Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany fundamentowe monolityczne (lane betonowe)

pavello15

Recommended Posts

Witajcie! Proszę o pomoc...

Postanowiłem, że będę robić monolityczne ściany fundamentowe. Łączenie ściany z ławą wiadomo, za pomocą trzpieni zakotwionych w ławach. Ale, ponieważ dom będzie usytuowany w górach (posadowienie fundamentów na 1,5m) sama ściana fundamentowa ma mieć 1,2m. Postanowiłem, że będę wylewał je na dwa razy ze względu na oszczędność szalunków. Czyli szaluje ok. połowy ścian fundamentowych, zalewam betonem, rozszalowuje i szaluje kolejną część. No i niestety nie wiem jak łączyć ścianę wylaną wcześniej z laną obecnie. Czy jakoś schodkowo, czy też zazbrajać w miejscu "starego" i "nowego" betonu? Dziękuję za odpowiedzi

Pytałem znajomego kierownika i wiem już co i jak. Napiszę, może innym się przyda.

Miejsce łączenia zbroi się prętami fi 12 o długości 2m po 2 szt. na górze, środku i na dole.

Pozdrawiam

Zaciekawieło mnie to. Możesz to naszkicować ? Albo opisz co oznacza na górze na dole i na środku. Srodek to styk betonów ?

Po prostu góra, środek, dół. Powiedzmy ściana fundamentowa na 1,2 m wiec góra 0,3m, środek 0,6m, dół 0,9m, (po 2 szt) pręty zapuszczone w szalunek po 1 m w beton zalany uprzednio i beton zalany kolejno.

Pozdrawiam

Mógłbyś rzucić rysunek?

Czy Twoim guru pisarskim nie jest może Mark Twain:

http://niniwa22.cba.pl/jak_redagowalem_gazete_rolnicza.htm

Po prostu góra, środek, dół. Powiedzmy ściana fundamentowa na 1,2 m wiec góra 0,3m, środek 0,6m, dół 0,9m, (po 2 szt) pręty zapuszczone w szalunek po 1 m w beton zalany uprzednio i beton zalany kolejno.

Pozdrawiam

Nie rozmumiem tego, poprosze rysunek jak kolega beton44.