Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do kominiarzy o dodatkową wyczystkę w kominie systemowym?

Recommended Posts

Czy można w kominie systemowym Schiedel Rondo Plus zamontować dodatkową wyczystkę powyżej trójnika spalinowego? Ze względu na zbyt niski strych, nad użytkowym poddaszem, nie chcę robić okna wyłazowego do komina. Nie chcę również stopni kominiarskich. Komin zaczyna się w garażu, jest na dole wyczystka, dalej komin przechodzi przez strop garażu, nad którym znajduje się taras. Następnie będzie wymurowany po zewnętrznej stronie ściany szczytowej i będzie przechodził przez boczny okap dachu dwuspadowego. Spotkałem się z twierdzeniem, że można w połowie komina zrobić dodatkową wyczystkę, przez którą kominiarz będzie mógł czyścić komin od dołu w górę i nie będzie potrzeby wychodzenia na dach. Dostęp do wyczystki by miał z tarasu nad garażem. Na chłopski rozum, przy tradycyjnym kominie z cegły sprawa jest prosta. Natomiast nie wiem czy można tak zrobić przy systemówce. Komin będzie podłączony do kominka, więc temperatury będą spore i pewnie standardowe drzwi wyczystki Schiedla tego nie zniosą. Proszę o porady kominiarzy, czy temat jest do ugryzienia, czy jednak trzeba zrobić dojście do komina od góry?

Moim zdaniem, jest to jak najbardziej możliwe. Wyczystka systemowa jest przystosowana do wysokich temperatur. Zainstaluj ją zgodnie z instrukcją i nie będzie problemu. Szczególnie, że element nie będzie stanowił zagrożenia pożarowego, co w przypadku instalacji na strychu, miedzy krokwiami, byłoby niewykluczone.

Wcześniej nie zauważyłem, a jest druga wyczystka w instrukcji schiedla i występuje w niej dodatkowa zaślepka ceramiczna, na którą dopiero się montuje stalowe drzwiczki. Jedyne co jest tam napisane, że montaż drugiej wyczystki należy uzgodnić z mistrzem kominiarskim. Mam tylko pytanie, na jakiej wysokości zamontować tą wyczystkę? Komin wys 7m, ok 3m w garażu, później wychodzi na taras i biegnie wzdłuż ściany nośnej przez okap dachu. Łącznie nad tarasem jest go 4m. Nie wiem czy zrobić przy samej podłodze tarasu czy wyżej, np. gdzieś w połowie. Czy jest może jakaś maksymalna odległość od czapy komina, po niżej której nie można montować drugiej wyczystki?