kaszpir007 06.05.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam ! Oglądałem TVN Meteo i pokazywali jakieś nowe osiedle bloków pasywnych i energooszczędnych. Do ogrzewania był zamontowany transformator ciepła. http://www.eko-heat.pl/index.php Pan z TVN zachwycał się (ale czego nie robi się dla kasy , ale nie ukrywam zaciekawiło mnie to i poczytałem. Parametry ma bardzo rozsądne , ceny nie znam (bo chyba jest tajna , czyżby alternatywa dla pomp ciepła czy może nawet pełna dyskwalifikacja pomp ciepła ? Wygląda na Polski produkt przygotowany pod polski klimat ... Tyle że boję się że przez fatalny marketing i zlecenie produkcji tylko jednej małej firmie produkt ten bedzie klapą A wygląda bardzo ciekawie. Bardzo mi sie podoba zupełny brak wentylatorów , dla mnie to bardzo ważne , bo wentylatory lubią hałasować , zamarzać , zacierać się i są dość awaryjnym elementem ... Czy ktoś się z tym spotkał ? Bo wygląda bardzo interesująco ... Alternatywa dla pompy ciepła PW lub gruntowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.05.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Kaszpir, to pompa ciepła jest P/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 06.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Kaszpir, to pompa ciepła jest P/W Tzw."sopel lodu",przestarzala i droga technologia ze słabymi osiagami. No ale dla kogoś,który używa do grzania jeszcze starszej technologii opartej na węglu może się to wydawać "cudem techniki" Edytowane 6 Maja 2014 przez wskazówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.05.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Dlaczego przestarzała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.05.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Bo Artek na tym nie zarabia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.05.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Kaszpir, to pompa ciepła jest P/W A co to oznacza ?? Cytat ze strony ... "Pompa ciepła typu EKO-HEAT to konstrukcja innowacyjna, wykorzystująca ciepło utajone jako dolne źródło ciepła. Jej unikalność polega na tym, że konstrukcja jest przystosowana do pozyskiwania ciepła utajonego a nie ciepła jawnego tak jak pozostałe opisane wyżej pompy ciepła eksploatujące powietrze, wodę lub grunt." Czyli jednak nie jest to zwykła pompa ??? Po prostu zaciekawiło mnie to ... Tylko niestety sądzę ze albo "firemka" która miała zająć się tego dystrybucją i promocją jest do kitu , albo po prostu ta "pompa" nie jest aż tak cudowna , bo gdyby nie TVN METEO to bym się o takim czymś nie dowiedział że taki coś wogóle jest ... Mi się podoba że jest bez wentylatora który nie zamarznie , czyli nie trzeba układu odszraniania , odmrażenia i itd więc efektywność może być naprawdę dobra , ale no właśnie nawet nie wiadomo ile to kosztuje i czemu jeśli jest bezobsługowe to po co trzeba płacić za "opiekę serwisową" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.05.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 http://www.eko-heat.pl/index.php/historia-prototypu-pompy-eko-heat/rezultaty-badan-egzemplarzy-produkcyjnych "Przy temperaturze powietrza zewnętrznego – 21,10C uzyskano współczynnik efektywności – COP(pc) = 3,3." Pytanie podstawowe : ile to kosztuje ? Bez wiatraków , bez grzebania w ziemi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.05.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 http://www.eko-heat.pl/index.php/historia-prototypu-pompy-eko-heat/rezultaty-badan-egzemplarzy-produkcyjnych "Przy temperaturze powietrza zewnętrznego – 21,10C uzyskano współczynnik efektywności – COP(pc) = 3,3." Pytanie podstawowe : ile to kosztuje ? Bez wiatraków , bez grzebania w ziemi ... Dlatego się zainteresowałem ... COP prawie jak gruntówka , nie ma problemów z wyjącymi (psującymi,zamarzającymi) wentylatorami , nie ma potrzeby odmrażania ... Jak dla mnie bardzo ciekawa alternatywa. Jedyny minus - wielkość , ale aż tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.05.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Sporym minusem jest "gabarytowy" wymiennik zewnętrzny. Jeśli kogoś interesują szczegóły, to pewnie trzeba uderzyć do firmy, która to produkuje (licencjobiorcy od eko-heat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 06.05.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Sople były stosowane już z 10 lat temu z marną sprawnością i rynku polskiego i zachodniego nie zawojowaly,ciekawe czemu.forum.muratordom.pl/showthread.php?105349-pompa-ciepla-quot-sopel-lodu-quot&highlight=sopel%20loduforum.muratordom.pl/showthread.php?79077-Teorie-niekt%C3%B3rych-producent%C3%B3w-PC-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.05.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 chyba znalazłem cenę :http://www.eko-heat.pl/index.php/component/phocadownload/category/10-rezultat-badan-egzemplarza-produkcyjnego?download=41:przemiana-resublimacji-jako-dolne-zrodlo-ciepla-dla-obiegow-pomp-ciepla Porównanie źródeł ciepła - wychodzi 41k PLN - ja odpuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.05.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) chyba znalazłem cenę :http://www.eko-heat.pl/index.php/component/phocadownload/category/10-rezultat-badan-egzemplarza-produkcyjnego?download=41:przemiana-resublimacji-jako-dolne-zrodlo-ciepla-dla-obiegow-pomp-ciepla Porównanie źródeł ciepła - wychodzi 41k PLN - ja odpuszczam WOW ! Ja myślałem że z max 10tys zł ... Za 40tys to niech sobie włożą go głęboko w ... transformator Widać następny wynalazem gdzie pazerność sprzedawców spaliła produkt zanim się przyjął ... Osobiście gdyby to było tańsze od pompy powietrzno-wodnej a miało COP pomiędzy pompą PW a gruntową to sądzę że w przyszlości być się zainteresował tym , a tak soooooory ... PS. Wyczytałem że zasada działania opiera się na wilgotności powietrza. Ale przecież w mroźną zimę jest sucho jak pieprz i nie ma wilgoci ... Widzę u Siebie w domu odczytu higrometru zewnętrzego i jak jest poniżej 0 to wilgotność spada bardzo drastycznie. Więc jak to działa przy sporych mrozach jak wilgoci nie ma ??? Edytowane 6 Maja 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.05.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Tzw."sopel lodu",przestarzala i droga technologia ze słabymi osiagami. No ale dla kogoś,który używa do grzania jeszcze starszej technologii opartej na węglu może się to wydawać "cudem techniki" Czesc Artek, znowu banan??? Opamietaj sie albo moze na jakies zajecia socjoterapeutyczne sie wybierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 06.05.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 ... PS. Wyczytałem że zasada działania opiera się na wilgotności powietrza. Ale przecież w mroźną zimę jest sucho jak pieprz i nie ma wilgoci ... Widzę u Siebie w domu odczytu higrometru zewnętrzego i jak jest poniżej 0 to wilgotność spada bardzo drastycznie. Więc jak to działa przy sporych mrozach jak wilgoci nie ma ??? Pewnikiem w tej cenie są przewidziane zraszacze podłączone do wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.05.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 To pompa ciepła w której nie rozwiązano problemu defrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.05.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 W Gdańsku z rur wymiennika wyszedł duży krzyż przed kościołem. Szron na nim pięknie wygląda i krzyż grzeje kościół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LNS 12.02.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 To pompa ciepła w której nie rozwiązano problemu defrostu. Już rozwiązano Poza tym ostatnio coraz więcej instalacji, więc polecam odwiedzić naszą stronę po nowe informacje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 12.02.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Już rozwiązano Poza tym ostatnio coraz więcej instalacji, więc polecam odwiedzić naszą stronę po nowe informacje.. Czyli jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LNS 17.02.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Problem defrostu zostaje rozwiązany przez efekt sublimacji. na dniach postaram się uzupełnić podstronę na naszej stronie www.lns.com.pl gdzie umieścimy wszystkie prezentacje i filmy z Konferencji pt Finansowanie inwestycji zwiększających efektywność energetyczną budynków, gdzie prezentowane były Transformatory Ciepła Quality Heat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Organowski 22.04.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Posiadam Resublimacyjną pompę ciepła dr. Reszewskiego - już 2,5 roku tzw. „12” Mam za sobą 3 okresy grzewcze. Sama konstrukcja to fantastyczny pomysł, który dziś się sprawdza i jestem z niej zadowolony, ale! Przez ponad rok, Pan dr. Reszewski eksperymentował by to cudo w ogóle zaczęło u mnie działać. Zużyłem kilka tysięcy kilowatów prądu zanim maszyna zaczęła sprawnie podawać mi ciepło. Maszyna psuła się, wymieniano ją na inny egzemplarz. Wszystko to działo się na mój koszt poboru prądu, który szedł nie wiadomo gdzie, bo sprawność maszyny nie pozwalała nagrzać domu. Po roku doświadczeń, napraw, zmian, maszyny zaczęła właściwie pracować. W tym roku nabrała wręcz idealnych parametrów. Pompa w modelu RES 12/61 ogrzewa mi dom o właściwościach domu prawie pasywnego, o pow. 260m2 + CWU. Całą obecną zimę zamknąłem poborem prądu niecałe 2000 KW, przy czym wspomagałem ją 3 razy w tygodniu pieco-kominkiem na drewno. ALE UWAGA. Okazało się, by móc kontrolować pracę maszyny, sterować jej podstawowymi funkcjami, trzeba Panu Reszewskiemu płacić opłatę roczną w wysokości ponad 1700zł. O tym dowiedziałem się po 2 latach od zakupu. Opłata, która pożera całą oszczędności, która maszyna generuje? Uważam, to za skandal. Inwestowanie w OZE, w Polsce się nie opłaca, generalnie to zabawki dla posiadających pieniądze, a do tego zachcianki wzbogacenia się naszych Konstruktorów, powoduje że zakup pompy resublimacyjnej, staje się bez sensu. Generalnie nie polecam, gdyż nie ma to żadnego sensu ekonomicznego, a zyski ekologiczne? Tak, ale co z tego, kiedy sąsiad grzeje węglem albo jeszcze czymś gorszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts