Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Centrala telefoniczna w domu - sens posiadania

Recommended Posts

Jako, ze to moj pierwszy post tutaj witam wszystkich serdecznie.

Przegladalem ostatnio strone Slican i mam pytanie odnosnie sensu posiadania centrali telefonicznej w nowobudowanym domu (parter + pietro).

Plusy dla mnie to:

+VOIP

+mozliwosc podpiecia bramofonu i sterowania furtka

+darmowe rozmowy wewnetrzne (zona w kuchni na dole, a ja w biurze na gorze) ;-)

Minusy:

-co raz mniej ludzi ma telefony stacjonarne i wiekszosc dzwoni bezposrednio na komorki

-koszty instalacji

-numeru stacjonarny mozna miec w T-Mobile (na karte SIM - mozliwosc korzystania z normalnego telefonu komorkowego)

-za rok nie bedzie oplat za roaming w UE i posiadajac karte SIM z UK bede mogl odbierac rozmowy bez wiekszych kosztow w Polsce.

Co wy o tym myslicie? Czy jest sens pakowania sie w dodatkowe koszty?

Pozdrawiam

własna centralka VOIP połączona z Videodomofonem IP daje Ci możliwość podglądu kto dzwoni do drzwi i nawiązanie rozmowy gdziekolwiek jesteś (w zasięgu internetu).

Bardzo przydatne np. jak kurier przywozi oczekiwaną paczkę a Ciebie nie ma w domu.

Zwiększa też bezpieczeństwo ponieważ rozmówca nie wie że nie ma Cię w domu.

Sam musisz się zastanowić czy jest to dla Ciebie aż tyle warte by ponieść niemały koszt instalacji.

Pytanie czy VOIP naprawdę jest potrzebny. Jeśli np. często kontaktujesz się określonymi osobami i będą w tym samym VOIP to nawet masz darmowe rozmowy do tych osób, przynajmniej tak np. jest jak masz VOIP w Profitel. To czy VOIP jest tobie potrzebny to zależy jak często korzystasz z telefonu.

• 1 year później...
Sens centrali w domu wcale nie taki znikomy, jesli dom duży a centrala dosyć tania, bo wirtualna. Tak właśnie się zastanawiam nad centralą wirtualną. Jedna z firm voip ma w ofercie za 19zł/miesiąc. Telefonu stacjonarnego używam glownie do odbierania rozmów. Zeby nie chodzic po domu z komórką można kupić kilka aparatów voip i rozstawić np. w kuchni, garażu. Co istotne taka centralka voip można ustawić by przekierowywała na komórke tez. W sumie nie ma nic bardziej irytującego niż komórka ojca, ktora lezy na półce i dzwoni przez 5 min. Jestem ciekaw co sądzicie

no tak, jeżeli mieszka w bloku...

w przypadku analizowanej przeze mnie oferty nie ma umowy terminowej, płaci się jedynie 19zł za miesiąc, jak nie zapłacisz to wyłączają;

roczny koszt utrzymania numeru stacjonarnego po przenisieniu do operatora voip symboliczne 1zł

najciekawsze opcje centralki voip:

- poczta głosowa

- zapowiedzi

- połączenie z e-faxem (fax w postaci pdf na emaila)

- przekierowania na komorke

no tak, jeżeli mieszka w bloku...

w przypadku analizowanej przeze mnie oferty nie ma umowy terminowej, płaci się jedynie 19zł za miesiąc, jak nie zapłacisz to wyłączają;

roczny koszt utrzymania numeru stacjonarnego po przenisieniu do operatora voip symboliczne 1zł

najciekawsze opcje centralki voip:

- poczta głosowa

- zapowiedzi

- połączenie z e-faxem (fax w postaci pdf na emaila)

- przekierowania na komorke

Powtórzę jeszcze raz, to g*wno.

Znajomy miał normalną centralkę w firmie i kilka aparatów, przy której ta wirtualna miała być hiper ekstra. Po tygodniu podłączył z powrotem normalną centralkę.

Też miał to badziewie z wirtualnym faxem.

Edytowane przez dendrytus

• 1 year później...