Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o budowe wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym zbudowac w domu prosta instalacje wentylacji mechanicznej ze względu na mała ilość kratek wentylacyjną ( na poddaszu).Na górze mam 3 pokoje i łazienke , w każdym pokoju chciałem dać anemostat, do tego podlaczyc rury termoflex, sprowadzic to do jednej i dac wentylator kanałowy, calość zakończyć w kanale wentylacyjnym ( jako wyrzut zurzytego powietrza) a jedna kratke wentylacyjna potraktowac jako dopływ świeżego, czy to ma sens? całość chce sterowac z regulatora, zaznaczam że chce to zrobić możliwie najniższym kosztem i w miare skutecznie ( nie wymagam cudów :) )

wg. mnie calosc srednio ma sens.

1. sterowac z regulatora (recznie codziennie zmieniajac wg., mnie bezsensowne) - oparte o parametry to jakie? wilg.? temp? wilg w lazience? stezenie co2?

jesli juz, to ja bym zastosowal bieg sezonowy (zmieniany raz na x miesiecy) + szybsze obroty (na timerze) z lazienki by usunac wilgoc np. po kapieli. wada, od razu zaciagnie mocniej z innych pomieszczen :/ jakiekolwiek przepustnice, czy 2 wentylator skomplikuje uklad. poprawi dzialanie, ale $$.

2. robisz mechaniczna wywiewna z poddasza, kanaly do wentylatora, dalej w 1 kanal went. (mam nadzieje, ze zaczopowany wtedy zostanie od dolu) = wymusisz wyrzut powietrza do gory, nie cofke na parter. do tego etapu jest w miare sensownie.

ale zrobisz wtedy podcisnienie w calym domu, wiec powietrze bedzie zaciagane kazda mozliwa szczelina/kanalem. kazdy przewod went. moze zaciagac, wiec idea "jednej kratki jako doplywu" padnie. (zakladam, ze na dole jest wiecej niz 1 komin went.) b. duzo zalezy od szczelnosci domu/okien/ilosci kom. went.

na moje amatorskie gdybanie za duzo tego, proponuje dlatego wycieczke do jakiegos fachowca co odwiedzi i zobaczy. moze samo doprowadzenie kanalow z anemostatow do kom. wentylacyjnego "grawitacyjnie" okaze sie wystarczajace ,a nie zaburzy kompletnie ruchu powietrza w domu. (punkt 2 baz korka i bez wentylatora).

wiem, sa okresy gdy grawitacja nie dziala, ale raz chodzi tutaj o koszty, a dwa - nie sztuka rozwiazac problem went. poddasza a zarazem popsuc wentylacje parteru.

Witam!

Chciałbym zbudowac w domu prosta instalacje wentylacji mechanicznej ze względu na mała ilość kratek wentylacyjną ( na poddaszu).Na górze mam 3 pokoje i łazienke , w każdym pokoju chciałem dać anemostat, do tego podlaczyc rury termoflex, sprowadzic to do jednej i dac wentylator kanałowy, calość zakończyć w kanale wentylacyjnym ( jako wyrzut zurzytego powietrza) a jedna kratke wentylacyjna potraktowac jako dopływ świeżego, czy to ma sens? całość chce sterowac z regulatora, zaznaczam że chce to zrobić możliwie najniższym kosztem i w miare skutecznie ( nie wymagam cudów :) )

Dla użytkowników wentylacji ważniejsze jest skąd się bierze świeże powietrze niż gdzie się wyrzuca. Dlatego dałbym w/w kanałami - nawiew do pokojów, a powietrze niech wyjdzie kanałami pionowymi w kuchni i łazience. Czyli wentylacja plus.

Dla użytkowników wentylacji ważniejsze jest skąd się bierze świeże powietrze niż gdzie się wyrzuca. Dlatego dałbym w/w kanałami - nawiew do pokojów, a powietrze niech wyjdzie kanałami pionowymi w kuchni i łazience. Czyli wentylacja plus.

Myślisz że nawiew zdałby egzamin ? pytanie czy powietrze bedzie wychodzilo kratkami ? bo jestem w fazie robienia sufitow na poddaszu i musze jakos to rozwiazac... do tej pory myslalem ( po rozmowach z innymi ) że wywiew powietrza z mozliwoscia wylaczenia wentylatora bedzie ok, a tu klicha i dalej jestem w kropce....

dodam ze mam tynki gipsowe wiec troche dlatego tez chce to zrobic...