Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja rur spustowych w grubym styropianie - jak?

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Dom ma zaplanowane ocieplenie 30cm styropianu.

Prace ociepleniowe mam nadzieję lada chwila ruszą. Nie wiem tylko jak zamontować uchwyty do mocowania rur spustowych do rynien.

Z jednej strony - można zastosować kotwy stalowe lub chemiczne i pręty gwintowane. Ale jakiej średnicy te pręty, żeby to potem się nie wyginało i dewastowało elewacji? Będzie to odstawać od ściany na jakieś 35-37cm. Rynny swoje ważą, a jak trochę lodem obrosną, to i więcej :(

Z drugiej strony takie pręty to mostki termiczne, których chce unikać ile się da. Czy w takim razie jest inna opcja instalacji rur spustowych? Czy instalacja w samym styropianie będzie wystarczająco mocne i sztywne?

A może ktoś wie, jak to się robi w domach pasywnych?

Wyłącznie instalacja na styropianie. Specjalne plastikowe kołki ślimakowe i do nich mocujesz obejmy. Dostaniesz je w każdej profesjonalnej hurtowni pokryć dachowych. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Czegos nie rozumiem. Chcesz uniknąc mostków ale jak wsadzisz rynne w styropian to tym samym tam gdzie bedzie rynna będzie automatyczne jakies 10cm mniej styropianu, moim zdaniem to dopiero bedzie mostek.

On nie chce wsadzić rynny w styropian a zamocować ja "tylko" do styropianu. Nie mocować "aż" do ściany.

• 5 weeks później...
  • 5 months później...