Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa oczyszczalnia ścieków

artika

Recommended Posts

Szukam informacji, czy gmina ma obowiązek przyłczenia nowo budowanego domu do sieci wodno-kanalizacyjnej.

Buduję dom na działce oddalonej od głównej sieci o ok 200 m.

Gmina każe mi rozbudować sieć (woda 90, kanalizacja 200), postawić pięć studzienek w drodze i wszystko na własny koszt ( 30 000,00 PLN !!!!!!).

Czy mogę się nie podłączać tylko zrobić przydomową oczyszczalnie ścieków? Mam studnie głębinową, działka jest duża, sucha, niski poziom wód gruntowych, grun dobrze przepuszczalny.

Gdzies jest napisane, ze jezeli w gminie istnieje kanalizacja i wodociagi i ktos buduje dom to ma obowiazek sie przylaczyc do istniejacej sieci - i nie moze wybudowac oczyszczalni sciekow ani szamba. Tylko teraz pytanie gdzie - np Dz.U.02.75.690 rozdzial 5 paragraf 26 punkt 3, rozdzial 7 paragraf 34

Drugi mowi o obowiazku przylaczenia i niemoznosci wykonania szmba jezeli jest kanalizacja, a pierwszy iz w razie braku mozliwosci przylacza mozna wybudowac oczyszczalnie i wlasna studnie. Tak wiec sprawa jest prosta - musisz sie przylaczyc i tyle :( a wiec zaplacic tyle ile gmina chce - takie jest prawo w Polsce :(

artika

nie trać nadziei!

Miałem podobną sytuację, tj. dostałem warunki zabudowy gdzie jak wół było napisane : przyłączyć się do gminnej kanalizacji.

Więc wystąpiłem o warunki techniczne i okazało się, że muszę na własny koszt wykonać nitkę długości ok. 100 metrów + przepompownia ścieków.

W związku z tym wystąpiłem o zmianę warunków zabudowy w punkcie dotyczącym ścieków. Napisałem, że z uwagi na wysoki koszt wykonania odcinka kanalizacji, który musiałbym ponosić sam z uwagi na brak środków na ten cel w gminnej kasie, wnoszę o zmianę decyzji i umożliwienie mi wybudowanie oczyszczalni.

No i się udało!

pzdr.