Mag.Max 03.05.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam, Mam poważny problem z rurami dopływowymi (woda ciepła i zimna) Podczas budowy domku letniskowego całorocznego uszkodzono rurę dopływową wody do budynku,"fachowcy" załatali przeciek, niestety piasek i drobne kamienie musialy dostać się do środka (zablokowały 1/2calową rurę). Pomijając historię wykończenia domku i nadejścia zimy, dopiero kolejnego lata zaczeły wychodzić problemy, mianowicie ciśnienie wody lecącej z kranu jest masakrycznie małe. Przez chwilę leci dobrze, ale potem zaczyna już tylko kapać i znów trzeba zakręcić i poczekać żeby ciśnienie wróciło, niestety znowu tylko na chwilę. Proszę pomóżcie jak usunąć taki zator z rury DOPŁYWOWEJ bez rycia ścian. :( :help: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.05.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 To nie piasek chyba a ta łata dziury może być przyczyną. Być może coś się zapadło coś się zgniotło i przepływ się zmniejszył.Ja bym chyba tam zaczął szukać. Piasek to raczej by ci zawór zapchał jakiś albo filtr. ps.Być może na podejściach do zaworów baterii masz filtry siatkowe założone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.05.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Zdemontuj zawór (czy co tam się da odkręcić) zaraz za licznikiem i sprawdź, jak woda leci tamtędy. Leci słabo - reklamuj w wodociągach, leci mocno - szukaj zatoru dalej, w swojej instalacji. Jeśli faktycznie przyczyną jest zanieczyszczenie z rury przyłączeniowej, zapewne utknęło to w wodomierzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mag.Max 13.05.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Przekopałem "zagon" od łaty na dziurze po przez studzienkę z licznikiem aż do podejścia do domku i wszystko w porządku, leci jak głupie Krany wykręciłem i przeczyściłem sitka wymontowałem i przepływ jest. Wygląda, że coś ugrzęzło w ścianie w kolanku gdzieś na zakręcie i jak się tego pozbyć bez prucia ścian?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.05.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Niezbyt długie, raczej proste odcinki rur możesz sondować spiralą hydrauliczną, ale to będzie droga przez mękę. Słaby wypływ masz ze wszystkich miejsc w domu? Z kranów, ale również ze wszystkiego, co się da rozkręcić? Bo to by ograniczało podejrzane miejsca do dość konkretnego odcinka na samym wejściu do domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mag.Max 17.05.2014 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Sprzawdzę jeszcze wszystkie możliwe do odkręcenia miejsca, ale w kuchni i łazience jest masakra z ciepłą i zimną.Odkręcę ogrzewacz wody i zawór główny (już w domku) to dam znać z jakim wynikiem leci.Wielkie dzięki za wszelkie uwagi/pomysły/radyPozdrawiamMag.Max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.05.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Jak inne metody nie dadzą rezultatu, to rzutem na taśmę sprężarka i woda z powietrzem w kierunku od instalacji do przyłącza. Najlepiej uderzeniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mag.Max 04.09.2014 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Witam,Bardzo przepraszam wszystkich zainteresowanych finiszem moich zmagań z zatkaną instalacją wodną (ciepła / zimna), z przyczyn ode mnie niezależnych niemogłem wcześniej odpisać.ZATKANIE ZLOKALOZOWANE i USUNIĘTE.Musiełem wymieniś zawór w studzience przyłączeniowej gdyż w chwilę po mojej awarii zdażyła się również analogiczna usterka na " trasie" gminnej" (koparka uszkodziła rurociąg), ziemia i drobne kamienie dostały się do obiegu i zaczeły zatykać zawory na przyłączu głównym wynikiem czego kilka domków, jak się okazało, również zaczeło miewać podobne problemy. Moja działka jest pierwsza więc oberwała w pierwszej kolejności.(chwilę po wyczyszczeniu wszystkiego z mojej awarii, zaczeło zatykać z tej drugiej )Bardzo dziękuję za wszelkie rady.PozdrawiamMag,Max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts