Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość grend

Witam

Ktoś już miał styczność ze zbiornikiem na ogródku który ma słuzyć do wstepnego podgrznia wody ? Chcę coś takiego zrobić aby zamiast wody ze studni w temperaturze 5* wtłaczać do domu wodę o trochę lepszych parametrach temperaturowych. Według mnie z powodzeniem może ograniczyć nakłady na CWU w okresie kwiecień-paxdziernik przy kosztach rzedu 1000pln. Ktoś ma takie rozwiazanie i moze sie podzielić jak to wyglada w praktyce - wady i zalety

https://forum.murator.pl/topic/189825-bufor-na-ogr%C3%B3dku/

Gość grend

tzn ta wężownicą przechodziłaby woda ze studni ? Jeżeli w beczce panowała by temperatura 30* to do ilu stopni podgrzeje wode ?

Jeszcze dochodzi kwestia ciśnienia wody, dlatego myslałem o buforze który by póxniej sam wytwarzał ciśnienie. z drugiej strony jeszcze mam pytanie ile przecietnie wody mozna zużyc aby nie nastapiło napełnienie bufora kolejną porcją wody. Jakie to sa wartosci 20% ? 30% ?

PS ale pomysł prosty że obawiam się że aż za prosty :) ale wart sprawdzenia. Czytałem rozwiazania wynalazki jaśka odnosnie CWU i jednak bałbym sie pchać jakies wode na strych bo wiem z doświadczenia ze wszystkie bojlery czy rurki wkońcu pekają a kontroli nad tym ma się ograniczoną póki z sufitu nie zacznie kapać

Edytowane przez grend
https://forum.murator.pl/topic/189825-bufor-na-ogr%C3%B3dku/#findComment-6437452