Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

polaczenie wylewki i progu w garazu

Recommended Posts

Ten katownik - listwa jest przykrecony ? do sciany na ktorej sa plytki z garazu ? Gdzie taki katownik z stali nieredzewnej mozna dostac ?

Moze faktycznie to lepsze rozwiazanie niz ja myslalem bo jak chcialem szukac cos takiego co by zakrylo cala krawdz plytek tzn np ok 4 cm na plytce i 4 cm w dol. Ale moze sama taka listwa ktorej krawedz lekko wystaje jest lepszym rozwiazaniem

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja chciałbym zaproponowac takie rozwiazanie.

czyli plastikowe korytko z metalową przykrywą. dzieki niemu zmniejsza się mostek cieplny, co widać na fotce.

mimo wlączonej podlogówce w garazu i temp 15stC , śnieg za progiem się nie topi ,a w środku topi się od razu od ciepłej posadzki - widać plamy wody.

no i oczywiscie spełnia podstawową funkcję, czyli odbieranie wody z np topniejącego śniegu z samochodu.

podłączone jest pod instalację deszczową, woda splywa do studni chlonnej.

nie ma zadnych syfonów, bo ta woda nie smierdzi.

http://img355.imageshack.us/img355/9649/progsi2.jpg

• 1 month później...

A ja dalej jestem w kropce :) Wiem jak wykonczyc (tudziez zaczac) wylewke od progu wglab garazu (brak styro na pierwszych ~0,5m). Ale czym zakryc styropian, ocieplajacy fundament? U mnie to jest konkretnie styropian ocieplajacy piwnice grubosci az 15cm!!

Kupic ~50cm blache (jakiej grubosci?) i szerokosci jak wjazd do garazu i polozyc go tak, zeby wystawal te 15cm zakrywajac caly styropian, a 35cm wglab garazu (nastepnie praktycznie w calosci przykryty wylewka, no bo mamy 50cm wylewki bez styropianu) ? Wtedy zamiast styro - obciazenie przenoszone byloby na blache. Zeby zapobiec podnoszeniu jastrychu w garazu przy najezdzaniu na wystajacy kawalek - blache moznaby dodatkowo solidnie zakotwic w "chudziaku" (u mnie to jest strop z B20 grubosci 16cm ;-)

Blache trzebaby solidnie zabezpieczyc przed korozja.

Co myslicie ?:) Ciekawe ile taka gruba i ciezka blacha by kosztowala ... Moze na zlomie by sie cos znalazlo ;-)

pozdr.

--

Adam Sz.

U mnie za tydzień też będą robić wylewkę w garażu i mam opracowany i omówiny z wylewkarzami następujący sposób zakończenia wylweki:

Przede wszystkim nie będzie styropianu do samego progu bramy garażowej, tylko będzie się on kończył w odległości 20-30 cm od tego progu. To ze wzgledu na na to, że przy wjeżdżaniu samochodem na początku jest największy nacisk.

Następnie w progu na całej jego szerokości, dokładnie tam, gdzie znajduje się deska za zdjęciu zamieszczonym przez Ciebie, będzie aluminiowy kątownik o wymiarach ok. 4cm x 4cm. Żeby kątownik mocno się trzymał, będą do niego dospawane w poprzek pod lekkim kątem płaskowniki o długości ok.20 cm. Tych płaskowników będzie kilka i zostaną one zatopione w betonie.

Jeżeli za jakiś czas na podjeżdzie do garażu będzie kostka lub jakieś płytki to dojdą one ładnie do tego kątownika.

Kupic ~50cm blache (jakiej grubosci?) i szerokosci jak wjazd do garazu i polozyc go tak, zeby wystawal te 15cm zakrywajac caly styropian, a 35cm wglab garazu

Albo teownik taki ~15cm -> u mnie akurat tyle ma styropian i tyle prawdopodobnie bedzie miala posadzka, a 15cm byloby schowane i zakotwione do "chudziaka" (stropu). Na tym moznaby odrazu osadzic kratke sciekowa (liniowa) - chyba mozna kupic wersje 15cm wysoka :-) Kwestia tylko grubosci i zakotwienia tego teownika.

pozdr.

Następnie w progu na całej jego szerokości, dokładnie tam, gdzie znajduje się deska za zdjęciu zamieszczonym przez Ciebie, będzie aluminiowy kątownik o wymiarach ok. 4cm x 4cm. Żeby kątownik mocno się trzymał, będą do niego dospawane w poprzek pod lekkim kątem płaskowniki o długości ok.20 cm. Tych płaskowników będzie kilka i zostaną one zatopione w betonie.

Ale jaki ma byc cel tego katownika ? Przykryc styropian fundamentow ? Jezeli tak, to on rozumiem bedzie "w powietrzu", trzymany przez te przyspawane plaskowniki zatopione w wylewce ?

pozdr.

Jak Tobie to wytłumaczyć ?. Kątownik ma być podobnie osadzony jak np. listwa narożna na ścianie lub płycie kartonowo-gipsowej, z tym że póżniej narożnik taki się cekoluje cieniutką warstwą i nie widać go.

Na progu bramy garażowej będzie on oczywiście w pełni widoczny (nie pokrywa się go cienką warstwą betonu ).

A płaskowniki będą dospawane prostopadle do kątownika będą miały długość ok. 20 cm i będą rozmieszczone ok.30 - 40 cm. Płaskowniki te będą znajdowały się (prawie) równolgle do powierzchni posadzki. Prawie dlatego, że będą skierowane lekko w dól, tak żeby przykryła je warstwa betonu. Płaskowniki są niezbędne ponieważ gdyby ich nie było kątownik pod wpływem małego nacisku odpadłby od progu.

Jak Tobie to wytłumaczyć ?.

Spoko, tu Adam, nie Daga, nie musisz upraszczac he he :) :) :)

[...]

A płaskowniki będą dospawane prostopadle do kątownika będą miały długość ok. 20 cm i będą rozmieszczone ok.30 - 40 cm. Płaskowniki te będą znajdowały się (prawie) równolgle do powierzchni posadzki. Prawie dlatego, że będą skierowane lekko w dól, tak żeby przykryła je warstwa betonu. Płaskowniki są niezbędne ponieważ gdyby ich nie było kątownik pod wpływem małego nacisku odpadłby od progu.

No, ja Cie rozumiem i mysle ze dokladnie potrafie sobie wyobrazic, jak to bedzie wygladac. Ale nie odpowiedziales na pytanie - tj. czemu ten katownik u Ciebie ma sluzyc ? Zakryciu styropianu (4cm?) fundamentu tak ? :)

pozdr.

Styropianu nie będzie zakrywał, ponieważ jak napisałem wcześniej nie będzie on (styropian) dochodził do samego progu (bramy garażowej) ze względu na duże obciązenie na początku garażu przy wjeżdzie samochodem. Wylewka mogłaby po prostu popękać w tym miejscu.

Obecnie w świetle ościeżnicy bramy garażowej jest próg z bloczków betonowych które znajdują się na ławie. Bloczki te są tak naprawdę częścią fundamentu. Wylewka będzie się kończyła równo ze ścianą wewnętrzną garażu i będzie ona wyżej około 4-5 cm od tego progu z bloczków betonowych. (Stąd kątownik ok 4cm x 4 cm).

Więc ten próg ma zbezpieczać krawędż wylewki przed pękaniem i wykruszaniem betonu. A wiadomo jak jest, zanim zrobi się kostkę lub płytki przed wjazdem to minie rok albo i więcej i taki próg betonowy móglby się zniszczyć. Nie bez znaczenia dla mnie jest też elegancki wygląd takiego progu.

Styropianu nie będzie zakrywał, ponieważ jak napisałem wcześniej nie będzie on (styropian) dochodził do samego progu (bramy garażowej) ze względu na duże obciązenie na początku garażu przy wjeżdzie samochodem. Wylewka mogłaby po prostu popękać w tym miejscu.

No to sie rzeczywiscie nie zrozumielismy ale juz wiem, o co chodzi :-)

Czyli jak rozumiem nie masz wogole ocieplonego fundamentu ?? Bo moj glowny problem polega wlasnie na tym, ze fundament (u mnie to sciana piwniczna) jest ocieplona 15cm styro. Wiec jadac od dworu do garazu, jedziesz najpierw po gruncie, potem najezdzasz na 15cm styro, a dopiero potem na faktyczna sciane (jakkolwiek ona tam bedzie wykonczona). I z tymi 15cm styro jest problem.. Jezeli nie ocieplales fundamentu pod wjazdem do garazu to problemu nie masz (no, poza brakiem ocieplenia tego fundamentu ;-)

pozdr.

Mam ocieplony fundament i to z dwóch stron. Napisałem, że wylewka kończy się na ścianie wewnętrznej. Zwróć uwagę, że bramy garażowe zwłaszcza segmentowe są zlicowane właśnie ze ścianą wewnętrzną garażu, czyli z zewnątrz widać całą ocieżnice otworu drzwiowego.

U mnie jest tak patrząc od zewnątrz: styropian (chyba 10 lub 12 cm ) próg z bloczków betonowych gr. 44 cm następnie znowu syropian no i garaż.

Chudziak który jest obecnie w garażu znajduje się około 13 cm poniżej progu z bloczków. Oczywiście po zrobieniu wylewki posadzka będzie 4 cm wyżej od progu.

Jeśli chodzi o styropian to po prostu zetnę go trochę nożem, żeby był niżej. Zwłaszcza za progiem muszę go tyle wyciąć, żeby był równo z chudziakiem a nie z progiem.

Jeśli chodzi o styropian to po prostu zetnę go trochę nożem, żeby był niżej. Zwłaszcza za progiem muszę go tyle wyciąć, żeby był równo z chudziakiem a nie z progiem.

No, ale nie boisz sie, ze kola samochodu wjezdzajac na ten styropian (chocby byl i obciety o np. pol metra - przeciez grunt nad nim i tak bedzie na niego przekazywal obciazenie), nie zniszcza go ? Ja mam samochod 1,8t, to jest nacisk 450kg / kolo - z przodu pewnie po 600, z tylu moze mniej. To sporo :)

Szczegolnie, ze akurat nad tym styropianem wypadaloby dac korytko z odwodnieniem (liniowym), wiec praktycznie to koryto bedzie lezalo na styropianie.. Pare wjazdow i mamy sieczke ze styropianu ;(

pozdr.

Jeśli chodzi o Twoje obawy, to czy opisywany przeze mnie kątownik będzie czy nie, nie ma w tym wypadku najmniejszego znaczenia.

Jeżeli się boisz, że styropian się zapadnie to może należy wykonać jakieś zbrojenie w tym miejscu, lub położyć płaskownik lub kątownik stalowy. Spróbuj może odwodnienie liniowe trochę odsunąć od styropianu tak, żeby znajdowało się na gruncie.

Ja robię odwodnienie liniowe w śrdku garażu ,wzdłuż czyli pomiędzy kołami samochodu i będzie ono podłączone do kanalizy w kotłowni.

Jeśli chodzi o Twoje obawy, to czy opisywany przeze mnie kątownik będzie czy nie, nie ma w tym wypadku najmniejszego znaczenia.

No. Dlatego tak ciagne temat, zebysmy sie w koncu zrozumieli :-)

Jeżeli się boisz, że styropian się zapadnie to może należy wykonać jakieś zbrojenie w tym miejscu, lub położyć płaskownik lub kątownik stalowy.

Wlasnie mysle ze najlepszy bylby arkusz (albo dwa mniejsze - mniejwiecej w okolicy gdzie bede wjezdzal kolami, z jakims marginesem) grubszej blachy 50cm, wsuniety ~35cm pod posadzke, a wystajacy 15cm przed sciane (czyli idealnie przykrywajacy styropian). Do tego przykrecony pod posadzka do stropu na dole, na ktorym bedzie lezal.

Spróbuj może odwodnienie liniowe trochę odsunąć od styropianu tak, żeby znajdowało się na gruncie.

Bede kombinowal jak to zrobic.. Jezeli dalbym tam ta blache - to na nia moglbym ladnie polozyc takie korytko odwadniajace i obsypac piachem :)

Ja robię odwodnienie liniowe w śrdku garażu ,wzdłuż czyli pomiędzy kołami samochodu i będzie ono podłączone do kanalizy w kotłowni.

W srodku tez pewnie zrobie ale zalezy mi tez na odwodnieniu na zewnatrz - mam taki teren ze woda opadowa przy baaaardzo duzym deszczu moglaby mi wlatywac do garazu ;-) Odwodnienie to podlacze do odwodnienia z rynien spustowych :)

pozdr.

jadąc od strony bramy przez 40cm nie ma styro, potem jest 0,5m styro 5cm (akurat zostało mi trochę hydromaxa) dalej jest 0,5m styro eps100 5cm, kolejne 0,5m to warstwa styro 6cm dalej (8cm = 5+3) i na końcu 2m 10cm

Tej zimy, przy -20 stopniach mrozu (w nocy), zrobiłem taki test. postawiłem na podłodze przy bramie (w części bez styropianu) plastikową butelkę z wodą żeby sprawdzić czy woda zamarznie.

W garażu była utrzymywana temperatura około +6 stopni C. Butelkę postawiłem jak najdalej od grzejnika. Woda, tak jak przewidywałem, zamarzła.