość w pobliżu źródła (wylewki )w której promieniowanie (forma energii) nie występuje , to z jakiego powodu pojawiało bysie w tej pewnej odległości.

Tak jak piszesz to byłaby :- wylewka - przestrzeń bez energii (promieniowania) i nagle pojawiało by się promieniowanie cieplne np w odległości 2 cm

Opisz co dzieje się w tej 2 cm przestrzeni z energią ,jaką ma formę.??

rola siatki 10x10 cm z drutu 3mm w rozprowadzeniu ciepła w posadzce

Powierzchnia wylewki betonowej 100 x 60 daje 6000 mm2

i w tym zanurzony jest drut stalowy dn 3 czyli 3,14x 1,5^2= 7mm

przewodność betonu 2 x6000 =12000

przewodność stali 58 x7=400

można przyjąć ,że sam beton ma przewodność 12000 , a ze stalowymn drutem dn 3 mm 12400 jednostek

bez wątpienia lepiej

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie, natomiast "głowa boli" jak się czyta bzdury.

Odnoszę się tylko do treści artykułu i wypowiedzi fachmana19.

W Kanadzie znależli prosty sposób na taki "ból głowy" Zrobili badania, opracowali normy a tych co sieją głupoty traktują bardzo szczególnie . Poniżej link trochę oryginalnego tekstu tłumaczonego przez tłumacza Google, żeby nie było posądzeń o przekręty.

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.healthyheating.com/Radiant_Mythology/Radiant_Floor_Heating_Myths_.htm&prev=/search%3Fq%3Dunderfloor%2Bheating%2BFacts%2Band%2BMyths%26es_sm%3D93

Tu szukać szczegółów:

Pod izolacją stropu nie zmusza ciepła do powierzchni podłogi, ani blokować go od zejścia ani nie odzwierciedlają ani zimno, ani to ciepła w płycie betonowej transferowane przez promieniowanie ... Rezystancja izolacji ... spowalnia lub utrudnia przepływ energii w postaci ciepła podróży z ciepła do zimna przez przewodzenie ... promieniowania jest tylko do gry na najwyższym powierzchni podłogi. Dowiedz się więcej o odblaskowych oszustw izolacyjnych .

Canadian Standards Association CAN/CSA-F280 Ustalenie wymaganej zdolności mieszkalnych ogrzewanie pomieszczeń i urządzeń chłodniczych, tabela 7B procedury obliczania wartości RSI

FTC działania prowadzi do nakazu sądowego: Marketer główna izolacji zapłacić 350.000 dolarów, January 31, 2013

Sąd federalny nakazał marketingu izolacji domu zapłacić 350.000 dolarów kary cywilnego do podejmowania zwodniczych i bezpodstawnych roszczeń o możliwości izolacji jego produktów. W imieniu Federalnej Komisji Handlu, Departament Sprawiedliwości USA zdobyła zamówienie na meritum sprawy bez procesu. 350,000 dolarów jest największą postacią kary cywilne przyznawane w przypadku izolacji domu.

Edward Sumpolec, prowadzenia działalności gospodarczej, jak Thermalkool, Thermalcool i specjalistów Poszanowania Energii, naruszył ustawę FTC i agencji RValue regułę w sprzedaży ciekłej powłoki i folii barierowych promieniujące produktów.Reklama Sumpolec zawierał nieprawdziwych stwierdzeń, takich jak R-100 "," farba "This. . . powłoka refleksyjna zmniejszy temperatury ścian i dachów o 50-95 stopni. .. "I" Oszczędność 40 do 60% na rachunkach za energię.

Sprzedający nie ujawniła wartości R i spowodował istotną szkodę dla konsumentów, ograniczając zdolność konsumentów do podejmowania świadomych decyzji o zakupie;

Pozdrawiam.

witam

na tej stronie są informacje z różnych urzędów zajmujących się ochroną konsumentów (Kanada, USA, Australia,...) o tym iż - folie odblaskowe pod warstwami betonu i nie tylko - nie dają żadnych korzyści, o których niektórzy piszą

nawet b. mała warstwa pyłu/kurzu na folii znacznie zmniejsza jej właściwości

na górze ekranu przesuwa się pasek:

New codes in Canada refuse to accept reflective surfaces in calculating R values.

są nawet zalecenia, by producenci i dystrybutorzy mówili klientom:

Do communicate that reflective foils under concrete slabs have zero radiant benefits and that "wet cement mortar or the preservatives found in decay-resistant lumber" may deteriorate some foils.

na końcu jest napisane:

If you have been mislead or have concerns, call the Federal Trade Commissions toll-free # 1-877-(382-4357)

a co to w USA oznacza, każdy może się łatwo domyślić:)

było mi b. miło

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Macie rację folie metaliczne są oszustwem,

W karetkach wożą sreberka do przykrywania zwłok .A strażackie kombinezony przeznaczone do akcji w wysokich temperaturach ,mają metaliczną powłokę ,żeby je łatwiej znaleźć .Lustra też nie odbijają promieni lepiej niż zwykła szyba.Nawet reflektory w samochodach to atrapy posrebrzone dla estetyki.

Macie rację folie metaliczne są oszustwem,

W karetkach wożą sreberka do przykrywania zwłok .A strażackie kombinezony przeznaczone do akcji w wysokich temperaturach ,mają metaliczną powłokę ,żeby je łatwiej znaleźć .Lustra też nie odbijają promieni lepiej niż zwykła szyba.Nawet reflektory w samochodach to atrapy posrebrzone dla estetyki.

witam

folie "metaliczne" są jak najbardziej OK:)

jeżeli są tylko odpowiednio wykorzystywane

dziś nawet upiekłem kaczkę w folii i potrawa wyszła palce lizać

jeżeli chodzi o folię pod wylewką to jest to niestety (wielu o tym nie wie) wielkie oszustwo

dlaczego folia pod wylewką nie "działa"? (oczywiście poza funkcją nieprzepuszczania wilgoci) - fajnie opisał to Parkiet

- podłoga grzewcza przykryta jakąś płytą przestaje oddawać ciepło do otoczenia. Tu zaczyna się proces przewodzenia ciepła wewnątrz płyty zasłaniającej podłogę grzewczą. Po pewnym czasie kiedy temperatura powierzchni płyty będzie wyższa od temperatury otoczenia zacznie się promieniowanie i konwekcja ciepła do otoczenia. Gdybyśmy na tę płytę nałożyli następną, proces przenoszenia ciepła by się powtórzył ze stratami temperatury wynikającymi z oporu cieplnego w/w płyt. itd.

W przypadku izolacji pod podłogą może wystąpić tylko przewodzenie. Promieniowanie i konwekcja nie może mieć miejsca ze względu na kolejność warstw bez powietrza i bez końca w przypadku podłogi na gruncie z ewentualnym promieniowaniem ze stropu pod podłogą grzewczą.

potrzebne jest powietrze

Products installed under concrete slabs cannot reflect heat because there are no air spaces present.

pozdrawiam

Ile tego powietrza?

Dlaczego światło przechodzi przez styropian ,a podczerwień nie?

Dlaczego po angielsku jest bardziej wiarygodne?

Dlaczego promieniowanie nie może przemieszczać się w dół?

Dlaczego położenie płyty na płytę wyklucza promieniowanie (zakładam ,że nie jest to powierzchnia idealnie gładka?

Dlaczego istnieją inne wsp emisji dla betonu i folii.?

ciała o temperaturze pokojowej emitują najwięcej promieniowania o długości fali rzędu 10 μm (wikipedia) .Rzeczywiście mniejsza odległość betonu od warstwy metalicznej spowoduje zaburzenie w promieniowaniu.Ale grubość foli jest wielokrotnie większa.Więc odległość jest wystarczająca.

Nigdzie nie jest napisane ,że do rozchodzenia się promieniowania potrzebne jest powietrze

Edytowane przez fachman19

O przenikaniu przez styropian :

cytat: Doradza ekspert z firmy Izodom

Ciepło ucieka poprzez przewodzenie (przenikanie) przez przegrody oraz radiacyjnie - może uciekać będąc "wypromieniowany" z cieplejszego ciała. W przypadku domu, staramy się zminimalizować przenikanie ciepła stosując materiały izolacyjne o niskim współczynniku przenikania ciepła. W szarych, bardzo nowoczesnych płytach styropianowych, dodatek grafitu pomaga zmniejszyć radiacyjną ucieczkę ciepła z budynku na zewnątrz. Niezależnie od orientacji ścian, warto mieć je dobrze zaizolowane, ze wszystkich stron.

Skoro jest tek dobry ten styropian z grafitem to chyba z jakiegoś powodu

Austroterm napisał o styropianie i podczerwieni:

Współczynnik przewodzenia ciepła λ, materiałów z polistyrenu ekspandowanego, uzależniony jest od wielu czynników jednak najistotniejszymi z nich jest gaz zawarty w komórkach, struktura przestrzenna, matryca pianki i w dużej mierze także przepuszczalność promieniowania cieplnego. Wpływ tego ostatniego na wartość λ, można regulować poprzez zadaną na etapie produkcji gęstość. W przypadku wyrobów z użyciem surowca wzbogaconego o dodatek grafitu udało się wykluczyć przeważającą część przepuszczalności promieniowania cieplnego, za pomocą elementów pochłaniających i odbijających podczerwień. Dzięki zastosowaniu grafitu surowiec jak i wytworzone z niego produkty, mają srebrnoszary odcień.

Jakby przechodzi ta podczerwień ,albo oszuści.I to nawet dla temperatury ściany jest problem ,a podłogówka jest cieplejsza