majki 29.09.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 moi fachowcy od jastrychu powiedzieli że wewnątrz garażu przy bramie ma być pół metra podłogi bez styropianu bo nie biorą odpowiedzialności za to czy w innym przypadku nie będzie pękać - i tak mniej więcej jest - na początku garażu mam warstwę jastrychu 16cm (około 40cm w głąb garażu) - myślę że nie powinna pęknąć No to jest dokłądnie rozwiązanie nr "1" opisywane przez mnie w pierwszym poście I ok, tylko znów problem, czy jak w końcu nie zjedziesz z tych 40 cm, na wylewke na styro, to w tym miejscu nie zacznie pękać ... Gdybam, nie wiem, nie znam się I sam nadal nie wiem jak zrobić ... a wylewki sie zbliżają ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.09.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 mam zrobiony spadek 1% od końca garażu w stronę bramy jadąc od strony bramy przez 40cm nie ma styro, potem jest 0,5m styro 5cm (akurat zostało mi trochę hydromaxa) dalej jest 0,5m styro eps100 5cm, kolejne 0,5m to warstwa styro 6cm dalej (8cm = 5+3) i na końcu 2m 10cm tak to mniej więcej wygląda - podobno ma nie pękać ale jeszcze nie próbowałem jeździć po tym autem poza tym w garażu warstwa jastrychu musi być oczywiście grubsza niż normalnie w domu -opierając się na tym co usłyszałem od moich fachowców... minimum 7cm z tego co widzę u mnie jest w garażu w okolicach 10cm a na początku pełne 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 29.09.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 U mnie będzie tak:beton \styrodur >w garażu i 0,5 m przed garażembeton ze zbrojeniem /na to w garażu gres, na progu listwa metalowa, na zewn. kamyki Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 29.09.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Coś mi nie wyszło Jeszcze raz beton \ styrodur >te trzy warstwy wychodzą 0,5 m przed garaż beton / Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 29.09.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 no a u mnie już pozamiatane mają robić jakis dziwny próg by ten wystający styropian zakryć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 22.12.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Mam pytanie jak wykonczyc prog w garazu? Mam polozone plytki na podlodze i zastanawiam sie jak wykonczyc sam prog wjazdu. Czy klasc na nim jakas llistwe katowa aby zabezpieczyc brzeg aby nie doszlo do uszkodzenia plytek na samym brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.12.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jak masz na zewnatrz kostke , to dojedz plytkami do niej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 22.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jeszcze kostki nie mam, dopiero moze na wiosne, i myslalem ze pozniej jak poloze kostke tez przyda sie takie zabezpieczenie brzegu. Rozumie wiec ze jak kladzie sie kostke to nie zabezpiecza sie tego brzegu progu garazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.12.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Na ten sam problem zastosowaliśmy tymczasowe rozwiązanie, tzn. daliśmy duże kostki betonowe na styk z płytkami w garażu, bo docelowa kostka .... nie wiadomo kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 23.12.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Przede wszystkim, jeśli rozumiesz próg jako jakiś uskok w poziomach, to staraj sie tego uniknąć. Ja mam płytki w garazu, na zewnątrz kostkę, pomiedzy nimi płytki klinkierowe (tak pasowało do estetyki elewacji domu) i to jest wszystko na jednym poziomie. Wtedy nie trzeba żadnych listew itp. Każdy uskok to potencjalne ryzyko, że przy wjeżdżaniu jak kieryś mocniej szarpniesz kołami to coś się wytrze, ukruszy itd. W wąską szczeline pomiędzy kostką a płytkami wlałem cement, żeby "zamknąć kostkę" i żeby nic "nie chodziło" na łaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 23.12.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Nie myslalem o tym aby tworzyc uskok tak jak piszesz, bo faktycznie moze byc problem ale mam obawy ze mimo ze bedzie na jednym poziomie kostka czy jak wczesniej podal ktos bloczki betonowe (bardzo spodobal mi sie pomysl na tymczasowe rozwiazanie podjazdu do garazu) to czy warto zabezpieczyc krawedz plytek np listwa katowa, gdyz nacisk kol samochodu jest dosc spory na niezbyt duzej powierzchni i aby po czasie nie nastapilo wykruszanie plytek w tych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.12.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Włąśnie żeby płytki się nie ukruszyły daliśmy tymczasowo duże kostki betonowe tak, żeby były o niecały centymetr wyżej niż płytki garażowe. Zobaczymy jak się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.12.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 w powiedzmy docelowej sytuacji, kiedy i plytki i podjazd (kostka etc) sa gotowe i na jednym poziomie, nie ma potrzeby dodatkowego zabezpieczania styku obu powierzchni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.12.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Gorzej, gdy ta dolelowa sytuacja nastąpi nie wiadomo kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.12.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 moze nie kleic plytek do samego brzegu wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 24.12.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 najlepszym rozwiazaniem bylby katownik ale zakotwiony do betonu i dojechac do niego plytka.ulozenie kostki na zewnatrz na rowno jest dobrym rozwiazaniem ale nalezy pamietac ze kostka z czasem osiadzie pare mm a posadzka nie bo jest na fundamencie a wtedy bez jakiego kolwiek zabezpieczenia kanty plytki sie połamią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.12.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 najlepszym rozwiazaniem bylby katownik ale zakotwiony do betonu i dojechac do niego plytka.ulozenie kostki na zewnatrz na rowno jest dobrym rozwiazaniem ale nalezy pamietac ze kostka z czasem osiadzie pare mm a posadzka nie bo jest na fundamencie a wtedy bez jakiego kolwiek zabezpieczenia kanty plytki sie połamią Właśnie dlatego napisałam wcześniej, że te kostki są troszkę wyżej niż płytki, tak profilaktycznie. Zobaczymy czy się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 specjalny kątownik za stali nierdzewnej o wysokości 15 mm, stosowane powszechnie w obiektach o dużym natężeniu ruchu kostka na styk do kątownika kostka faktycznie osiadła po czasie ale jak widać nic się ie dzieje http://rezulak.pl/kostka_plytki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 25.12.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Połączyłem płytki z polbrukiem i porażka. Płylki na fundamencie ,polbruk na podsypce z cementem trochę się zapadł pod kołami ( takie korytka).Praktycznie żaden problem, ale wygląda to tak sobie.Latem powyjmowałem polbruk i podsypałem piaskiem z cementem i myślę że na dwa trzy lata będzie dobrze.Mieszanie kątownika( stali) płytek i betonu to chyba zły pomysł. Coś musi pęknąć.Są mądrzy ludzie i są systemy na ten problem. Za ile???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.12.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 specjalny kątownik za stali nierdzewnej o wysokości 15 mm, stosowane powszechnie w obiektach o dużym natężeniu ruchu kostka na styk do kątownika kostka faktycznie osiadła po czasie ale jak widać nic się ie dzieje http://rezulak.pl/kostka_plytki.jpg Dlaczego piszesz to dopiero teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts