Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor na ogródku

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Witam

Ktoś już miał styczność ze zbiornikiem na ogródku który ma słuzyć do wstepnego podgrznia wody ? Chcę coś takiego zrobić aby zamiast wody ze studni w temperaturze 5* wtłaczać do domu wodę o trochę lepszych parametrach temperaturowych. Według mnie z powodzeniem może ograniczyć nakłady na CWU w okresie kwiecień-paxdziernik przy kosztach rzedu 1000pln. Ktoś ma takie rozwiazanie i moze sie podzielić jak to wyglada w praktyce - wady i zalety

Gość grend

tzn ta wężownicą przechodziłaby woda ze studni ? Jeżeli w beczce panowała by temperatura 30* to do ilu stopni podgrzeje wode ?

Jeszcze dochodzi kwestia ciśnienia wody, dlatego myslałem o buforze który by póxniej sam wytwarzał ciśnienie. z drugiej strony jeszcze mam pytanie ile przecietnie wody mozna zużyc aby nie nastapiło napełnienie bufora kolejną porcją wody. Jakie to sa wartosci 20% ? 30% ?

PS ale pomysł prosty że obawiam się że aż za prosty :) ale wart sprawdzenia. Czytałem rozwiazania wynalazki jaśka odnosnie CWU i jednak bałbym sie pchać jakies wode na strych bo wiem z doświadczenia ze wszystkie bojlery czy rurki wkońcu pekają a kontroli nad tym ma się ograniczoną póki z sufitu nie zacznie kapać

Edytowane przez grend