kimilein 07.05.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Witam serdecznie na forum. Moglabym przejac dom po dziadkach (wielu spadkobiercow) i zainwestowac modernizujac go. Kilka koncepcji przebudowy/nadbudowy/rozbudowy mam na uwadze. Inwestycja bylaby o tyle klopotliwa, ze jest to dom zbudowany na fundamentach ok. 80 cm. prawdopodobnie oslabione, gdzie materialy budowy scian domu to zuzel i cegla. Dom jest zagrzybiony, wiec zaplanowalam w wiodacym etapie remontu i nadbudowy wykonac nowa gore mieszkalna, a dolem zajac sie w pozniejszym okresie w zaleznosci od mozliwosci finansowania takiego przedsiewziecia. W zwiazku z klopotliwa sytuacja, a mianowicie tylko mozliwosci remontu, czy przebudowy wedlug planu zagospodarowania mista nie jest mozliwe wyburzenie, bo nie otrzyma sie pozwolenia na budowe nowego domku (zbyt mala dzialka) wymyslam wiele koncepcji uzdatnienia tego budunku do zamieszkania w zdrowych warunkach i jego modernizacji. Nadbudowa domu na 4ch slupach/stopach fundamentowych jest jedna z nich i wydaje mi sie do realizacji, ale ze nie jestem fachowcem, kieruje sie wiedza nabyta z czytania wielu artykulow budowlanych, prosze o wsparcie i porady. Polozenie domku jest bardzo klopotliwe, bo na niewielkiej dzialce 114 m. kw. stojacych w granicach sasiednich dzialek dwoma murami. Dom wybudowali moi dziadkowie zaraz po wojnie, wiec substancja domu jest w znaku zapytania, prawdopodobnie fundamenty nie uniosa nadbudowy. Stad pomysl nadbudowy na stopach fundamentowych, ale pytanie czy przy takim ukladzie w granicach z innymi dzialkami sasiadujacymi mozliwe do realizacji na tych nowych stopach fundamentowych i jakby wybudowania osobnej, nie wspierajacej sie na starej czesci budynku pietra/poddasza o pow. ok 60 m.kw. nowej powierzchni mieszkalnej. Nowa konstrukcja bedzie wiec niezalezna od starych fundamentow i parteru starego budynku, nie bedzie spoczywac na starych murach, ktore w pozniejszej fazie podlegalyby wymianie. Powierzchnia starego domu to ok. 50 m.kw. (jak na zdjeciu). Zastanawiam sie nad kosztami wybudowania takiego niezaleznego poddasza na stopach fundamentowych, nad materialami i izolacja sufito/podlogi przy takiej niezaleznej konstrukcji poddasza. Prosze o wskazowki i podzielenie sie mozliwie fachowa wiedza, wiedza orientacyjna co do kosztow realizacji takiego przedsiewziecia, ktore pomoga mi przymierzyc sie do tej inwestycji. Bede wdzieczna za konsultacje i z gory dziekuje za nie serdecznie. Edytowane 7 Maja 2014 przez kimilein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts