Adarkar 06.05.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Stawiam płot i chcę w słupek wmurować nową skrzynkę gazową. Ponieważ w mojej okolicy będą rozprowadzać gaz ziemny to panowie geodeci zaznaczyli mi skrzynkę w słupku o minimalnych wymiarach 60 x 60 bo w innej nie zmieszczę reduktora i licznika. Po przejrzeniu ofert na znanym portalu trafiłem na G63 lub GDA63. Mam pytania:1. Jakie musi skrzynka mieć atesty aby można było ją bez problemu używać?2. Jak głęboko może być prowadzona instalacja gazowa (chodzi mi o podejście do i ze skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 12.06.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 1. Skrzynka jest wliczona zazwyczaj w koszt instalacji na twojej działce. 2. Co do glebokosci zakopania rurek na posesji to chyba nie ma na to przepisu, bo moj gazownik jak kopali, mowil ze widzieli rurki zakopane na glebokosc szpadla na rure u tak idzie folia informacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.06.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Rolą szafki gazowej jest osłona licznika, reduktora i zaworu odcinającego przed wpływami atmosferycznymi i ograniczenia w pewnym stopniu dostępu osób niepowołanych /np. dzieci/. Szafki wykonywane są z tworzyw sztucznych lub blachy stalowej. Do szafki 0,6 x 0,6 m zmieści licznik, zawór i reduktor. Atest jest wymagany.Przewody gazowe kładzie się na głębokości 0,9 - 1,0 m. Firma kładąca przewód gazowy na głębokości 20 - 30 cm, gdyby się coś stało, naraża się na odpowiedzialność karną. Jestem przekonany, że tak instalacji nie kładł gazownik z uprawnieniami, niemożliwy jest też projekt na takie poprowadzenie przewodu gazowego. Wygląda to raczej na samoróbkę i zupełny brak wyobraźni i odpowiedzialności "wykonawcy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.06.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Stawiam płot i chcę w słupek wmurować nową skrzynkę gazową. Ponieważ w mojej okolicy będą rozprowadzać gaz ziemny to panowie geodeci zaznaczyli mi skrzynkę w słupku o minimalnych wymiarach 60 x 60 bo w innej nie zmieszczę reduktora i licznika. Po przejrzeniu ofert na znanym portalu trafiłem na G63 lub GDA63. Mam pytania: 1. Jakie musi skrzynka mieć atesty aby można było ją bez problemu używać? 2. Jak głęboko może być prowadzona instalacja gazowa (chodzi mi o podejście do i ze skrzynki? To ja może zapytam tak.Dlaczego tak mocno się nad tym zastanawiasz skoro do skrzynki robi przyłącze ZG a od skrzynki osoba z uprawnieniami ,która to na bazie warunków dokona takiego podłączenia instalacji.Jeśli chodzi o atest SG to masz mieć np. taki: Wszystkie produkty wykonane są według aktualnych zaleceń Mazowieckiego Okręgowego Zakładu Gazownictwa (M.O.Z.G) “Gazownia Warszawska” (umowa nr 6/97 z dn. 10/09/1997) i przeszły pozytywnie badania Instytutu Górnictwa Naftowego i Gazownictwa w Krakowie. Przecież nie będziesz skrzynki robił sam.Po co ci wiedza na temat głębokości?Masz tam jakieś wkopane inne instalacje i stąd obawy o głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIS 14.06.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 To ja może zapytam tak.Dlaczego tak mocno się nad tym zastanawiasz skoro do skrzynki robi przyłącze ZG a od skrzynki osoba z uprawnieniami ,która to na bazie warunków dokona takiego podłączenia instalacji.Jeśli chodzi o atest SG to masz mieć np. taki: Wszystkie produkty wykonane są według aktualnych zaleceń Mazowieckiego Okręgowego Zakładu Gazownictwa (M.O.Z.G) “Gazownia Warszawska” (umowa nr 6/97 z dn. 10/09/1997) i przeszły pozytywnie badania Instytutu Górnictwa Naftowego i Gazownictwa w Krakowie. Przecież nie będziesz skrzynki robił sam.Po co ci wiedza na temat głębokości?Masz tam jakieś wkopane inne instalacje i stąd obawy o głębokość? Dokładnie, Gazu nie robi wujek Heniek tylko osoby z uprawnieniami. Na instalacje wew. musisz miec projekt budowlany na ktory uzyskujesz pozwolenie na budowę i zgłaszasz rozpoczęcie robót do nadzoru budowlanego. Wbrew pozorom to jest gruby temat. Prościej jest zrobić projekt przyłącza gazu od sieci do ogrodzenia. Jeśli chodzi o skrzynkę to od tego roku jej kupno i montaż jest po stronie PSG a nie klienta tak jak wcześniej. Jak masz jakieś wątpliwości to dzwon do działu technicznego w rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dokładnie, Gazu nie robi wujek Heniek tylko osoby z uprawnieniami. Na instalacje wew. musisz miec projekt budowlany na ktory uzyskujesz pozwolenie na budowę i zgłaszasz rozpoczęcie robót do nadzoru budowlanego. Wbrew pozorom to jest gruby temat. Prościej jest zrobić projekt przyłącza gazu od sieci do ogrodzenia. Jeśli chodzi o skrzynkę to od tego roku jej kupno i montaż jest po stronie PSG a nie klienta tak jak wcześniej. Jak masz jakieś wątpliwości to dzwon do działu technicznego w rozdzielni. Krótko zwięźle ,konkretnie i na temat.Tylko autora zabrakło. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts