ferdek16 03.05.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam kolegów zamierzam zacząć zakładać instalacje odgromowe na dachach stromych z dachówki, proszę o pomoc jak się utrzymać na dachu tzn aby nie ześlizgnąć się. Jaki sprzęt był by mi potrzebny buty itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 03.05.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 kuzwa ty line facet potrzebujesz, no chyba ze zalatwisz sobie rekawiczki jak Tom Cruise w Mission Impossible, te kleily sie do wszystkiego :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ...zamierzam zacząć zakładać instalacje odgromowe na dachach stromych z dachówki, proszę o pomoc jak się utrzymać na dachu... Jesteś dekarzem czy elektrykiem? Jak jesteś dekarzem to wiesz a skoro nie wiesz to zostaw ten montaż dekarzom. Po pokryciu się nie chodzi poza tym elementy trzymające drut mocuje się pod dachówką do łat. Trzeba zdejmować dachówki. Gdyby na wykonanym przeze mnie dachu ktoś bez mojej wiedzy coś montował inwestor straciłby gwarancję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 04.05.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Jestem elektrykiem, niestety większość ludzi wpada na pomysł montażu gdy dach jest już dawno ukończony, ogólnie nic nie trzeba przykręcać ponieważ są uchwyty pod dachówkę bez przykręcania firmy elko-bis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 04.05.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Ja osobiscie zgadzam sie z Andrzejem i nie pozwoliłbym (bez obrazy) byle elektrykowi biegac po dachu bo znając życie gdyby mu pękła jakaś dahówka pod noga to zapewne by mi tego nawet nie powiedział a później ja miałbym problemy z dachem. ferdek16 zapewne sam nie lubisz jak w twoja prace wtracałby się dajmy na to dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ... są uchwyty pod dachówkę bez przykręcania.... Wiem jak wygląda taki montaż po pierwszej zimie. Do tego mocowanie leży na powierzchni dachówki więc zamki w miejscu przejścia trzeba zeszlifować. Ja obejmy na gąsiory montuję przed montażem gąsiorów co umożliwia dokładne skręcenie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 04.05.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Wykonanie odgromówki to nie praca dekarza tylko elektryka to on za nią odpowiada wykonuje pomiary itp. Więc nie uważam abym wtrącał się w robotę a nie moja wina że klient nie zadzwoni gdy są położone łaty i dekarze zaczynają kłaść dachówkę ja był bym szczęśliwszy nie musząc po niej chodzić i dekarze spokojniejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Montaż na dachu nie ma nic wspólnego z pomiarem. Oczywiście, że elektryk odpowiada za skuteczność. Ja robię wszystko do skrzynek pomiarowych a elektryk pomiar i to co w ziemi. Elektrykom z którymi współpracuję bardzo to odpowiada bo niczym nie ryzykują. Podobnie rzecz się ma z kolektorami słonecznymi. Ja cały montaż na dachu i przejścia a hydraulik podłączenie i próbę szczelności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 08.05.2014 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 wszystko fajnie jak inwestor robi to w porozumieniu z ekipami lecz duża część wpuszcza elektryka na gotowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts