asterixx 03.05.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam, Dom ma zaplanowane ocieplenie 30cm styropianu. Prace ociepleniowe mam nadzieję lada chwila ruszą. Nie wiem tylko jak zamontować uchwyty do mocowania rur spustowych do rynien. Z jednej strony - można zastosować kotwy stalowe lub chemiczne i pręty gwintowane. Ale jakiej średnicy te pręty, żeby to potem się nie wyginało i dewastowało elewacji? Będzie to odstawać od ściany na jakieś 35-37cm. Rynny swoje ważą, a jak trochę lodem obrosną, to i więcej Z drugiej strony takie pręty to mostki termiczne, których chce unikać ile się da. Czy w takim razie jest inna opcja instalacji rur spustowych? Czy instalacja w samym styropianie będzie wystarczająco mocne i sztywne? A może ktoś wie, jak to się robi w domach pasywnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Wyłącznie instalacja na styropianie. Specjalne plastikowe kołki ślimakowe i do nich mocujesz obejmy. Dostaniesz je w każdej profesjonalnej hurtowni pokryć dachowych. Pozdrawiam. Edytowane 4 Maja 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 04.05.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Czegos nie rozumiem. Chcesz uniknąc mostków ale jak wsadzisz rynne w styropian to tym samym tam gdzie bedzie rynna będzie automatyczne jakies 10cm mniej styropianu, moim zdaniem to dopiero bedzie mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Czegos nie rozumiem. Chcesz uniknąc mostków ale jak wsadzisz rynne w styropian to tym samym tam gdzie bedzie rynna będzie automatyczne jakies 10cm mniej styropianu, moim zdaniem to dopiero bedzie mostek. On nie chce wsadzić rynny w styropian a zamocować ja "tylko" do styropianu. Nie mocować "aż" do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.05.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Żeby mieć 100% pewności , że się nie oberwie ja mocuję klocek drewniany 10x10.W Twoim przypadku o dł. 28 cm.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.05.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Też tak robiłem ale od kiedy spróbowałem tych ślimakowych Kołków (dybli) montuję wyłącznie przy ich pomocy. Spróbuj Janie a przekonasz się, że są OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.05.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 nisza na rynku , JEST! Kolki do domow pasywnych dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Niszy już nie ma bo te kołki są i do tego w różnych rozmiarach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 04.06.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Też tak robiłem ale od kiedy spróbowałem tych ślimakowych Kołków (dybli) montuję wyłącznie przy ich pomocy. Spróbuj Janie a przekonasz się, że są OK. Pozdrawiam. możesz podać jakiegos linka zeby pokazac takie kołki ślimakowe na których można powiesić rury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 04.06.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 http://allegro.pl/kolek-kolki-do-styropianu-fido-50-prien-200szt-i4087480915.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.11.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 jakiej średnicy te kołki do rynien? Bo chyba nie te z linka (srednica wkreta 4,5mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Właśnie takie. Przy dłuższej rurze spustowej długość kołka 80 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts