Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do domu NF15 - NF40

Marcin_I

Recommended Posts

Witam,

przeczytałem z 300 stron i nic nie wiem, tzn wiem że chciałbym pompę ciepła, na dręczące pytania nie znalazłem odpowiedzi.

O pompie myślałem od kiedy zdecydowałem się na budowę domu, kolega który wybudował sobie dom 2 lata temu takie coś zainstalował - było to dla mnie nowością, dziś kolega mówi że nie kupował by tak drogiej (powietrze Danfos) ale do rzeczy,

Dom 118m2 piętrowy http://z500.pl/projekt/145/Z155,projekt-domu-pietrowego-na-waska-dzialke-z-duzymi-przeszkleniami-w-stylu-skandynawskim.html

ma spełniać normy nf15 góra nf40, wiem że ma mieć małą moc, myślałem nad jakimś polskim produktem z dobrym serwisem - gruntową.

W domu chciałem też kominek z zamkniętą komorą spalania 5KW, ogrzewanie podłogowe (na dole i na górze?) i rekuperator (rozumiem że montuje go od razu na górze najlepiej na poddaszu?)

Jestem w tym wszystkim jeszcze dość zielony, podpytywałem o jakieś rzeczy na forum to już ktoś mądry napisał że chce coś sprzedać :)

Proszę o podpowiedzi jakie najsensowniejsze rozwiązanie mogę zastosować? jaką najlepiej pompę do eko domu? z okien dachowych rezygnujemy i zmieniamy okna od zachodu (w załączniku projekt jak po swojemu go przerobiłem w PS) aaa i jak z rekuperacją w takim domu gdzie dół jest jednym pomieszczeniem, czy taki dom nie obniży koszty takiej instalacji? jeśli mają Państwo jakieś konkretne modele czy PC czy rekuperacji proszę o wskazanie czegoś - to będę wiedział*do kogo uderzać i już negocjować cenę :) - czytałem na forum wątek o zużyciu PC, ale głównie są to pompy większych mocy, lub inne powierzchnie domów.

Pozdrawiam

z155.jpg

Przy Tej powierzchni domu i dobrym ociepleniu wystarczy pompa okolo 6 kW. Okolo 12 tys. Dolne zrodło pionowe 120 mb okolo 8,5 tys, podłogowka na calości z rozdzielaczami itp okolo 9,5 tys. Kotlownia (zbiornik CWU plus naczynka , rozdzielacze,zawory, ksztaltki itp) okolo 8,5 tys. Czyli cały system ogrzewania w granicach 38-40 tys. Tyle jeżeli chodzi o cene, tak abyś wiedział jaki przedział da się uzyskać. Jeśli chodzi o rekuperator ja mam viessman i spisuje sie naprawde dobrze. Jego koszt to okolo 8 tys. Są tańsze oczywiście, ale jak zagłębić się wszczegoly to jednak wychodzi niewiele roznicy. Ważne aby silniki byly prądu stalego, nie halasuja tak, baypas automatyczny, czasem wchodzenie na sam stryszek i zmiana kaset na letnia potrafi byc uciążliwe.

Musisz wiedzieć ile energii potrzeba do ogrzania.

Pompy lepsze są gruntowe.Ja montuję powietrzne (trochę mniej sprawne).

Musisz porównać ceny pomp z montażem i koszt eksploatacji.

Pompa Danfosa o ile pamiętam to on/off z wymiennikiem glikolowym na dworze.To złe rozwiązanie .Takie naciągane.Jedyna zaleta to to ,że prostsza w naprawie.

Polecam zapoznaj się z PC typu split firmy Atlantic,panasonik,daikin,. To optymalne rozwiązanie.Ma oczywiście wady.Ale jakoś nie przychodzi mi teraz nic do głowy.Może to ,że ważny układ PC montowany jest na budowie.

1. Warunki techniczne i technologiczne konieczne do spełnienia NF40 są baaardzo wyśrubowane, nie mówiąc o NF15. Koszty wybudowania takich obiektów są wysokie, a stopień dokładności wykonania i jakość materiałów również nie należą do niskich. Projekt takiego domu musi być zweryfikowany przez tzw weryfikatora, a po wybudowaniu obiektu i przed jego odbiorem przyjeżdża firma, która ocenia jakość wykonania oraz zgodność z projektem. Wykonywana jest np próba szczelności budynku oraz badanie kamerą termowizyjną. koszty uzyskania certyfikatu NF40 i NF15 są chyba wyższe od premii jaką się za ich wybudowanie otrzymuje. W sieci są wszystkie parametry jakie mają spełniać takie obiekty i urządzenia w nich zainstalowane. No chyba, że mówiąc NF40 mamy na myśli budynek o wskaźniku Eu=40kWh/m2/rok ale bez premii i tych wszystkich formalności to wtedy już jest łatwiej.

2. Jeżeli już wybudujemy dom w standardzie NF40, to można go spokojnie zasilić pompą p-w 7kW. Mój dom ma zmierzone zapotrzebowanie faktyczne w sezonie 2013/2014 przy długiej i ostrej zimie na poziomie Eu=38kWh/m2/rok. I właśnie mam pompę 7kW powietrzna C.O.+CWU z podłogówką 100%. W zupełności to wystarcza i nie trzeba kupować gruntówki. Przez 7 miesięcy grzania 2013/2014 koszt 800zł na cele C.O. .

• 4 months później...

Specjalnie dla Was mamy cykl filmów z budowy domu pasywnego pod Warszawą. Inwestorzy, Marzena i Jarek starają się do dofinansowanie dla NF15. A my śledzimy ich zmagania z kamerą...

Zobaczcie wszystkie odcinki cyklu: Budowa domu pasywnego krok po kroku. Zapraszamy

Czekamy na Wasze pytania na temat NF15. Odpowiemy filmem z ekspertem. Warto je zadać TUTAJ.

Wracając do tematu, pomp ciepła do domów energooszczędnych - zdecydowałem że założę*pompę*powietrze - z prostej przyczyny jakimi są koszta, dostałem kilka kalkulacji gruntowej to wyszedł jakiś kosmos, więc racjonalnie nie ma sensu - zwłaszcza że dom będzie ciepły.

Jakie marki możecie polecić? czy ten Panasonic jest ok? chodzi mi o zakup czegoś sprawdzonego 3,5-5KW

ps. u mnie temat ruszył po długim nieodzywaniu się z budową - otrzymałem pozwolenia, czekam na przyłączę prądu + adaptacje projektu, i tak będę*miał*teraz czas na pełne zdecydowanie się*w szczegółach w co warto wejść.

Jakie marki możecie polecić? czy ten Panasonic jest ok? chodzi mi o zakup czegoś sprawdzonego 3,5-5KW

Moim zdaniem na tą chwilę to najlepszy wybór. Tym bardziej, że nowa kolekcja pomp Panasonica na 2014-15 rok została uzupełniona o zupełnie nowe modele pomp właśnie dla domów energooszczędnych.

Dziś*trafiłem na takie pompy STIEBEL ELTRON LWZ 403 / 404 (na forum niema za dużo o niej informacji) i jest ona takim kombajnem, czy ktoś*miał z tym styczność? piszą że do budownictwa energooszczędnego i pasywnego polecane (nie wiem na ile to chwyt marketingowy) cenowo widzę że nie są*takie atrakcyjne jak Panasoniki i tak jak w życiu jak coś jest do wszystkiego mówi się że jest do niczego...mam jeszcze trochę czasu z decyzją i szukam najlepszego rozwiązania.

Dziękuje za odpowiedzi.

Marcin