Kon111 26.06.2005 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 26.06.2005 Dziś odbyliśmy pierwsze spotkanie z parkieciarzem. Fachowiec polecany przez firmę Drewex z podwarszawskiego Radzymina, dostawcę bardzo dobrej jakości parkietów egzotycznych. Po rozmowie wiem już, że jest to człowiek znajacy się na swojej robocie i mający od dawna do czynienia z parkietami egzotycznymi. A oto jego odpowiedzi na wcześniej przygotowane przeze mnie pytania:- cena ułożenia 1m2 parkietu - 45PLN netto (niezależnie od rodzaju drewna)- z dużym prawdopodobieństwem całość materiału (drewno, chemia) przejdzie przez jego firmę, czyli ja zapłacę 7%VAT- z pomiarów wilgotności posadzki na parterze (próbka pobrana z samego dna posadzki bezpośrednio nad styropianem) wynika, że obecnie mamy 3,5% wilgotności- aktualny poziom wilgotności wyklucza w tej chwili układanie podłogi, dopuszczalnym poziomem jest 2%, a najlepiej 1,5%, dlatego szacunkowo z podłogami możemy ruszyć za 1,5-2 miesiące (żona się załamała)- koszty chemii do parkietów to ok. 40PLN/m2 w przypadku egzotyków i 30PLN w przypadku drewna krajowego- prace parkieciarskie będą trwały ok. 5-6 tyg (w tym 2tyg. przerwy pomiędzy przyklejeniem parkietu, a cyklinowaniem i lakierowaniem)- jeśli chodzi o schody - zostały pobrane wymiary i w najbliższych dniach otrzymamy kilka wersji projektowych wraz z kosztorysami. Ogólnie spotkanie utwierdziło mnie w przekonaniu, że dobrze wybrałem wykonawcę. Pozostaje jeszcze kilka kwestii które trzeba wyjaśnić jak np. temat 7%VAT, ale myślę że chyba coś z tego wyjdzie.Jeśli chodzi o wybór drewna aktualnie planujemy na parterze brazylijską Jatobę, na poddaszu krajowy jesion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 30.06.2005 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 30.06.2005 Prace glazurnicze trwają. Teraz glazurnik działa już w łazience na poddaszu. Mniej więcej na półmetku prac dowiedzieliśmy się, że nasze "fanaberie" będą trochę więcej kosztować. Powiem szczerze spodziewałem się tego, bo w łazience na dole puściliśmy wodze fantazji jeśli chodzi o liczbę dekorów na metr kwadratowy ściany. Dziś dostałem wycenę z M&S (firma, która robiła nam okna) na półkę nad kominkiem, malowanie podbitki i drzwi wewnętrzne. Co wycena to większe były moje oczy!!!Chciałem aby w M&S pomalowali dostarczone przeze mnie świerkowe lub sosnowe deski podbitkowe na kolor taki sam jak okna - cena samych lakierów (bez robocizny, bo tej nie wycenili nie wiedząc w jakim stanie jest drewno) oszacowali na 1.550 netto przy założeniu, że malowane będzie 65m2 podbitki z jednej strony.Półka nad kominek z drewna meranti (w kolorze okien) o grubości 5cm w łuku - 1.600 PLN nettoI teraz najlepsze - wycena 10 kompletów drzwi wewnętrznych z meranti wraz z ościeżnicami (przy założeniu, że cena ma być promocyjna bo brałem u nich okna) - 27.500PLN nettoSłowa jakie cisnęły mi się na język gdy zobaczyłem te wyceny były wysoce niecenzuralne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilFar 19.04.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Wszędzie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts