ryfej 04.05.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Witam, Na początki chciałem się przywitać ponieważ to mój pierwszy post. W domu na parterze znajduje się kominek. Bezpośrednio nad nim na piętrze znajdują się dwa pokoje. Inaczej pisząc na osi kominka na piętrze znajduje się ściana rozdzielająca dwa pokoje. Zrobiłem małe DGP polegające na tym, że w ścianie rozdzielającej pokoje po obu stronach zamontowałem dwa kanały 5x15 zakończone dwoma kratkami 16x16. Kanały idą pionowo w dół (przez strop) na odległość 0,5 metra i wychodzą idealnie nad kominkiem. Zakończone są przejściem z 5x15 na dwie rury o średnicy 150mm. Koniec tej "instalacji" znajduje się około 30cm od sufitu. Czyli dokładnie tam gdzie chce zrobić dół komory dekompresyjnej. Pytanie:Ten mój system DGP co zrozumiałę będzie tylko grawitacyjny. Czy te dwie końcówki rur fi150 znajdujące się w podłodze komory dekompresyjnej nie powinny być przedłużone rurami bliżej samego wkładu kominka? Tak aby część ciepła miała lepszą szanse wyjść kratkami w obudowie kominka na parterze. Na jakiej wysokości od wkładu kominka powinny znajdować się końcówki rur przy systemie grawitacyjnym? Niżej czy wyżej od kratki "wylotu ciepłego powietrza" w obudowie? A może to kompletnie bez znaczenia? Zaznaczam, że nie mam żadnego dystrybutora DGP na górze wkładu kominkowego i nie planuje jego zakupu. Dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 06.05.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Zrobiłem małe DGP polegające na tym, że w ścianie rozdzielającej pokoje po obu stronach zamontowałem dwa kanały 5x15 zakończone dwoma kratkami 16x16. Nie wiem dlaczego kończysz kanały 5x15 kratkami 16x16? Co to ma na celu? Ten mój system DGP co zrozumiałę będzie tylko grawitacyjny. Czy te dwie końcówki rur fi150 znajdujące się w podłodze komory dekompresyjnej nie powinny być przedłużone rurami bliżej samego wkładu kominka? Tak aby część ciepła miała lepszą szanse wyjść kratkami w obudowie kominka na parterze. Długość rur to swoista regulacja im wyżej (tzn. im mniej wystają z "sufitu") tym więcej ciepłego powietrza zaciągają Na jakiej wysokości od wkładu kominka powinny znajdować się końcówki rur przy systemie grawitacyjnym? Niżej czy wyżej od kratki "wylotu ciepłego powietrza" w obudowie? A może to kompletnie bez znaczenia? Końcówki rur moim zdaniem powinny znajdować się poniżej wylotu kratek konwekcyjnych z obudowy tak aby nie zaciągały powietrza właśnie przez te kratki (ale pewnie tu zdania będą podzielone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryfej 07.05.2014 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Dziękuję za odpowiedź Nie wiem dlaczego kończysz kanały 5x15 kratkami 16x16? Co to ma na celu? Kanały idą tylko pionowo i wchodzą w ścianę rozdzielającą pokoje. Ściana była zbyt wąska aby wrzucić do niej rury więc zdecydowałem się na polożenie dwóch kanałów 5x15 obok siebie. Zakończone są kratkami 16x16 tylko dlatego że stwierdziliśmy że lepiej w pokoju będą wyglądały kwadratowe kratki z żaluzją niż okrągłe anemostaty. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts