Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okno przesuwne wybrać? brać rolety czy już za późno?

Recommended Posts

Otrzymałam wycenę od firmy Jocz na okno Hs Termoslide (schuco też ma okno Termoslide - czy to te same ?)

Oto parametry co one znaczą nie wiem - czy są ok ?

Cena HS Thermoslide w kolorze dąb ciemny o wymiarach 3500x2350 z pakietem

6/10AL/4T/10AL/6T : 10 493 zł/netto

Do drzwi HS na profilach Schuco ThermoSlide wchodzą pakiety szybowe o szerokości 52mm (skrzydło ma szerokość 82mm), standardem powinno być zastosowanie szyby Ug=0,6 lub 0,5 z ciepłą ramką. Tobie wycenili pakiet 36mm na ramce aluminiowej 10mm o izolacji szyby Uw=0,8 - coś słabo jak do takiego profilu.

Do drzwi HS na profilach Schuco ThermoSlide wchodzą pakiety szybowe o szerokości 52mm (skrzydło ma szerokość 82mm), standardem powinno być zastosowanie szyby Ug=0,6 lub 0,5 z ciepłą ramką. Tobie wycenili pakiet 36mm na ramce aluminiowej 10mm o izolacji szyby Uw=0,8 - coś słabo jak do takiego profilu.

Dzięki więc poproszę by się poprawili i wycenili dla szyby Ug=0,6 lub 0,5 z ciepłą ramką....

A czy te parametry są już ok ? Która opcja będzie lepsza okno od południa...

Drzwi przesuwne HS Thermoslide o wymiarach 3500 x 2350 ze szkleniem 6T/14CR/4T/14CR/6T (Ug=0.6) to koszt 10 636 zł - z powodu wymiarów szyb potrzebne jest zastosowanie szklenia 6mm które pogarsza oczywiście wsp. przenikania ciepła dla pakietu

Drzwi przesuwne Hs Thermoslide o wymiarach 3500 x 2300 ze szkleniem 4T/16CR/4T/16CR/4T (Ug=0.5) to koszt 10 417 zł – tutaj pomimo minimalnej różnicy w wymiarze HS-a, szklenie łapie się na 4mm stąd róznica w cenie i lepszy wsp. przenikania ciepła dla pakietu

nie łapie się, przekracza 3,0 ale i tak weź na 6mm. Taka powierzchnia na ramkach 14 to zimą centralnie dystans 12 mm a może i jeszcze mniej będzie(przy 4mm grubości szkła)

Kolejna sprawa - środkową szybę niech też zrobią na 6 czyli pakiet 6T / 14 AR / 6T / 14 AR / 6T Ug=0,6

Może mają szyby "energetyczne" to materiał do zastanowienia się czy zastosować czy nie

Żeby było ciekawej u niektórych takie szkło liczone jest taniej od normalnego

nie łapie się, przekracza 3,0 ale i tak weź na 6mm. Taka powierzchnia na ramkach 14 to zimą centralnie dystans 12 mm a może i jeszcze mniej będzie(przy 4mm grubości szkła)

Kolejna sprawa - środkową szybę niech też zrobią na 6 czyli pakiet 6T / 14 AR / 6T / 14 AR / 6T Ug=0,6

Może mają szyby "energetyczne" to materiał do zastanowienia się czy zastosować czy nie

Żeby było ciekawej u niektórych takie szkło liczone jest taniej od normalnego

Ok to na razie moja pierwsza wycena (tzn. pierwsza firma) czekam jeszcze na inne.

A jakie własnosci mają szyby energetyczne czy to to samo co energooszczędne - zatrzymujace energię wewnątrz pomieszczeń ? A jak jest z nimi latem ? Boję się przegrzewania pomieszczenia ew. jak będzie za gorąco to planuje w przyszłosci jakąs roletę/przesłonę z zewnątrz.

9A - 9mm dystans (nieporozumienie) A jak Argon

tps - powłoka termoemisyjna - oznaczana jako TPS czy T w sumie to samo, warstwa tlenków i metali by podnieść wartość izolacji termicznej szyby dzięki odbijaniu promieniowania cieplnego

Veka, niech się inni wypowiedzą, dla mnie to takie sobie cuś nie warte pieniędzy jakie za to "cuś" żądają, ale . . .marka profila rozpoznawalna na tramwajach, WC-tach i gdzie tylko można się zareklamować. Choć na papierze toaletowym jeszcze nie widziałem ;)

Z wielu powodów wybrałby Schuco HS Si 82 ThermoSlide

Podstawowy - system uszczelnienia

Poboczny - możliwość zastosowania szyb do 3,0 mkw o Ug=0,5, konstrukcji 4/18/4/18/4(bzdetnych literek nie piszę) zarówno w wersji SunEnergy jak i zwykłem Thermofloat

Ale . . .ale w przypadku HSów podkreślę, tu prawidłowy montaż jest PODSTAWĄ !!!

o ramce dystansowej 9mm napisałem "nieporozumienie" gdyż w tak dużym przeszkleniu, na dodatek zbliżonym do kwadratu, zmiana temperatury na zewnątrz w sposób radykalny wpływa na odległości między szybami w ich środkowym punkcie, na przecięciu linii poprowadzonych od naroży *( że tak łopatologicznie wyjaśnię co mam na myśli). Jak masz szybę nawet w górnej granicy powierzchni, akceptowanej przez producenta to przy ramce 9 wystarczy ze szyba ugnie ci się o choćby 2 mm to zimą będziesz miał problem z Ug całego okna (będzie o wiele mniejsze niż deklarowane) i pojawić się może zjawisko wykraplania się pary wodnej w centrum szyby. Koledzy już kiedyś publikowali tu zdjęcie wodnego kręgu w centrum szklenia