Szaran 28.05.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Jak w temacie ,chodzi o wszystkie warstwy, sposób połączenia podjazduz płytą podłogi,wymagane spadki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.05.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Jak w temacie ,chodzi o wszystkie warstwy, sposób połączenia podjazdu z płytą podłogi,wymagane spadki itp. Co prawda pytanie padło bardzo dawno, ale nie doczekało się odpowiedzi więc je podciągam trochę uzupełniając. Podjazd do garażu z kostki. Podłoga w garażu to wylewka na 10 cm stryropianu. Drzwi garażowe opuszczane. Jak to wszystko połączyć, a dokładniej jak połączyć styk podłogi z podjazdem? Odciąć paskiem z cegieł lub betonu aby styropian nie stykał się z kostką? Zrobić to na styk? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatca 12.07.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Zainteresowana tematem podnoszę wątek... Czy pod podjazd robi się fundament??? Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 10.09.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 szkoda że nikt tu się nie pochwalił wiedzą czeka mnie samemu wykonanie takiego podjazdu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 11.09.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ja też śledzę ten temat bo wykonanie podjazd mam przed sobą a tu nikt nie chce się podzielić swoim doświadczeniem. Ludzie pomóżcie bo już dosyć mam wjeżdzania po deskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlasta 18.08.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 oj własnie szukam odpowiedzi na to pytanie, ..... i rybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.08.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Cześć Nie wiem, po prostu nie mam pomysłu jak to zakończyć. http://img507.imageshack.us/img507/9140/wylewkadh3.jpg Jest sobie chudziak, na nim będzie styro, potem wylewka. To wiadomo. A jak "zakończyć" koniec wylewki "wychodzącej" z garażu w drzwiach garażowych. 1 - "oblać wylewką" styro do rówi ze ścianą zewnętrzną ? 2 - zakończyć równo i z drugiej strony "dojść" kostką ? Z góry wielkie dzięki za pomysły, a najchętniej foty z tego elementu. W projekcie chyba mam opcję "2", ale element nie jest rozrysowany szczegółowo. A kierbud chwilowo niedostępny z góry dzięki, pozdrawiam, majki PS. To samo mam z drzwiami wejściowymi - tez nie wiem jak "obrobić" ten dół ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 20.08.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja u siebie zrobiłem opcje 1 z szerokim na 20 cm pasem wylewki od góry do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.08.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja u siebie zrobiłem opcje 1 z szerokim na 20 cm pasem wylewki od góry do dołu. Byłęm przygotowany na taką odpowiedź A mostek termiczny ? Na serio, jednak to jest blisko ziemi, kawał betonu "ciągnący" zimno do domu ... Ale nie jestem heretykiem, nie ocieplam kołków styropianie, więc tak tylko pytam ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 20.08.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 cześć , mamy bardzo podobny projekt. o mostek się nie martw. z garażu kawałek do części mieszkalnej masz. przerabiamy właśnie ten element ale trochę późno zreflektowaliśmy się bo na etapie kostki.zakończ betonem ale tak, zeby kostką dojechać do niego (weź pod uwagę jeszcze wysokość płytek w garażu). spotkanie płytek i kostki powinno nastąpić pod bramą garażową.płytki które "wyłażą" spod bramy to kaszana i obciach. swoją drogą pękają.wersja 2 wydaje się trafniejsza tyle, zeten styro warto "skończyć" wcześniejzeby krawdź miała podparcie. pozdro aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 20.08.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 cześć , mamy bardzo podobny projekt. o mostek się nie martw. z garażu kawałek do części mieszkalnej masz. przerabiamy właśnie ten element ale trochę późno zreflektowaliśmy się bo na etapie kostki.zakończ betonem ale tak, zeby kostką dojechać do niego (weź pod uwagę jeszcze wysokość płytek w garażu). spotkanie płytek i kostki powinno nastąpić pod bramą garażową.płytki które "wyłażą" spod bramy to kaszana i obciach. swoją drogą pękają.wersja 2 wydaje się trafniejsza tyle, zeten styro warto "skończyć" wcześniejzeby krawdź miała podparcie. pozdro aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 21.08.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 wątek na czasie, wczoraj wjechałem samochodem do nieskończonego jeszcze garażu (tj. po wylewce ale przed położeniem gresu). I co? Wylewka przy wjeździe do garażu lekko pękła i wcale mnie to nie dziwi, bo jest (idąc z dołu): chudziak, styro, wylewka - do samego końca, tj. do spotkania z drzwiami garażowymi. Wczoraj więc oczywiście postanowiłem, że trzeba jakoś to zakończyć i zacząłem się zastanawiać jak, pomyślałem właśnie o zakończeniu wylewką "w dół" do chudziaka lub o kostce. W wolnej chwili zamieszczę fotę z pęknięciem, dla przestrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 21.08.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 spotkanie płytek i kostki powinno nastąpić pod bramą garażową. płytki które "wyłażą" spod bramy to kaszana i obciach. swoją drogą pękają. wersja 2 wydaje się trafniejsza tyle, zeten styro warto "skończyć" wcześniejzeby krawdź miała podparcie. ja mam opcje 1, wyłażące obciachowe płytki i odwodnienie liniowe wewnątrz garażu w linii bramy. Inaczej trudno by było obrobić odwodnienie. Płytki nie pękają! Mostek zredukowany częściowo odwodnieniem. Poza tym głównie kierowałem się użytecznością, na 2-gim miejscu estetyka. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.08.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 a jeśli brama segmentowa to cofniecie lini bramy na posadzce o grubość sciany jest przeciez i co wtedy, 30 cm kostki na chudziaku w garażu? jakoś nie widzę tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rdek 22.08.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 odwodnienie liniowe wewnątrz garażu w linii bramy. Ponieważ sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem jestem bardzo ciekaw jak sprawdza się w praktyce? Z założenia ma to chyba służyć głównie odprowadzeniu wody z błota pośniegowego. Ale czy w sumie niewielki spadek garażu wystarczy by woda zmieszana z błotem i śniegiem popłynęłą do odwodnienia? A jak już tam się znajdzie to nie zamarznie i czy rozwiązanie nie przestanie być skuteczne? A może skuteczniejsza będzie gumowa ściągaczka na kiju i wygarnianie śniegu z błotem na podjazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 22.08.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jak sprawdza się w praktyce? Z założenia ma to chyba służyć głównie odprowadzeniu wody z błota pośniegowego. Ale czy w sumie niewielki spadek garażu wystarczy by woda zmieszana z błotem i śniegiem popłynęłą do odwodnienia? A jak już tam się znajdzie to nie zamarznie i czy rozwiązanie nie przestanie być skuteczne? A może skuteczniejsza będzie gumowa ściągaczka na kiju i wygarnianie śniegu z błotem na podjazd? mi się sprawdza, spadek ok 2%. Błoto nie spłynie, ale woda tak.Poza tym 2-3 razy w roku myje garaż myjką ciśnieniową (z zaschniętego błota). O zamarzaniu niewiele wiem, przy -15 stC w wiaderku przy bramie pojawiła się skorupka lodu (garaz nieogrzewany w bryle) ale cała woda nie zamarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 22.08.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 A mostek termiczny ? Na serio, jednak to jest blisko ziemi, kawał betonu "ciągnący" zimno do domu ... Ale nie jestem heretykiem, nie ocieplam kołków styropianie, więc tak tylko pytam ... pozdrawiam, majki Mostek jest, ale da się to rozwiązać... Ja poszedłem inną drogą, zanim wjadę do garażu, to na próg wykładam maty ze słomy owsianej aby nie wyziębiać konstrukcji od zimnych opon. Dodatkowo przed wjechaniem rozpędzam samochód aby maksymalnie skrócić czas kontaktu, a w samym garażu hamuję ostro przed samą ścianą - w ten sposób dodatkowo ogrzewam garaż ciepłem z tarcz hamulcowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.08.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Jakbym opisywał swoją metodę. Czasem, jak ciepło wydzielane z tarcz nie jest wystarczające to wyjeżdżam z garażu, piłuję silnik ze 3 minuty na max obrotach i dopiero wjeżdżam ponownie do garażu. Wtedy mam jeszcze jedno źródło ciepła = katalizator i układ wydechowy ... Można jeszcze puścić bąka po opuszczeniu samochodu, ale to chyba wersja tylko dla posiadaczy domów 5 litrowych.. A tak na serio to u siebie mam rozwiązanie 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 22.08.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 obiecana fotka na przestrogę. http://images39.fotosik.pl/15/6c406ebfb7e9d8e7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Cześć Nie wiem, po prostu nie mam pomysłu jak to zakończyć. http://img507.imageshack.us/img507/9140/wylewkadh3.jpg Jest sobie chudziak, na nim będzie styro, potem wylewka. To wiadomo. A jak "zakończyć" koniec wylewki "wychodzącej" z garażu w drzwiach garażowych. 1 - "oblać wylewką" styro do rówi ze ścianą zewnętrzną ? 2 - zakończyć równo i z drugiej strony "dojść" kostką ? Z góry wielkie dzięki za pomysły, a najchętniej foty z tego elementu. W projekcie chyba mam opcję "2", ale element nie jest rozrysowany szczegółowo. A kierbud chwilowo niedostępny z góry dzięki, pozdrawiam, majki PS. To samo mam z drzwiami wejściowymi - tez nie wiem jak "obrobić" ten dół ... Widze ze mamy takie same przemyslenia - wczoraj tez na budowie sie nad tym zastanawialem, dodatkowo dylemat jak sie zachowa styropian po zewnetrznej stronie fundamentow bo przeciez nacisk bedzie przez warstwe betonu rowniez na niego? Myslalem zeby z posadzki garazowej zazbroic -jej koniec i druty wyprowadzic na grunt przed budynkeim i stworzyc jakby wspólny próg.... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts