Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obsywa z gazem. czym grzać?

snipes

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie robót mokrych. Za parę dni do domu wchodzą tynkarze, tak się złożyło, że posadzka już jest.

Na przełomie kwietnia i maja miałem mieć gaz. Teraz okazuje się, że gazu nie będzie projekt gazociągu nie jest gotowy, i nie wiadomo kiedy gaz popłynie.

Zakładam lekko optymistycznie, że do zimy gazownia się wyrobi. Mam jednak pytanie:

- czym wysuszyć tynki i przede wszystkim posadzkę przed położeniem drewnianej podłogi. Mam wylewkę anhydrytową, podłogę można położyć kiedy wilgotność posadzki spadnie do 0,2 proc. Mam ogrzewanie podłogowe, no ale nie ma paliwa do kotła kondensacyjnego. Jest jakaś tania alternatywa do zamontowania celem wysuszenia posadzki?

- jak przygotować się na wariant B czyli, na duże opóźnienie w podłączaniu gazu ziemnego?

Przezbroić kocioł na propan, podłączyć butlę 11 lub 33 kg.

Zimą jak się nie wyrobią, a raczej nie licz na to, podłączyć baterię butli 33 kg lub doraźnie zainstalować zbiornik 1 000 litrów. Do instalacji takiego zbiornika nie jest potrzebny projekt i pozwolenia.

Dzięki za odpowiedzi,

Na razie podłączam na noc farelkę, żeby temperatura w nocy za mocno nie spadała. Po tynkach pewnie wypożyczę osuszacz.

Widzę, że kwestia alternatywnego ogrzewania nie wygląda tragicznie choć wizja wyłożenia 2 - 3 kpln za kocioł, którego użyją przez jeden sezon zachęcająca nie jest - mam na myśli elektryczny. Może i ten propan butan byłby lepszy....