pavello15 06.05.2014 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witajcie! Proszę o pomoc...Postanowiłem, że będę robić monolityczne ściany fundamentowe. Łączenie ściany z ławą wiadomo, za pomocą trzpieni zakotwionych w ławach. Ale, ponieważ dom będzie usytuowany w górach (posadowienie fundamentów na 1,5m) sama ściana fundamentowa ma mieć 1,2m. Postanowiłem, że będę wylewał je na dwa razy ze względu na oszczędność szalunków. Czyli szaluje ok. połowy ścian fundamentowych, zalewam betonem, rozszalowuje i szaluje kolejną część. No i niestety nie wiem jak łączyć ścianę wylaną wcześniej z laną obecnie. Czy jakoś schodkowo, czy też zazbrajać w miejscu "starego" i "nowego" betonu? Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 06.05.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 mozesz robic na raty chodz najlatwiej byloby ci wykonac szalunki z plyty osb i zalac na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavello15 06.05.2014 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź. Już postanowiłem, że będę wylewać na raty. Nie wiem tylko jak wykonać łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavello15 06.05.2014 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Pytałem znajomego kierownika i wiem już co i jak. Napiszę, może innym się przyda.Miejsce łączenia zbroi się prętami fi 12 o długości 2m po 2 szt. na górze, środku i na dole. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.05.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Pytałem znajomego kierownika i wiem już co i jak. Napiszę, może innym się przyda. Miejsce łączenia zbroi się prętami fi 12 o długości 2m po 2 szt. na górze, środku i na dole. Pozdrawiam Zaciekawieło mnie to. Możesz to naszkicować ? Albo opisz co oznacza na górze na dole i na środku. Srodek to styk betonów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavello15 07.05.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Po prostu góra, środek, dół. Powiedzmy ściana fundamentowa na 1,2 m wiec góra 0,3m, środek 0,6m, dół 0,9m, (po 2 szt) pręty zapuszczone w szalunek po 1 m w beton zalany uprzednio i beton zalany kolejno.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Po prostu góra, środek, dół. Powiedzmy ściana fundamentowa na 1,2 m wiec góra 0,3m, środek 0,6m, dół 0,9m, (po 2 szt) pręty zapuszczone w szalunek po 1 m w beton zalany uprzednio i beton zalany kolejno. Pozdrawiam Mógłbyś rzucić rysunek? Czy Twoim guru pisarskim nie jest może Mark Twain: http://niniwa22.cba.pl/jak_redagowalem_gazete_rolnicza.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Po prostu góra, środek, dół. Powiedzmy ściana fundamentowa na 1,2 m wiec góra 0,3m, środek 0,6m, dół 0,9m, (po 2 szt) pręty zapuszczone w szalunek po 1 m w beton zalany uprzednio i beton zalany kolejno. Pozdrawiam Nie rozmumiem tego, poprosze rysunek jak kolega beton44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 08.05.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Chodzi o to że szaluje połowę fundamentów ,ale nie do połowy wysokości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts