Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Największe fuszerki

Recommended Posts

Czy fachowcy dostają ociemnienia na mój widok?

Ekipa murarska - postanowili lać słupki betonowe w ściance kolankowej trzy razy grubsze niż w projekcie, bo takich jak w projekcie to oni jeszcze nie robili (dziwne że do zbrojenia nie mieli zastrzeń). Zwrócenie uwagi spotakało się z agresjoą, bo co ja im fachowcom po budowlance będę mówił. Tacy fachowcy, że jak im powiedziałem że ściany szczytowe mają być z nachyleniem 45 stopni, to się głupawo, z uśmieszkiem a la Lepper, zastanawiali cóż to może być owe tajemnicze 45 stopni. Niestety nic nie wymyślili i im musiałem tłumaczyć, że mają pustak w każdej kolejnej warstwie w poziomie przesunąć tyle co jego wysokość z zaprawą.

Pustaki z betonu komórkowego stawiali tak że gładkie ścianki były w pionie, co bym im szorstkie zadziory nie haczyły o żyłkę. Efekt - ściana w środku ma uskoki do 2 cm bo pustaki z suporexu są w tej pozycji nierówne. Normalnie stawia sie pustaki gładką częścią na zaprawę i nierówności wyrównuje zaprawą.

Na szczęcie tylko poddasze mi murowali, resztę sam murowałem.

Firma od okien - dostarczyłem im szyby dwukomorowe i dobrali złe listwy z uszczelkami, tak że na zewnątrz pomiędzy listwą a szybą zbierał się brud. Po trzymiesiecznej walce wymienili mi te listwy na właściwe. Pękniętej szyby nie wymienili, twierdzieli że została dostarczona pęknięta (co jest nieprawdą).

Elektryk - ogólnie byłem zadowolony bo tylko źle oznaczył dwa bezpieczniki w tablicy rozdzielczej (dobrze że sprawdzałem "długopisem" czy jest prąd w kabelkach mimo wyłączonego bezpiecznika, bo inaczej by mnie pierdykneło przy podłaczaniu gniazdek) no i tylko raz rozwalił bezpieczniki w "Zetce".

Hydraulik - odwrotnie doprowadził wodę do baterii prysznicowej, zimna tam gdzie ciepła, ciepla tam gdzie zimna. Naprawić błąd trudno bo fuszerkę wykryłem po położeniu kafelek. Baterię mieszająca z termostatem musiałem dać do góry nogami, bo inaczej nie działa. Do jednego z kaloryferów też odwrotnie doprowadził wodę, na szczęcię tu dało się to naprawić.

"Fachowiec" montujący schody (obłożenie betonowych schodów drewnem) zszokował mnie! Przez cały dzieł połozył podajże tylko 4 stopnie w tym dwa na drugi dzień były na tyle podniesione na piance montażowej, że stopnicy wylazły z podstopnic. Kazałem zerwać i położyć od nowa. Dziwiła mnie znaczna grubość pianki - twierdził że tak musi być bo schody betonowe są nierówne. Po ponownym położeniu kilku stopni idę zobaczyć jak to wygląda i doznałem szoku. Na siódmym stopniu stopnica była ok. 7-8 cm nad poziomem betonu (dolna płaszczyzna stopnicy). Pytam człowieka co to ma znaczyć, a ten że tak musi być bo jeden stopień jest nierówny (jeden stopień był o 1 cm! wyższy od średniej) i że do góry on z tym wyjdzie (pozostało jeszcze 8 stopni). I owszem, pewnie by i mu wyszło ale zrobiłby o jeden stopień mniej niż było ulane z betonu. Żeby zrobić coś takiego nie wystarczy być głupi, trza być beznadziejnie głupi. To nie był jakiś młokos, człowiek w średnim wieku, który twierdził że montuje od wielu lat i to przeważnie w Niemczech.

Ponownie każe zrywać schody i dla bezpieczeństwa sam mu narysowałem na jakim poziomie mają być stopnice. Jakoś te schody wymęczył ale i tak nie był w stanie dokładnie utrzmać poziomu stopnic jaki mu narysowałem.

Resztę robót wykonałem we własnym zakresie, bo nie jestem ciekawy co też by mi jeszcze spieprzyli.

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tych "najlepszych" poznasz po tym że praktykowali w Niemczech:) Moi cieśle przycieli krokwie (20 szt.) o jakieś 70 cm. za krótko. potem dosztukowali koncówki i zamontowali więźbę. Kazałem im wymienić krokwie albo poszukać innej piaskownicy do zabawy.

No i oczywiście robili za nasza zachodnią granicą....

pozdr.

nasi "specjaliści" (gdyby nie mąż już dawno bym ich pogoniła...) przesunęli wszystkie ściany nośne w środku o wartość równą szerokości pół pustaka co oznacza,że

1. mamy ogromny korytarz bo w tę stronę wszystkieeściany przesunęli

2. będzie trzeba przeliczyć i przemyśleć więźbę, bo posadowienie słupów musi ulec zmianie z powodu tych ścian...szkoda gadać...:(

nie widze problemu :)

mialem podobna sytuacje - tylko ze z jedna nosna - niechcialo sie im docinac pewnie bloczkow i o 6cm przesuneli. 2 dni później rozbierali :wink:

tyle że na wysokosć była mniej wiecej 1/2

Chyba hit....

Pracuję w firmie, która ma kilkanaście oddziałów i byliśmy na wizytacji w jednym z nich po zawaleniu się tzw. sufitu podwieszanego.

A teraz jak to zrobili jakieś 10 lat temu:

Ekipa robiła remont parteru i zrobili tzw. sufit podwieszany z płyt trocinobetonowych poprzybijanych gwoździami do belek stropowych (strop drewniany) i tu wpadli na "genialny" pomysł zrobienia wygłuszenia stropu, i przy okazji pozbycia się gruzu oraz kafli po rozebranych piecach kaflowych, i wciepneli to wszystko nad te płyty trocinobetonowe, które trzymały swój ciężar, gruzu oraz kafli, a pewnego niepięknego dnia to wszystko walnęło....

Chyba hit....

Pracuję w firmie, która ma kilkanaście oddziałów i byliśmy na wizytacji w jednym z nich po zawaleniu się tzw. sufitu podwieszanego.

A teraz jak to zrobili jakieś 10 lat temu:

Ekipa robiła remont parteru i zrobili tzw. sufit podwieszany z płyt trocinobetonowych poprzybijanych gwoździami do belek stropowych (strop drewniany) i tu wpadli na "genialny" pomysł zrobienia wygłuszenia stropu, i przy okazji pozbycia się gruzu oraz kafli po rozebranych piecach kaflowych, i wciepneli to wszystko nad te płyty trocinobetonowe, które trzymały swój ciężar, gruzu oraz kafli, a pewnego niepięknego dnia to wszystko walnęło....

heh tego chyba nie można nazwać nawet fuszerką tylko jakimś może chytrym planem? :lol: :lol: :lol:albo i nawet szeroko pojętym recyclingiem?

To u mnie sytuacja wyglądała tak: robiłem przyłącze wody. Wcześniej miałem wydane przez spółkę wodociągową warunki przyłączenia, które określały dokładnie (zaznaczona na mapie) rurę, do której należało się podłączyć. Następnie wykonałem projekt przyłącza, który został uzgodniony z ww. spółką. Potem jeszcze wykonałem projekt organizacji ruchu - trzeba było zamknąć "polną" drogę, którą można objechać na dwa niezależne sposoby, na ale prawo jest prawem.... Po zmaganiach "papierkowych" kopiemy.... Firma kopie, kopie, kopie, a tu rury wodociągowej nie ma. Kopią głębiej nie ma.... Wezwali jedną ekipę ze spółki, nie namierzyła, druga ekipa też nie znalazła. Co się okazało: pomimo tego, że rura na mapie widnieje, pomimo tego, że wszyscy Święci po zatwierdzali i uzgadniali projekty fizycznie rury nie ma. Tzn najprawdopodobniej kończy się jakie 20 m przed posesją. Dałem im 14 dni na podłączenie wody.....

Jak może producent (znany) spierdzielić pustaka i dopuścić go do sprzedaży (co prawda producent zaznaczył paletę jako pozagatunkowa ale "polski sprytny sprzedawca" sprzedawał to jaki 1szy gatunek.

http://images32.fotosik.pl/317/d5cecf682c57ec86m.jpg

oraz co sądzicie o takim murowaniu (takie duże wstawki zaprawy zamiast lepszego docięcia pustaka)? raczej nie wygląda to normalnie??

http://images34.fotosik.pl/318/f18529d2449d79cdm.jpg

a pozatym róźnice w wypaleniu pustaka - że inwestor nie oddał tego spowrotem do hurtownii gdzie to kupił - to mnie dziwi.

To są pustaki Leier , też miałem to samo. KICHA kompletna!!

• 2 months później...

Moja szwagierka buduje dom. Zatrudniła ekipę do która ma wybudować do stanu surowego otwartego. Fundamenty robili z betonu. Aby ułatwić życie hydraulikowi wstawili rurę w miejsce gdzie miałbyć odpływ kanalizacji na zewnątrz budynku. Niestety pech chciał że ucieli za krótko (jak wynika z zeznań mojego teścia) ale jakimś cudem zaznaczyli jej miejsce trzema gwoździami. Jak się okazało później rurę przesunął nurt betonu i w miejscu gdzie powinna ona być zostały same gwoździe. Gdy Przyjechał hydraulik musiał kuć w betonie otwór. Nie wnikam już do kogo należy zrobienie otworu ale wg mnie łatwiej jest wstawić coś między szalunek niż kuć w betonie (nadmienie że sam musiałem kuć jeden otwór więc wiem to z auutopsji). Gdy zapytałem co w końcu z tymi otworami i powiedziałem że hydraulik miał o to pretensje majster odparł:

"a po co by hydraulik przychodził - dwie rurki wstawić!!?"

Nie mam więcej pytań...

klient kupił domek ze zrobionom kanalizacją pojechałem tam robić resztę w rzyciu nie widziałem takich uproszczeń główna rura spustowa leci powieszona pod sufitem w salonie około 5 metrów i wchodzi do komina wentylacyjnego po czym wychodzi w piwnicy i wraca z powrotem pod sufitem poniewarz wyjście z budynku jest właśnie po tamtej stonie ale fachman by musiał kuć a tak kupił 20metrów rury i udało się obejść a że wodospad nad salonem to nawet nastrojowo

Ja mam 2 hity:

- miałam kąty proste wszędzie, po tynkach nigdzie nie mam :evil: :evil:

- okna mam z roletami Integro, ekipa się mnie zapytała jak mają montować, odpowiedziałam że się nie znam, ale zdaję się że na lico... I co mam na lico okna, a rolety i ich prowadnice wystają.... I nie mieszczą się teraz w 15cm ocieplenia.... Masakra

Przyjechał Pan od okien i powiedział żeby zrobić bonie i w ten sposób to wygubić, odpowiedziałam mu że nie po to siedziałam godzinę w salonie sprzedaży i nie po to dopłaciłam do Integro żeby teraz boniować...

Dodam że wewnątrz już są tynki....

Swoistą fuszerką ortograficzno-stylistyczną jest poniższy tekst:

klient kupił domek ze zrobionom kanalizacją pojechałem tam robić resztę w rzyciu nie widziałem takich uproszczeń główna rura spustowa leci powieszona pod sufitem w salonie około 5 metrów i wchodzi do komina wentylacyjnego po czym wychodzi w piwnicy i wraca z powrotem pod sufitem poniewarz wyjście z budynku jest właśnie po tamtej stonie ale fachman by musiał kuć a tak kupił 20metrów rury i udało się obejść a że wodospad nad salonem to nawet nastrojowo

Widziane na budowie u klienta.

Ściana zew. postawiona krzywo (poroterm,styr10cm.,klinkierówa) z brzuszkiem. gdy Tata Inwestora to zobaczył kazał rozebrać klinkier i równać, więc chłopcy wyrównali styropianem i na rogach mamy 10cm a na środku 2-3cm ale klinkier jest równiutki.

Podłączenie zmywarki poprzez 3 wężyki elastyczne - dwie uszczelki zostały przecięte i woda sobie lekko tryskała. Po miesiącu wyszła na ściany, 8 metrów od źródła przecieku.

Montaż okien - to szkoda pisać na temat mostków cieplnych. Co z tego, że np. szyba ma 1.1, rama powiedzmy 1.6 jak fachowy montaż powoduje, że wokół okna mamy np. 2.6.

Folia paronieprzepuszczalna na poddaszu - to miało miejsce w Niemczech. Dom gdzie woda spływała na ściany zewnętrzne, od wewnątrz. Wiadomo - wina dekarza. Dach rozebrany i złożony od nowa, hektolitry wody lane po dachu i nic. Przyjechał Gość starszej daty. Kazał zrobić otwór na poddaszu. Z wełny zrobiła się gąbka. Okazało się, że foli była przybita tylko "tackerem" i wilgoć z powietrza skraplała się w wełnie. Folia powinna być zespawana, przybita "tackerem", a miejsca przebicia zaklejone taśmą.