JK2010 04.05.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Mam pompę ciepła z odwiertami. Całość była liczona dla temp. w domu 21 stopni i najmniejszej na zewnątrz minus 20 stopni (bo podobno takie temperatury się przyjmuje). Z wyliczeń zapotrzebowania na ciepło wyszło, że wystarczyłaby pompa o mocy około 7-8kw. Ostatecznie wybrałem większą pompę (10kw) i nieco dłuższe odwierty. Czy gdy temperatura spadnie np. do minus 25 stopni to system ogrzewania stanie się niewydolny i w pompie włączy się grzałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 04.05.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dwa lata temu jak u mnie było -24 stopnie przez parę dni to pompa pracowała prawie 24 godziny na dobę. W wnętrzu było ponad 21 stopni , cała zima w krótkim rękawku. Zrobiłem mały eksperyment podbiłem, temp. w domu na większą wówczas pompa pracując z wcześniej zadana temp. nie poradziła sobie co poskutkowało tym, że grzałki sie włączyly. Pracowały przez ok godzinę po czym się wyłączyły a pompa dalej pracowała. Z tego co pamietam to powtórzylo sie tak dwa razy poczym zmniejszyłem temp. do wcześniej zadanej , przyszlo delikatne ocieplenie do ok -15-18 stopni i pompa dalej pracowała na samej sprężarce. Myślę gdybym w ramach eksperymentu nie podbiłe temp. to grzałki by sie nie włączyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 To kwestia bilansu energetycznego pompa - budynek.Jak dobrane jest na -20 C to grzałki powinny wspomagać jak będzie poniżej -20C.Oczywiście stosownie do potrzeb.To ,że pracowała bez grzałek do -24 C .Świadczy tylko o tym ,że jest dobrana na niższą temperaturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.05.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ja nie mam grzalek. W tym roku najnizsza temperature jaka zanotowalem bylo -28 st w nocy oczywiscie, w dzien bylo lzej. W domu trzymalem od 22 do 23 stopni. Pompa najdluzej pracowala okolo 17 godzin na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts