Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana szyby w oknie

Recommended Posts

WItam, ostatnio zauwazylem ze pekla mi samoistnie szyba w oknie naroznym typu fix. jest to szyba zewnetrzna. pytanie moje czy da sie wymienic taka szybe bez wyjmowania okna z muru? okno jest juz otynkowane od wewnatrz, zewnatrz nie jest oprawione w zaden sposob. pytanie tez czy gwarant uzna mi reklamacje... pozdrawiam:)

nie rozumiem czemu ma nie podlegac pod gwarancje. przeciez ja kupuje okno jako gotowy produkt i oczekuje ze calosc ma dzialac a nie tylko czesc. jak auto kupie to tylko karoseria ma nie rdzewiec, a silnika moze nie byc? :)

Szanowny Panie idąc tym tropem rozumowania, to silnik był, ale się zepsuł. Może oleju Pan nie wlał? Może tylko nie uzupełnił? A może wlał niewłaściwy? Oczywiście znam odpowiedź! Olej był taki jak trzeba i tyle ile trzeba, bo przecież Pan dba o silnik. A gdyby jednak nie zupełnie, to: Nikt mi nie powiedział... . Gdybym wiedział... Itd itp.

nie rozumiem czemu ma nie podlegac pod gwarancje. przeciez ja kupuje okno jako gotowy produkt i oczekuje ze calosc ma dzialac a nie tylko czesc. jak auto kupie to tylko karoseria ma nie rdzewiec, a silnika moze nie byc? :)

Bo szkło to szkło i może samoistnie pęknąć. W każdej lub prawie każdej karcie gwarancyjnej okien pisze, że nie podlega to reklamacji.

W sumie wszystko zgodnie z prawem jak doczytałem, choć prawnikiem nie jestem. Gwarant ma prawo skrócić okres na poszczególne podzespoły lub nie udzielić gwarancji ze względu na charakterystykę zużycia. Przykład nawet z e-papierosów. Bateria ma kilka miesięcy czasu, jakaś tam grzałka ma chyba tydzień gwarancji itd. Żaden element nie ma 24 miesięcy i jest to zgodne z prawem PL i UE (podobno).

Jak kupiłem sobie pralkę Bosha ( droga jak cholera ) to się dowiedziałem, że gwarancji nie podlega silnik jak mi się spalił.

Szanowny Panie idąc tym tropem rozumowania, to silnik był, ale się zepsuł. Może oleju Pan nie wlał? Może tylko nie uzupełnił? A może wlał niewłaściwy? Oczywiście znam odpowiedź! Olej był taki jak trzeba i tyle ile trzeba, bo przecież Pan dba o silnik. A gdyby jednak nie zupełnie, to: Nikt mi nie powiedział... . Gdybym wiedział... Itd itp.

ok, czyli piszesz ze w przypadku zlego uzytkowania nie mozna gwarantowac ze bedzie dzialal poprawnie i to rozumiem, ale jak ma sie to do okna ktore jest fixem i nie dotykane przez nikogo przez pare miesiecy? jakie zle uzytkowanie moze byc, nie mylem ? :)

ok, czyli piszesz ze w przypadku zlego uzytkowania nie mozna gwarantowac ze bedzie dzialal poprawnie i to rozumiem, ale jak ma sie to do okna ktore jest fixem i nie dotykane przez nikogo przez pare miesiecy? jakie zle uzytkowanie moze byc, nie mylem ? :)

Nie twierdzę, że pęknięcie nastąpiło z powodu złego użytkowania. To było tylko tak a propos samochodowego odniesienia:-). Ale mogło być tak, że: "Ze względu na niską przewodność cieplną szkła częściowe rozgrzanie lub schłodzenie tafli szklanej wywołuje naprężenia, które mogą powodować jej pękanie „pod wpływem czynników termicznych”. Najbardziej powszechny przykład ryzyka pękania szkła pod wpływem naprężeń termicznych dotyczy osadzonych we wpuście krawędzi szkła, które poddane działaniu promieni słonecznych rozgrzewają się wolniej niż jego pozostała powierzchnia.". Właśnie dlatego "pęknięcia" najczęściej wyłażą spod listwy przyszybowej.

Nie twierdzę, że pęknięcie nastąpiło z powodu złego użytkowania. To było tylko tak a propos samochodowego odniesienia:-). Ale mogło być tak, że: "Ze względu na niską przewodność cieplną szkła częściowe rozgrzanie lub schłodzenie tafli szklanej wywołuje naprężenia, które mogą powodować jej pękanie „pod wpływem czynników termicznych”. Najbardziej powszechny przykład ryzyka pękania szkła pod wpływem naprężeń termicznych dotyczy osadzonych we wpuście krawędzi szkła, które poddane działaniu promieni słonecznych rozgrzewają się wolniej niż jego pozostała powierzchnia."

szyba ktora pekla akurat jest na scianie domu gdzie promienie swietlne prawie w ogole nie docieraja i nie ma szans ze nagle zaczelo mocno grzac w to okno. no chyba ze sasiad przyszedl i skierowal nagrzewnice na to okno :)

Szyby to trudny temat i znane mi gwarancje zawierają odpowiedni zapis wykluczający odpowiedzialność za peknięcia szyb. Chociaz - zdaje się Brass pisał - że in jako firma uznaje te sprawy. Ale to tylko dobry gest sprzedawcy.

Chyba każdy z nas doznał takiego przypadku, gdzie awaria sprzetu nie została uznana.. a najwięcej mogą powiedzieć ci, co chcieli coś wyegzekwować z ubezpieczenia..

ps. Ubezpieczenie właśnie - nie raz wymienialem usługowo szybę, która własnie była "sponsorowana" przez firmę ubezpieczeniową - także może warto pomyśleć o tej opcji?