Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na stropie poddasze nie użytkowe

Recommended Posts

Witam mam strop monolityczny na to mam dane 2 warstwy po 10 cm jeszcze mają być 2x 10 cm styropianu i na to chce wylać wylewkę betonową szlichte , i tu moje pytanie czy zbroić to siatka czy wystarczą włókna ?? narazie poddasze jest nie użytkowe ale chce myśleć w przyszłość jak by zaadoptować strych na pomieszczenie mieszkalne żeby wylewka nie pękała żeby ją delikatnie za zbroić jak by jakieś ścianki budować kiedyś , czy może dać grubszą warstwę wylewki 5-7cm ale czy to nie za dużo nie obciąży stropu ??nastepne pytanie tak z ciekawości pytam czy jak bym rozłoży styropian i zaciągną go klejem z siatką żeby można było po tym chodzić lub coś położyć jak bym nie miał finansów żeby zalać to betonem czy nic sie nie stanie jak by tak to leżało rok na stropie pod blachą ??

a co to za styro? jakis b. twardy? problemem moze byc jego siadanie. 40cm + wylewka = bedzie ciekawe. scianki dzialowe bez zbrojenia to juz chyba fantastyka na 40cm styro i 5cm wylewki. :) raczej bedziesz musial isc w konstrukcje stelaz+KG.

co do mozliwych obciazen to projekt/konstruktor. styro na stryszku raczej moze lezec, co ma sie mu tam zlego dziac? dac kilka desek by nie podeptac i niech lezy.

Czyli jak wylewka to nie daje sie wiecej jak 10 cm ocieplenie ??daje tyle bo na dzień dzisiejszy i jutrzejszy :) ma być tam poddasze nie użytkowe i przechowalnia ale chce mieć wyjście w razie W . O jakim siadaniu mówimy czy siądzie po całości 1cm czy ileś mm ?? czy co gorsza zrobią sie fale ??

pamietam jakis watek o strachu przed osiadaniem przy 20cm styropianu, ale teraz im dluzej proboje przeliczyc obciazenie styro na jego ugiecie, tym bardziej jestem glupi... (wiem, nie pora na takie liczenie ;)

niech mnie ktos sprawdzi i poprawi jak trzeba - fizyka sie chyba klania:

parametry styro z dalmatynczyka termoorg. Naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym CS(10)60 ≥ 60 kPa

60 kPa to 60 kN/m2

7 cm wylewki betonowej (1m3 = 2300kg) to 161kg. to z kolei = oznacza niecale 1,6kN/m2

czyli mowimy tu o wielkosci rzedu 2,5% wspomnianego obciazenia, ktore odksztalci styro o 10%. jesli ta zaleznosc jest liniowa, to z tych 10% 40cm styro ugnie sie 1mm.

wtedy nie ma o co krzyku robic... a wspomniany watek byl raczej zdrowo w bledzie.

wiec.. niech sie ktos madry wypowie, bo ja dzis juz nie kontaktuje