Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze woda

ppeettrryykk

Recommended Posts

Witam,

buduję dom parterowy o powierzchni użytkowej 116m2. Ze względu na brak możliwości podłączenia gazu oraz po wstępnej lekturze na forum zdecydowałem się na pompę ciepła.

Czy może ktoś polecić firmę z woj.zachodniopomorskiego, która zajmuje się sprzedażą i montażem pomp ciepła? :)

Co przy takiej inwestycji można zrobić samemu, aby zmniejszyć koszty?:yes:

Są jakieś ograniczenia dotyczące odległości między jednostką wewnętrzną, a zewnętrzną?

Może ktoś ma link do ciekawej lektury na ten temat rozjaśniającej trochę sprawę?:)

po wstępnej lekturze na forum zdecydowałem się na pompę ciepła.

Co przy takiej inwestycji można zrobić samemu, aby zmniejszyć koszty?:yes:

Są jakieś ograniczenia dotyczące odległości między jednostką wewnętrzną, a zewnętrzną?

Może ktoś ma link do ciekawej lektury na ten temat rozjaśniającej trochę sprawę?:)

Po pierwsze niepotrzebnie zakładasz nowy temat gdy wiele takich już istnieje.

Po drugie - mądra decyzja:yes:

Samemu przy pompie P/W to się raczej nic nie robi. Instalacja jest dość prosta i zajmuje niewiele czasu, ale lepiej żeby zrobili to fachowcy.

Co do odległości to jako takich ograniczeń nie ma, lecz wiadomo, że im dalej tym większe straty ciepła. Większość firm przyjmuje, że powyżej 7-10m trzeba uzupełnić czynnik w instalacji.

Link do lektury podał Ci Liwko:D

Link bardzo przydatny, dzięki Liwko:D

map78 czy wszystkie pompy działają na zasadzie ustawiania temperatury żądanej i nic więcej nas nie obchodzi, czy chodzimy i ręcznie zwiększamy lub mniejszamy grzanie?:)

A odnośnie firm, które zajmują się pompami ciepła powietrze woda i działają na terenie całej polski może ktoś polecić kto korzystał i jest zadowolony?:) (o ile można tutaj na forum:) )

map78 czy wszystkie pompy działają na zasadzie ustawiania temperatury żądanej i nic więcej nas nie obchodzi, czy chodzimy i ręcznie zwiększamy lub mniejszamy grzanie?:)

A odnośnie firm, które zajmują się pompami ciepła powietrze woda i działają na terenie całej polski może ktoś polecić kto korzystał i jest zadowolony?:) (o ile można tutaj na forum:) )

Hm...:) No w sumie można i tak - ustawiasz krzywą grzewczą i puszczasz pompę na sterowniku pogodowym i w zasadzie jak to ująłeś "nic więcej nas nie obchodzi" Ale w praktyce (przeważnie) wygląda to trochę inaczej:rolleyes: Wiele zależy tu od filozofii sterowania jaką sobie założysz, czy będziesz chciał akumulować ciepło wykorzystując tania taryfę, itp. Krótko mówiąc w zależności od tego co będziesz chciał osiągnąć, tych ustawień będzie mniej lub więcej, ale na końcu sprowadza się to właśnie to tego, że system będzie realizował wszystko samodzielnie:yes: Ale to jest już temat raczej na później i przed zakupem nie ma co za bardzo zawracać sobie tym głowy, bo wszystkie pompy maja dość podobne mechanizmy sterowania.

Co do firmy to proponuje poszukać jakiejś najbliżej miejsca zamieszkania, żeby w razie czego mieć kogo ścignąć:) Jeżeli nie masz nikogo zaufanego to zawsze można wybrać instalatora polecanego przez producenta danej pompy, ale do tego trzeba się zdecydować na jakiś konkretny model, a domyślam się, że to jeszcze przed Tobą:)

Co do odległości, to istnieją ograniczenia. Producenci podają odległości: minimalną (około 3m) i maksymalną, przy której nie ma potrzeby uzupełniania gazu.

Odległość można zwiększyć, jednak kosztem sprawności. Im odległość większa, tym sprawność urządzenia mniejsza.

Są też ograniczenia co do różnicy wysokości pomiędzy jednostkami.

Pompy, a właściwie krzywą grzewczą trzeba wstępnie ustawić, i ewentualnie później ją skorygować. Krzywa zależna jest od zapotrzebowania na ciepło budynku, rodzaju zastosowanego ogrzewania, preferencji użytkownika ....

Pompa ciepła jest w zasadzie urządzeniem bezobsługowym, czyli nie musimy biegać i zmieniać co chwila parametrów.

Właśnie wybór pompy przede mną i myślałem, że spotkanie z przedstawicielem takiej firmy coś mi rozjaśni. Tutaj na forum polecano mi Panasonica 9kW ale co jak to nie mam pojęcia ani jaki to dokładnie Panasonic:)

Przy wyborze wybrać pompę jedno czy trój-fazową? Z jak dużą grzałką skoro nie mam żadnego innego źródła zasilania co i cwu, żeby nawet ostra zima mnie nie zaskoczyła?

Możecie polecić jakiś konkretny model Panasonica?:)

Edytowane przez ppeettrryykk

Nie mam, ale jestem w trakcie zbierania materiałów (co i jak) do obliczeń:)

A zastanawiam się nad 9kW, aby była troszkę większa i nie musiała chodzić ciągle na 100%:)

W domu 116m2 nawet średnio ocieplonym pompa 9kW będzie z dużym prawdopodobieństwem za duża. Jak będziesz miał OZC to będzie można coś doradzać. Tak wróżąc z fusów obstawiałbym raczej Panasa 7kW, a co do pracy na 100% to się tym nie martw - to są pompy inwerterowe, które dobierają moc do potrzeb.

:)

W domu 116m2 nawet średnio ocieplonym pompa 9kW będzie z dużym prawdopodobieństwem za duża. Jak będziesz miał OZC to będzie można coś doradzać. Tak wróżąc z fusów obstawiałbym raczej Panasa 7kW, a co do pracy na 100% to się tym nie martw - to są pompy inwerterowe, które dobierają moc do potrzeb.

Za duża ??

A co w -30 C

Podaj w jakich warunkach za duża może chce mieć w domu +25 C przy -30 C :)

Pompa na pewno będzie lekko przewymiarowana, bo będzie to jedyne źródło co i cwu w domu (dla bezpieczeństwa?), no ale przed obliczeniem ozc, widzę, że nie ma co gdybać :)

Wykonawca pyta mnie czy zrobić w fundamencie jakieś przebicie do rozciągnięcia instalacji pompy (modułu zew.) czy przechodzić przez ścianę. Co o tym myślicie? Jak będzie korzystniej Waszym zdaniem?:)

Wytlumaczysz dlaczego?

Dlaczego 2m beda bee?

Pytam powaznie.

:)

witam

2m to nie problem - można nadłożyć trochę rur (zawinąć, zrobić pętlę...) i jak nic będzie 3m

problemem jest natomiast zbyt duża odległość - spadek wydajności pompy, konieczność dołożenia czynnika chłodniczego

pozdrawiam

Hej,

OK... Zrobic aby wyszlo 3m nie problem...

Ale co nastapi gdy sa "tylko" 2 lub nawet 1m?

Ponoc kazdy "zakret" liczy sie jak dodatkowo jakis odcinek rury... ? Tak?

Doczytałem w instrukcji Panasa, że rura poniżej 3m jest niedozwolona, natomiast maksymalna długość jest uzależniona od modelu. Dla zainteresowanych wklejam tabelkę z zestawieniem wszystkich modeli Panasa serii Aquarea do 2013r.

http://www.iv.pl/images/66316419306201612512.jpg